صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۷ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

ماهانه میلیون‌ها افغانی دراعاشۀ پولیس هرات حیف ومیل می‌شود

ماهانه میلیون‌ها افغانی دراعاشۀ پولیس هرات حیف ومیل می‌شود

یافته های پژواک نشان می دهد که اعاشه پولیس هرات آن گونه که درجدول استحقاق ٢٤ ساعتۀ افسران، ساتنمنان وسربازان آمده است، پرداخت نمیشود. بربنیاد اسناد، عکسها و ویدیوها وشواهدی که ازغذای روزمرۀ پولیس بدست پژواک رسیده است نشان می دهد که این غذاهاهیچ مطابقتی با جدول استحقاق ٢٤ ساعتۀ پولیس ندارد.
بنابراین یافتهها، بیشترین حیف ومیل درمبلغ اختصاص یافته برای تهیۀ گوشت وبرنج ماهانۀ یک سرباز صورت میگیرد. براساس هدایت وزارت امور داخله وبه گفتۀ مقامهای قومامی دهندانی امنیه هرات، استحقاق غذای یک سرباز، ساتنمن ویک افسر در هر روز١٣٥ افغانی و درماه، چهار هزار١٦٥ افغانی تعيين شده است.
درجدول ٢٤ ساعتۀ استحقاق نیروهای امنیتی درماه اسد وماه جاری «سنبله» آمده است که به مدت یک ماه برای یک نیروی امنیتی، ٥٠٨ افغانی بابت برنج سیله، به مدت ١٩ روز یک هزار١١٧ افغانی برای خرید گوشت گوسفند، به مدت ١٢ روز٧٠٥ افغانی بخاطرگوشت مرغ، به مدت یک ماه ٦٤٤ افغانی برای خريد نان خشک و یک هزار٢١١ افغانی نیز جهت تهیۀ تخم مرغ، کچالو، بامیه، بادنجان رومی، روب، نخودخام، روغن، بوره، پیاز، فاصیلیه، خربوزه، چای سبز، شیرخشک، نمک و مصاله دیگ، اختصاص داده شده است.
اما یافته های پژواک نشان می دهد که از مبلغ ٤هزار١٨٥ افغانی اختصاص یافته برای یک سرباز یا افسردریک ماه، صرف بخشی ازاین مبلغ برای تهیۀ غذا برای آنان به مصرف میرسد و متباقی پول حیف ومیل می گردد. درجدول استحقاق ٢٤ ساعته پولیس آمده است که درهرماه ٥٠٧ افغانی برای برنج سیله اختصاص داده شده است؛اما یافته های پژواک نشان می دهد که ازسالها به اینسو برای سربازان، ساتنمنان وافسران درهرات، برنج «پرمل» که بوی می دهد، داده میشود.
قیمت برنج «پرمل» تا برنج «سیله» در بازار هرات خيلى متفاوت است. هربوجی ۲۵ کیلویی برنج «پرمل» درجه یک در بازار هرات ٨٠٠ تا ٩٠٠ افغانی است اما یک بوجی ٢٥ کیلویی برنج «سیله» درجه یک بالاتر از دو هزار افغانی به فروش ميرسد. یافتههای پژواک نشان می دهد که با خریداری برنج «پرمل» حداقل ماهانه نیمی از ٥٠٧ افغانی هزینه اختصاص یافته برای برنج یک سربازکه ٢٥٠ افغانی میشود، حیف ومیل می گردد.
بر بنیاد گفته های مقام های امنیتی، تشکیلات پولیس هرات حدود ۴ هزار نفر است و هرماه از چهار هزار سرباز، افسرو ساتنمن تنها ٢٥٠ افغانی از بابت برنج که در مجموع یک میلیون افغانی برآورد می شود، حیف ومیل می گردد.
