صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بیمه، صنعتی حیاتی اما نیمه جان؛ چرا سرمایه‌گذاران به صنعت بیمه اعتماد نمی‌کنند؟

بیمه، صنعتی حیاتی اما نیمه جان؛  چرا سرمایه‌گذاران به صنعت بیمه اعتماد نمی‌کنند؟ گزارش : علیرضا احمدی

صنعت بیمه در کشور بر خلاف 50 سال سابقه، اما همچنان نیمه جان است و نتوانسته جایگاهی ویژه در بین سرمایهگذاران و شهروندان کشور باز کند. خانجان الکوزی معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان به روزنامه افغانستانما گفت که کمتر از یک درصد سرمایهگذاران و تاجران کشور اموال خود را بیمه میکنند.
آقای الکوزی افزود که اکثر سرمایهگذاران و تاجران کشور به صنعت بیمه به دلیل ناامنی و حملات تروریستی باور ندارند و در صورت بیمه شدن، نیز شرکتها پاسخگو نیستند.
او اضافه کرد، اگر مال یک تاجر در مسیر راه، توسط گروههای تروریستی تخریب و یا برده شود، مستند سازی این سخت است و شرکت بیمه نیز پاسخگو نخواهد بود.
معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید تا زمانی که امنیت در سراسر کشور برقرار نشود، امکان رشد صنعت بیمه به صورت درست وجود ندارد.
بر اساس معلومات ریاست بیمه وزارت مالیه در حال حاضر یک شرکت دولتی و پنج شرکت خصوصی بیمه در افغانستان فعالیت دارند اما این شرکتها بیمه گذار به انداز کافی ندارند.
حامد لمر سرمایهگذار و تاجر میگوید که طی هشت سالی که تجارت و سرمایهگذاری در کشور کرده است، هیچ نوع کالایی را بیمه نکرده است.
آقای لمر گفت که در این شرایط، شرکتهای بیمه به بیمه گذار پاسخگو نیست و این امر باعث شده است که اکثر سرمایه گذاران و تاجران اموال و کالاهای خود را بیمه نکنند.
او اضافه کرد، اگر وضعیت کشور بهتر شود، شرکتها پاسخگو شوند، صنعت بیمه برای حمایت از سرمایه گذاری و جلوگیری از ریسک‌‌های آن بسیار تاثیر گذار است.
خدمات شرکتهای بیمه در کشور شامل بیمه حوادث، بیمه آتشسوزی، بیمه در مقابل دزدی و بیمه صحی میشود. کمتر شهروندی خود را بیمه میکند.
اما مسئولان شرکتهای بیمه میگویند که اکثر شهروندان افغانستان به دلیل عدم آگاهی از فرهنگ بیمه از این خدمات کمتر استفاده میکنند.
افتتاح پنجمین شرکت خصوصی بیمه
هر چند صنعت بیمه در کشور در حالت نیمه جانی قرار دارد، اما یک سرمایه گذار با هزینه 150 میلیون افغانی شرکت بیمه کاپیتال استار را ایجاد کرد.
مسئولان این شرکت میگویند که با برنامه ریزی درست و آگاهیدهی درصدد آن هستیم تا اعتبار از دست رفته صنعت بیمه را دوباره احیا کنیم.
محبوب فروتن، رئیس عامل شرکت بیمه کاپیتال استار گفت که ما با هزینه کم، سرمایههای زیاد را مصون نگه میداریم و متعهد به ارایه خدمات واقعی و پاسخگو خواهیم بود.
آقای فروتن افزود که شرکت بیمه کاپیتال استار با بهبود وضعیت کشور و با ثبات شدن اوضاع سیاسی، بیمه تکافل را نیز راه اندازی میکند تا شهروندان خدمات بهتری از بیمه دریافت کنند.
رئیس عامل این شرکت تازه تاسیس به روزنامه افغانستانما گفت تلاش شرکت ما این است تا با ارایه خدمات خوب و پاسخگو، بتوانیم صنعت بیمه را در کشور احیای دوباره کنیم.
ریاست امور بیمه وزارت مالیه کشور میگوید که شرکتهای خصوصی بیمه کشور باید در قسمت آگاهیدهی و تشویق مردم تلاش کنند تا صنعت بیمه بهبود یابد.
واجد عزیزی رئیس بخش بیمه وزارت مالیه گفت که بیمه در روند زندگی اجتماعی و اقتصادی شهروندان مهم است و اقتصاد کشور را پویا نگه میدارد.
آقای عزیزی افزود که اما عدم اگاهی شهروندان از خدمات بیمه و کوتاهی برخی از شرکتهای بیمه در گذشته؛ باعث شده است که مردم به صنعت بیمه توجه چندانی نکنند.
او تاکید کرد که باید شرکتهای بیمه اعتبار از دست رفته را دوباره کسب کنند و بتوانند حامی خوبی برای سرمایه گذاران و تاجران کشور باشند.
این مقام وزارت مالیه همچنین تصریح کرد که شرکتهای بیمه باید در مصون سازی و تولید رشد داخلی سهم داشته باشند وگرنه از چشم مردم میافتادند.
سید زمان هاشمی، رئیس هیات عامل اتاق تجارت و صنایع گفت که در کشوری چون افغانستان، بیمه حیاتی است و شرکتهای بیمه در گذشته، مردم را بیاعتبار ساخته است.
آقای هاشمی نیز تاکید کرد که شرکتهای بیمه باید آگاهیدهی کنند تا مردم اعتماد کنند وگرنه بیمه به چند پروژه بزرگ بینالمللی و ملی محدود میشود.
او همچنین تاکید کرد که شرکتهای بیمه باید به آن چیزی که تعهد میکنند، به آن عمل کنند تا مردم دوباره به شرکت و صنعت بیمه اعتماد کنند.
در سالهای گذشته حکومت برای جلب توجه و آگاهی مردم، جلسههای فراوانی را با عالمان دین برگزار کرده و قانونی را برای بهبود وضعیت بیمه تهیه کرده است.
طرح قانون جدید بیمه که حکومت آماده کرده که براساس آن به شمول بیمه آتشسوزی ساختمانهای تجاری، بیمه وسایط نقلیه زمینی، کالاهای تجاری، شخص ثالث، سفر با هواپیما و بیمه کارفرمایان نیز اجباری خواهد بود.
در حال حاضر به جز بیمه آتشسوزی، مراکز تجاری، خرید سایر انواع بیمه اختیاری است و مشتریان خود مختارند که چه مقدار از سرمایه خود را در برابر حوادث بیمه میکند. اما با توجه به میزان خطرهای احتمالی نرخ بیمه متفاوت است. به عنوان مثال، مالک ساختمانی به ارزش یک میلیون افغانی، سالانه به طور متوسط ده هزار افغانی به شرکت بیمه میپردازد.
اما فساد و بیاعتمادی در کشور بر موضوع بیمه نیز اثر گذاشته است. مسئولان مراکز تجاری که بر اساس تصمیم حکومت مجبور به خرید بیمه آتشسوزی شدهاند، کوشش میکنند سرمایههای خود را کم جلوه دهند تا مقدار پولی که سالانه باید به شرکت بیمه بپردازند نیز کم شود.