صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عبدالله عبدالله: برگشت به گذشته برای مردم افغانستان قابل قبول نیست

عبدالله عبدالله:  برگشت به گذشته برای مردم افغانستان قابل قبول نیست

در نخستین نشست مذاکرات میان هیأت جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان که صبح دیروز در دوحه قطر آغاز شد، عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه دولت جمهوری اسلامی افغانستان سخنرانی کرد.
عبدالله عبدالله گفت: مطمين هستم که ما میتوانیم با یکدیگر حرف بزنیم، به یکدیگر خود گوش فرا دهیم، دربارۀ دیدگاهها و موضعهای خود استدلال کنیم و همچنان به اختلاف نظر و دیدگاههای متفاوت یکدیگر احترام بگذاریم. ما خواهان اعلان آتشبس بشردوستانه میباشیم. اعلان آتشبس بشردوستانه سبب میشود تا کمکهای بشری و برنامههای توسعه‌‌یی به تمام بخشهای افغانستان برسد و مردم ما از آن مستفید گردند. وی گفت که حفظ و  توسعهی دستاورد های ۱۹ سال گذشتهی ملت افغانستان میتواند ما را در ساختن یک نظام متکی به ارادهی مردم کمک نماید.
عبدالله عبدالله اما هشدار داد که باید متوجۀ پیامدهای انتخابات بد در روند صلح بود: ما باید متوجه شکست و انتخابهای بد با پیامدهای فلاکتبار آن باشیم و از رفتن به این مسیر با تمام توان و قیمت جلوگیری نماییم. نه تنها مردم افغانستان بلکه دوستان خیرخواه ما در سراسر جهان از ما توقع دارند تا خشونت را کنار بگذاریم، هرچه زودتر روی یک آتشبس دایمی توافق نماییم و بالای یک اجندای جامع توافق کنیم تا مذاکرات مشترک به صلح مورد قبول برای همه منتهی گردد.
وی افزود: ما مسؤولیت داریم تا نهادهای مهم ملی خود را به شمول نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان که در طی ۱۹ سال اخیر قوام یافتهاند حفظ و تقویت نماییم.
عبدالله تأکید کرد که باید دستآوردهای گذشته در روند صلح حفظ شوند: در سالهای اخیر تغییرات زیادی در زندگی مردم ایجاد گردیده است. برگشت به گذشته برای مردم افغانستان دیگر قابل قبول نیست.
مسایلی مانند قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان، مردمسالاری، انتخابات، آزادی بیان، حقوق زنان، حقوق اقلیتها، حاکمیت قانون، حقوق مدنی و حقوق بشر از دستاوردهای بزرگ مردم افغانستان اند.
رییس شورای عالی مصالحه همچنان گفت که طرفین باید به صداقت کامل به اراده آزاد مردم افغانستان احترام بگذارند.
او علاوه کرد که تروریزم نه تنها برای افغانستان بلکه برای تمام جهان خطر است. جنگ برنده ندارد و ما کوشش میکنیم تا راه مسالمتآمیز به صلح دست یابیم. او افزود، خواست اساسی مردم ما اینست که جنگ پایان یابد و ما باید ثابت کنیم که ما به صلح متعهد هستیم.
ملا عبدالغنی برادر معاون رهبر گروه طالبان و مسؤل دفتر این گروه در قطر در این مراسم گفت: که طالبان خواهان نظام اسلامی است که همه مردم افغانستان برادر وار در آن زندگی کند. وی علاوه کرد که طالبان در روند صلح و مذاکرات میان افغانان صادقانه پیش میروند.
ملا برادر در سخنرانی اش هیچ اشاره ای به مسأله آتش بس، حقوق زنان، حقوق بشر و ارزش ها و دستاوردهای 19 سال اخیر نداشت. اما عباس ستانکزی در گفت‌‎وگو با خبرنگاران گفت که روی آتشبس در مذاکرات بحث خواهد شد.
ملا برادر در بخش دیگر از سخنانش گفت که مذاکرات شاید مشکلات داشته باشند طرفها باید صبور باشند.
مایک پومپیو، وزیر خارجۀ امریکا نیز در سخنرانیاش در این نشست، تأکید کرد که ایالات متحده از صلح در افغانستان پشتیبانی میکند و از طرفین خواست که از این فرصت استفاده کنند. وی گفت که هرچند از نظر او دموکراسی یک نظام مطلوب است؛ اما در تلاش تحمیل نظام نیست و این مسأله به طرفین مربوط می شود که روی چه نظامی به توافق می رسند.
او گفت که ایالات متحدۀ امریکا خواهان افغانستان مستقل، متحد و دموکراتیک است که جنگ در آن نباشد.
پومپیو، این روز را یک روز تاریخی توصیف کرد و گفت که نوع تصمیمگیری روی ادامۀ کمکهای امریکا به افغانستان تأثیر خواهد داشت.
وزیران خارجۀ پاکستان، هند، ناروی، جاپان، ازبیکستان، دبیرکل سازمان ملل، دبیرکل ناتو، دبیرکل سازمان همکاریهای کشورهای اسلامی و شماری از کشورهای دیگر نیز در این نشست سخنرانی کردند.
دبیر کل ناتو بر حفظ  دستاوردهای 19 سال اخیر از جمله حقوق زنان، حقوق بشر، آزادی بیان تأکید کرد و گفت نهادهای امنیتی نیز باید حفظ شوند.
محمود قریشی، وزیر خارجۀ پاکستان گفت که طرفها باید نتیجۀ مذاکرات را بپذیرند. او گفت که در این مرحلۀ تاریخی نباید اشتباهات گذشته تکرار شوند. هر دو طرف باید به نتایج مذاکرات پایبند بمانند و جلو مداخلات کشورهای دیگر را بگیرند.
وزیر خارجۀ هند هم تأکید کرد که باید خشونتها در افغانستان کاهش یابند و طرفها به نتیجۀ گفتوگوها تن بدهند.