معلوماتی که خبرنگار تحقیقی آژانس خبری پژواک پس ازمصاحبه با برخی ازمسوولین حوزه های امنیتی، افسران و سربازان در شهرهرات بدست آورده است، نشان می دهد که در هرماه صرف پنج یا شش روز نیروهای امنیتی، گوشت گوسفند می خورند، درحالیکه درجدول استحقاق سربازان، افسران وساتنمنان آمده است که درماه به مدت ۱۹ روز به مبلغ یک هزار۱۱۷ افغانی به هر سرباز یا افسر برای خرید گوشت گوسفند هزینه شود.
منابع معتبر پولیس هرات به پژواک می گویند، گوشت گوسنفدکه دریک ماه ٥ یا ٦ مرتبه برای شان توزیع می شود،بسیار بی کیفیت است و قابل خوردن نمی باشد. این منابع همچنان می گوید که بیشتر روزها، به جای گوشت گوسفند برای شان گوشت مرغ می آورند. براساس معلومات پژواک، از مبلغ یک هزار١١٧ افغانی اختصاص یافته برای خرید گوشت گوسفند برای یک سرباز درماه، نیمی ازاین مبلغ حیف ومیل می شود و نیمی دیگر هم به خرید گوشت مرغ و یا هم خرید گوشت بی کیفیت گوسفند هزینه میشود.
بر این اساس با توجه به چهار هزار نیروی امنیتی درهرات، ماهانه دست کم ۲ میلیون افغانی تنها ازگوشت درنظرگرفته شده برای نیروهای امنیتی حیف ومیل می گردد. سعیداحمد « نام مستعار» یکی از مسوولین بلند رتبۀ یکی ازحوزه های امنیتی درشهر هرات است. سعید احمد درگفتوگوی به پژواک گفت، درحالیکه وزارت داخله برنج درجه یک سیله را برای آنان درنظر گرفته است اما برای شان برنج «پرمل»می دهند. به گفتۀ وی، این برنج بی نهایت بوی تعفن می دهد و اصلا قابل خوردن نیست.
موصوف افزود، از یک سال به این طرف این برنج به نیروهای امنیتی داده می شود و بیشتر مواقع خوردن این برنج، سربازان را مریض کرده است. او بیان داشت که مسوولان امنیتی این نوع برنج را زیر نام « برنج وطنی» خریداری وبه خورد نیروهای امنیتی می دهند. موصوف تاکید کردکه تمام دیپوهای قومندانی امنیه هرات از همین نوع برنج پُر است. 

وی افزود:» وقتی این برنج به دیگ پخته میشود، از بوی بد آن حتا به بالای دیگ رفته نمی شود.» به گفتۀ این منبع معتبر امنیتی، از مبلغ ماهانۀ اختصاص داده شده برای یک سرباز ویا افسر، نیم ازآن بیشتر مصرف نمیشود و متباقی پول به جیب مسوولان مربوطه میرود.
این منبع تاکید کرد، درحالیکه درجدول استحقاق ٢٤ ساعته نیروهای امنیتی ١٩ روز گوشت گوسفند مشخص شده است؛ اما بعضی ماه ها اصلا گوشت گوسفند برای شان حواله نمى گردد. این مقام امنیتی، آمر اعاشۀ قومندانی امنیه هرات را به فساد متهم می کند و می گویدکه این فرد سال قبل نیز به اتهام فساد بازداشت شد اما دو باره به فرمان مسوولان مرکزی، به این سمت گماشته شده است.
عبدالغنی»نام مستعار» یکی دیگر از پرسونل بلند رتبۀ قومندانی امنیه هرات نیز به پژواک گفت که در قراردادهای وزارت داخله با افراد قرارداد کننده، بهترین و عالی ترین مواد غذایی در نظر گرفته شده است اما موقع توزیع، بدترین و کثیف ترین غذا برای نیروهای امنیتی توزیع می گردد.
