صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تولید واکسن کرونا از ماده یک درخت شیلیایی

تولید واکسن کرونا از ماده یک درخت شیلیایی

بومیان قوم ماپوچه در جنوب شیلی به طور سنتی از درخت «کوئیلای» به عنوان گیاهی دارویی استفاده میکنند. اکنون یک شرکت بیوتکنولوژی آمریکایی در مسیر تولید واکسن کرونا با استفاده از ماده موثر این گیاه قرار دارد.
در رقابت برای تولید واکسنی برای مقابله با بیماری کووید۱۹، در حال حاضر یک شرکت بیوتکنولوژی چینی در خط مقدم تلاشهای جهانی قرار دارد. شرکت «دیزرت کینگ» فرایندی را توسعه داده که از طریق آن، ماده موثر درخت «کوئیلای» از پوست و چوب آن استخراج میشود.
این ماده در فرایندی پیچیده خشک میشود و به صورت پودری در میآید که مشتری آن شعبه بریتانیایی شرکت آمریکایی «نواواکس» است.
این شرکت ۲۵ سپتامبر اعلام کرد مرحله سوم کارآزمایی یک واکسن کرونا که با استفاده از ماده موثر درخت کوئیلای تولید شده را آغاز کرده است. آزمایش این واکسن باید روی ده هزار داوطلب در سنین بین ۱۸ تا ۸۴ سالگی انجام شود.
تحقیقات شرکت نواواکس یکی از یازده پژوهش در سطح جهان است که تا کنون وارد مرحله سوم کارآزمایی و تست واکسن کووید۱۹ شدهاند.
اندره گونزالس، مدیرعامل شرکت «دیزرت کینگ» پیشبینی میکند که این شرکت داروسازی پس از به پایان رسیدن مرحله سوم تحقیقات و آزمایشها، از ابتدای سال ۲۰۲۱ تولید واکسن کرونا را آغاز کند. هنوز کسی با اطمینان نمیتواند بگوید واکسن کرونا واقعا چه زمانی تولید و چگونه توزیع میشود.
پوست ضخیم و خاکستری تیره رنگ درخت کوئیلای که به درخت صابون هم شهرت دارد، حاوی ماده «ساپونین» است. این ماده از «سورفاکتانتها»  یا مواد فعال سطحی طبیعی و گیاهی به شمار میروند؛ موادی صابونمانند که در تماس با آب قادر به تولید کف پایدار هستند.
ساپونینها میتوانند از طریق کاهش کشش سطحی مایعات، موادی مانند آب و روغن را که به طور معمول یکدیگر را دفع میکنند با هم ترکیب کنند.
پوست ضخیم درخت کوئیلای حاوی مادهای است که در تولید یکی از واکسنهای کرونا کاربرد دارد
برخی از ساپونینها خاصیت دیگری دارند که در ساختن واکسن کاربرد دارد. مدیرعامل شرکت «دیزرت کینگ» میگوید واکسن از آنتیژن و یک به اصطلاح عنصر کمکی تشکیل میشود. او افزود این عنصر کمکی، آنتیژنها را وارد سلول میکند و در عین حال باعث تقویت سیستم دفاعی بدن میشود.
شرکت دیزرت کینگ ۵۰ ساپونین درخت کوئیلای را از نظر خصوصیات مختلف و قابل استفاده بودن بررسی و دو گونه آنها را به عنوان ماده قابل استفاده به عنوان عنصر کمکی شناسایی کرده است: QS7 و QS21 . گونزالس میگوید: «ما هم اکنون در حال تولید ساپونین درخت کوئیلای در مقیاس صنعتی برای شرکت نواواکس هستیم.»
قوم ماچوپی، بومیان شیلی که اغلب در جنوب این کشور سکونت دارند از قرن ۱۷ میلادی با خواص درمانی پوست و گل درخت کوئیلای اشنا بودهاند. ارتفاع این درخت به ۲۰ متر و قطر تنه آن به یک و نیم متر میرسد.
برگهای این درخت صاف، چرم مانند و همیشه سبزند و گلهای ریز و زرد و سفید گیاه که مانند ستاره هستند در میان برگها پنهاناند. شکفتن گلها در ماه اکتبر آغاز میشود تا ژانویه ادامه دارد.
در طب سنتی بومیان شیلی عصاره پوست درخت کوئیلای برای بر طرف کردن خلط سینه و مداوای بیماریهای دستگاه تنفسی به کار برده میشود. از دمنوش یا عرق گل این درخت هم برای مداوای بیماریهای رماتیسمی استفاده میشود.
عصاره پوست درخت کوئیلای برای درمان ناراحتیهای معده نیز به کار میرود. بومیان شیلی به خاطر ویژگی صابون مانند پوست این درخت پیشتر از آن به عنوان شامپوی طبیعی هم استفاده میکردند. امروزه از ساپونین این درخت برای تولید کف پایدار در تولید نوشیدنیهایی ماند آبجو استفاده میشود.
درخت کوئیلای، گیاهی مقاوم و سازگار با آب و هواهای مختلف است که میتواند بر زمینهای سنگلاخ کوهپایهها و در خاک فقیر نیز رشد کند. با این حال کارشناسان شیلیایی معتقدند این گیاه نیز متاثر از تغییرات اقلیمی است و خشکسالیهای طولانی مدت بقای آن را در مناطق خشک شیلی تهدید میکند. منبع دویچه وله