صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۷ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کمیسیون مستقل حقوق بشر: حقوق قربانیان جنگ به عنوان رکن اصلی در مذاکرات در نظر گرفته شود

کمیسیون مستقل حقوق بشر:  حقوق قربانیان جنگ به عنوان رکن اصلی در مذاکرات در نظر گرفته شود

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ضمن استقبال از آغاز گفتوگوهای صلح میان حکومت و گروه طالبان، گفته است که این فرصت «بینظیری» برای پایان دادن به جنگ، درد و آلام مردم افغانستان است. این کمیسیون همزمان با آغاز گفتوگوهای صلح بر حفظ حقوق قربانیان جنگ به عنوان رکن اصلی در این گفتوگوها تأکید کرده و از طرفهای گفتوگوکننده خواسته است که این رکن را به رسمیت بشناسند.
در اعلامیهای که روز شنبه، بیستودوم سنبله، از سوی کمیسیون مستقل حقوق بشر به نشر رسیده، آمده است که نخستین شاخص پیشرفت در گفتوگوهای صلح، توافق دو طرف مذاکرهکننده در مورد اصول مشخص برگرفته شده از مشترکات افغانها است تا بر مبنای آن اعتماد کامل میان آنها ایجاد و زمینه برای توافق همهجانبه فراهم شود. به گفته این کمیسیون انتظار میرود که نتیجه اصلی روند مذاکرات، صلحی پایدار باشد که در نتیجه آن همهی مردم افغانستان از زندهگی عزتمند و فرصتهای برابر برخوردار شوند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر خاطرنشان کرده است که مذاکرات صلح باید تنوع موجود در جامعه معاصر افغانستان را به رسمیت بشناسد و آن را بازتاب دهد. این کمیسیون از طرفهای گفت‌‌وگوکننده خواسته است که حقوق قربانیان و عموم مردم باید به عنوان رکن اصلی در گفتوگوها در نظر گرفته و به رسمیت شناخته شود. به گفته کمیسیون مستقل حقوق بشر، صدای قربانیان و رنجهای آنها باید شنیده و به نیازهای بشردوستانه آنها رسیدهگی شود.
این کمیسیون همچنان گفته است: «حقوق اساسی بشر باید برای همهی شهروندان به رسمیت شناخته و حفظ شود. بهبود و احیای مجدد، به آشتی و توسعه در سطح ملی و محلی بستهگی دارد. حق قربانیان به عدالت در مورد جنایات جدی و فاحش در حق غیرنظامیان باید حفظ و خسارت واردشده بر آنها جبران شود
در ادامه کمیسیون مستقل حقوق بشر تصریح کرده است که حفاظت از جان، عزت و تمامیت جسمی غیرنظامیان، نخستین گام به منظور احقاق حقوق قربانیان است. از سوی دیگر این کمیسیون بر اهمیت فراگیر بودن و مشارکت گسترده و معنادار مردم به عنوان یک اصل در روند مذاکرات صلح تأکید کرده است.
کمیسیون حقوق بشر گفته است پیش از این چهار مکانیسم را برای افزایش شفافیت، فراگیر بودن و موثریت در روند مذاکرات صلح پیشنها کرده است. اکنون این کمیسیون بر پیشنهاد پیشین خود تأکید کرده و از طرفهای گفتوگوکننده خواسته است که این مکانیسمها را تأیید کنند.
این کمیسیون به هیأت مذاکرهکننده طالبان و دولت پیشنهاد کرده است که قربانیان باید از سراسر کشور انتخاب شوند تا به صورت رو در رو با طرفهای مذاکرهکننده در مورد تجارب خود از منازعات صحبت کنند.
علاوه بر این، کمیسیون مستقل حقوق بشر پیشنهاد میکند که طرفهای مذاکرهکننده باید یک کمیته فرعی (جداگانه یا مشترک) تعیین کنند تا در مورد فاصلههای منظم با یک گروه مرجع متنوع متشکل از جامعه مدنی و فعالان حقوق بشر که از طریق یک فرایند مشورتی آزاد و منصفانه از بین اعضای جامعه مدنی انتخاب میشوند، ملاقات کنند.
به همین ترتیب این کمیسیون تصریح کرده است که اعضای جامعه مدنی، سایر نهادهای مستقل و کارشناسان باید تشویق شوند که پیشنهادهای کتبی را در مورد موضوعات مشخص شده توسط طرفهای مذاکرهکننده ارائه دهند.
این کمیسیون تصریح کرده که پس از پیشرفت گفتوگوها، یک جرگه مشورتی ملی قربانیان تشکیل شود تا در مورد مسایل قربانیان، عدالت، مصالحه و آشتی صحبت کنند. افزون بر این، کمیسیون بیان داشته که از این جرگه برای توضیح برخی از نتایج اولیه گفتوگوها و دریافت نظرها و دیدگاها استفاده شود. نشست افتتاحیه گفتوگوهای صلح دیروز شنبه، ۲۲ سنبله، در دوحه آغاز شد.