به گفته وی:»وقتیکه گوشت گوسفند به قومندانی انتقال می یابد، نصف تنۀ گوسفند سیاه است و بوی می دهد و بعضی اوقات به حدی گوشت بی کیفیت است که گوسفند کرم زده می باشد.» سیدولی»نام مستعار» یکی دیگر ازافسران درقومندانی امنیه هرات است.او نیز ازحیف ومیل پول اعاشه و اباطۀ نیروهای امنیتی را به شدت نگران کننده میداند و می گویدکه این وضعیت از سال ها به این طرف درهرات ادامه دارد و تاکنون به آن رسیدگی نشده است.
این افسر قومندانی امنیه هرات تاکید دارد، برخی مواقع که سربازان به عملیات های نظامی و یا به چک پاینت ها میروند، غذایی که میماند، این غذاها را دو باره به یخچال های قراردادی ها انتقال شده و فردا، دو باره این غذای شب مانده به خورد سربازان داده میشود.
سمیع الله «نام مستعار» یکی از سربازان پولیس درهرات نیز از بی کیفیت بودن غذای شان ابراز نگرانی می کند. او نیز گفت،غذای یک سربازی که به خارج از شهر یا حوزه های امنیتی ایفای وظیفه میکند تا غذایی که درقومندانی امنیه تهیه میشود، به مراتب فرق می کند.
این سرباز نیز بیان داشت که گوشت گوسفند به هفته ها برای شان داده نمیشود و بیشتر مواقع، گوشت مرغ با برنج بی کیفیت توزیع می گردد. افزون برمشکلات در اعاشه پولیس، در اباطۀ این نیروها نیز مشکلات و نگرانی های وجود دارد. این شمار از منسوبین پولیس به پژواک می گویند، درحالیکه باید درهرسال دو بار، زمستان وتابستان یونیفورم به قطعات پولیس توزیع شود، اما از دو سال به این طرف هیچ لباسی برای شان توزیع نشده است.
آنان می گویندکه حتا سربازان ناگزیراند بخاطر کهنه شدن یونیفورم شان، از بازار تهیه کنند و یا ازقطعات دیگر را بپوشند. کهنه شدن توشک، روجایی در قطعات پولیس از چالش های دیگریست که به گفتۀ منابع از چندین سال تاکنون تبدیل نشده است. بی کیفیت بودن وحیف ومیل اعاشه پولیس، روحیۀ رزمایشی نیروهای امنیتی را از بین میبرد.
مهدی حدیدعضو شورای ولایتی هرات فساد دراعاشه واباطۀ پولیس را تایید کرد وبه پژواک گفت که شکایت های شفاهی زیادی مبنی بر فسادگسترده دراعاشه و اباطۀ پولیس هرات ازسوی سربازان به آنان رسیده است. به گفتۀ موصوف، این سربازان بخاطر ترس از موقف شان، نمی خواهند شکایت های شان را علنی کنند.
او بیان داشت، هر وقتى که شکایت ها از کیفیت استحقاق غذایی نیروهای امنیتی بالا میگیرد، مسوولین مربوطه، برای چند روزی کیفیت غذا را بالا میبرند و پس از چند روز، پس به حالت بی کیفیت آن برمیگردد. این عضو شورای ولایتی تاکید کرد، ارزیابی ها نشان می دهد که تمام مواد غذایی و غیرغذایی که برای سربازان ازسوی افراد قراردادی به همکاری منسوبین لوژستیک، آمراعاشه تهیه می گردد، بی کیفیت و ارزان قیمت است.
به گفتۀ وی، حتا مواد غذایی وغیرغذایی مورد نیاز سربازان و افسران به موقع تهیه نمیشود. او تاکید کرد، با وجودی که شورای ولایتی بارها دراین باره دادخواهی انجام داده است اما چون فساد در چارچوب پولیس است، کسی رسیدگی نمی کند. آگاهان نظامی در هرات نیز با ابراز نگرانی از حیف و میل اعاشۀ پولیس به این باورند که بی کیفیت بودن استحقاق غذای نیروهای امنیتی، سبب دلسردی نیروهای امنیتی ازاجرای وظیفه میشود.
شعیب خان فهیم آگاه مسایل نظامی درهرات به پژواک گفت که ازسالها به این سو اعاشۀ نیروهای امنیتی مطابق به جدول استحقاق برای شان تهیه و توزیع نمیشود. به گفتۀ فهیم، مدیرعمومی لوژستیک، معاون ملکی، آمرین اعاشه و طعام خانه قومندانی های امنیه ولایات به ویژه هرات، از سال ها به این طرف، بودجۀاختصاص یافته برای اعاشۀ نیروهای امنیتی را با خریداری مواد غذایی بی کیفیت، حیف ومیل می کنند.
موصوف تاکید دارد که در نظام کنونی، فساد دربخشهای پولیس بیداد می کند اما حکومت هیچ توجهی به این وضعیت ندارد. وی بیان داشت که حیف ومیل مبلغ اختصاص یافته برای استحقاق غذایی افسران وسربازان پولیس درکشور به ویژه درهرات، سبب شده است که شماری از سربازان وظیفه را ترک کنند و برخی دیگرهم درمیدان های جنگ، دربرابر مخالفان دولت، درست نجنگند.
به گفتۀ او، بررسی ها نشان می دهدکه به دلیل فساد موجود درچارچوب پولیس، بیشتراین نیروها روحیۀ رزمایشی خود را از دست داده اند و اصلاٌ به خاطر دفاع از وطن دربرابر مخالفان دولت مبارزه نکنند. سیداشرف سادات فعال مدنی درهرات نیز حیف ومیل اعاشۀ نیروهای امنیتی را یک چالش جدی درکشور به ویژه هرات دانست و گفت که در سال های اخیر اسناد، شواهد وتصاویر تکامی دهندۀ از حیف ومیل اعاشۀ پولیس درکشور به ویژه هرات به نشر رسیده است؛اما حکومت و به خصوص وزارت داخله اقدامی برای کوتاه کردن دست فاسدین در صف نیروهای امنیتی نکرده است.
به گفتۀ موصوف، همه ساله هزینۀ گزاف ازسوی وزارت داخله به حمایت مالی نیروهای بین المللی به نیروهای امنیتی افغان اختصاص داده میشود، اما بنا به فسادگستردۀ موجود درنهادهای امنیتی به ویژه پولیس، نیمی از پول به جیب قراردادی ها،منسوبین لوژستیک، آمرین اعاشه و برخی مقام های دیگر قومندانی های امنیه ولایات میرود.
وی بیان داشت، این چالش ازسال ها به این طرف درنهادهای امنیتی به خصوص پولیس موجود بوده وسبب شده است که بسیاری از نیروهای امنیتی بخاطر این مشکلات صف نیروهای امنیتی را ترک کنند. او هشدار داد که اگر دست فاسدان در چوکات پولیس به ویژه درهرات کوتاه نگردد، سربازان روز به روز روحیه شان را در برابر خدمت به وطن و مبارزه در برابر مخالفان دولت از دست خواهند داد.
شهروندان هرات نیز فساد موجود در پولیس را نگران کننده عنوان کرده و به پژواک گفته اند، در فساد پولیس برخی مقام های بلند رتبۀ وزارت داخله و مقام های پولیس درهرات شریک اند. به گفتۀ این باشندگان، به خاطریکه در فساد پولیس همه کلان های شان شریک اند، مبارزه با آن، مشکل است.
عبدالقادر یکی از محصلان در هرات در این مورد به پژواک گفت:» من خودم چندین بار به قومندانی امنیه رفتم بخاطر طی مراحل پاسپورت و بعضی کارهای دیگر، باور کنید اکثریت شان غرق در فساد اند.» فرید احمد دیگر ازباشنده های هرات به پژواک گفت:»از سرمایه های معاونین سابق وکنونی قومندانی امنیه، ازسرمایه مدیران لوژستیک، آمرین اعاشه معلوم میشود که چقدر این ها پول ملت و یا حق سربازان را میخورند.»
این شهروندان تاکید دارند تازمانیکه یک هیات بی طرف به گونۀ دقیق موضوعات فساد در چوکات پولیس را بررسی نکند، این مشکل همچنان وجود خواهد داشت. پاسخ مقام های امنیتی درپیوند به این شکایت ها چیست؟ خبرنگارتحقیقی پژواک پس از بدست آوردن اسناد وشواهد مبنی بر فساد در اعاشۀ پولیس هرات، درپی بدست آوردن پاسخ وزارت داخله ومسوولان مربوطه درقومندانی امنیه شد.
برای دریافت پاسخ به این شکایت ها از معاون ملکی قومامی دهندانی امنیه نیز خواستار مصاحبۀ رودر رو شدیم اما معاون ملکی قومندانی امنیه نیز حاضر به مصاحبه نشد. اما عبدالاحد ولی زاده سخنگوی پولیس هرات در این مورد به پژواک گفت که استحقاق غذایی یک سربازدر٢٤ ساعت ١٣٥ افغانی ازسوی وزارت داخله تعیين شده است که درماه ٤هزار١٨٥ افغانی میشود.
به گفتۀ وی، این مبلغ درهر موسم سال فرق می کند و این مبلغ به فرد قراردادکننده با وزارت داخله سپرده می شود و فرد قرارداد کننده، مکلف به  توزیع غذای روزانۀ سربازان، افسران و ساتنمنان است. وی بیان داشت که قرارداد اعاشۀ پولیس ازسوی ریاست تدارکات وزارت داخله صورت میگیرد و مقام های قومندانی امنیه هرات به گونۀ مستقیم با فرد قرارداد کننده در ارتباط نیستند و اصلا نمی دانند که فرد قرارداد کننده کیست.
او افزود، کسی که غذای روزمرۀ نیروهای امنیتی را توزیع می کنند، نماینده اصلی نیست و نماینده فردقراردادکننده است. سخنگوی پولیس هرات بی کیفیت بودن غذای نیروهای امنیتی را می پذیرد و میگویدکه براساس قرارداد، فرد قرارداد کننده باید بهترین مواد غذایی را به پولیس تهیه کند اما دربرخی مواقع آن گونه نیست و مواد درجه یک را تهیه و توزیع نمی کند.
موصوف تاکید دارد که در قومندانی امنیه هیاتی معاینه وجود دارد و هر روز غذایی که ازسوی قراردادی توزیع می گردد، بررسی و درصورتیکه مواد بی کیفیت باشد، برگشت داده میشود. ولی زاده همچنان توزیع غذایی شب مامی دهنده به  نیروهای امنیتی را رد می کند. تلاش کردیم تا دیدگاه فرد قرار داد کننده را دراین مورد داشته باشیم اما با تلاش های پی هم موفق نشدیم.
از سوی هم طارق آرین سخنگوی وزارت داخله پس ازچندهفته تلاش خبرنگار تحقیقی آژانس خبری پژواک حاضر به پاسخگویی دراین مورد نشد. با این حال جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات بررسی و رسیدگی به فساد دراعاشۀ پولیس را ازمسوولیت های مقام های قومندانی امنیه میداند و می گویدکه ادارۀ محلی هرگونه شواهد واسناد مبنی بر فساد در اعاشه پولیس را به گونۀ جدی بررسی و رسیدگی خواهدکرد.
اما دیده شود که با نشرگزارش پژواک، آیا وزارت امور داخله و اداره محلی هرات به شکایت های منسوبین و سربازان منبی بر حیف ومیل اعاشه پولیس رسیدگی خواهد کرد یا خیر؟
منبع: پژواک