صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مراجعين: تشخيص ویروس کرونادرشفاخانه های خصوصی به «گاوشیرى» مبدل شده است

مراجعين: تشخيص ویروس کرونادرشفاخانه های خصوصی به «گاوشیرى» مبدل شده است

? عزيزالله همدرد
منبع: پژواک

شماری از مسافرینى که بخاطر سفربه خارج از کشور در شفاخانه هاى خصوصى، تشخيص کرونا انجام داده اند، از اخذ پول گزاف و عدم رعايت توصيه هاى صحى توسط افراد مشکوک به ویروس کرونا در اين شفاخانه ها انتقاد داشته، می گویند که تشخيص کرونا دراين شفاخانه ها به»گاو شیرى» مبدل شده است.
«سیتی میدیکل کمپلکس» و «فرانسوی ها» دو شفاخانۀ خصوصی اند که جواز تشخیص ویروس کرونا را از سوى وزارت صحت عامه بدست آورده اند و هر فردى علاقمند سفر به خارج از کشور باشد، بايد سند تشيخص ويروس کرونا در اين دو شفاخانه را داشته باشد، درغيرصورت تصديق سايرشفاخانه ها براى شرکت هاى هوايى قابل قبول نمى باشد.
خبرنگار پژواک که براى بدست آوردن جزئيات در اين مورد به شفاخانه سيتى ميديکل کمپلکس رفته است، مى گويد، در دروازه ای که افراد جهت تشخیص ویروس کرونا به شفاخانه سيتى داخل می شوند، مریضان و پایوازان سایر بخش ها نیز رفت و آمد دارند و تمامى اين افراد فاقد دستکش، ماسک و غیره تدابیر وقایوی مى باشند.
اما يافته هاى خبرنگار پژواک از شفاخانه فرانسوى ها نشان ميدهد که در اين شفاخانه به هیچ یک از مراجعین بدون داشتن ماسک اجازه داخل شدن داده نمى شود و در ضمن برای افراد مشکوک به ویروس کرونا ضمن این که اجازه داخل شدن به دهلیز عمومى داده نمی شود، محل جداگانه ی در بیرون از دهلیز در نظر گرفته شده است.
نگرانی مراجعین:
محمد یار یکتن از مراجعین شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس، با بیان این که آزمایش ویروس کرونا در اين شفاخانه به یک تجارت بزرگ مبدل شده است، به پژواک گفت که شرکت هاى هوايى به جز از شفاخانه های مربوط به خود شان، نتیجه سایر شفاخانه ها را قبول ندارند.
وی که نتیجۀ آزمایش کرونا از یکی از شفاخانه های دولتی در مزار شریف را به نيز به دست داشت، افزود: «زمانی که به میدان هوایی رفتم، نتیجه شفاخانه مزار شریف را قبول نکردند و گفتند که بايد در شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس آزمایش کنم.»
موصوف در حاليکه چنين ميکانيزم را یک خیانت و ظلم در حق مردم عنوان کرد و گفت: «صبح پرواز داشتم، اما مرا از داخل طیاره پائین کردند و ۳۵۰ دالر را که تکت خریده بودم، را پس ندادند.»
محمد يار که خیلی عصبانی به نظر ميرسيد افزود، اکنون در کنار این که تکت اش باطل شده، مجبور است که پول گزافی را بخاطر آزمایش ویروس کرونا به این شفاخانه بپردازد.
نورگل یکتن دیگر از مراجعین شفاخانه متذکره گفت که قبلاً دوستانش به منظور آزمایش ویروس کرونا تا هشت هزار افغانی هم پرداخت کرده اند، اما اکنون خودش ۴۵۰۰ افغانی واریز کرد.
ذکریا راننده تکسی در شهرکابل که موتر اش را در مقابل شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس توقف دا ده بود به پژواک گفت: «تا یک هفته پیش از کسانيکه براى تشخيص ويروس کرونا به اين شفاخانه مراجعه ميکردند از هشت هزار تا ده هزار افغانی می گرفتند.»
مراجعين شفاخانه فرانسوى ها نيز از اين بابت شکايت دارند: ذبیح الله یکتن از مسافرین که جهت آزمایش ویروس کرونا به شفاخانه فرانسوی ها مراجعه کرده بود، به پژواک گفت: «به امریکا سفر دارم و بخاطر آزمایش کرونا به این شفاخانه (فرانسوی ها) آمده ام.»
وی با ذکر این که ویروس کرونا در افغانستان به گاو شیرده برای مسئولان وزارت صحت عامه، شفاخانه های دولتی و خصوصی تبدیل شده است، به پژواک گفت، بدون این که مشکل مردم را درک کنند، در تلاش اند که از هر طریق ممکن، جیب های شان را پول پُر کنند.
موصوف با تاکید بر این که آزمایش ویروس کرونا در کشور به یک تجارت بزرگ مبدل شده است، می گوید که در سایر کشورها به شمول امریکا، از آزمایش پول نمی گیرند و این خدمات رایگان انجام می شود.
او که به خاطر آزمایش ویروس کرونا هشت تن از اعضای خانواده اش ۴۰ هزار افغانی پرداخت کرده بود، می گوید که یک تعداد محدود ممکن توانایی پرداخت این هزینه را داشته باشد؛ اما از این که اقتصاد اکثریت مردم افغانستان ضعیف است، پرداخت این مقدار پول برای شان مشکل است.
پاسخ شفاخانه های خصوصی تشخیص ویروس کرونا: داکتر رضوان الله احمدزی مشاور ارشد رئیس جمهور در امور صحت عامه و رئیس شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس، گفت که جواز تشخیص ویروس کرونا را از وزارت صحت عامه دریافت کرده اند و به اساس آن فعالیت می کنند.
وی با بیان اینکه حدود چهار ماه پیش منحیث اولین شفاخانه تشخیص ویروس کرونا به فعالیت آغاز کرده است، می گوید که از آغاز شيوع ويروس کرونا درکشور تا کنون بیش از پنج هزار تن را تشخیص کرده اند که در اوایل حدود ۵۰ درصد آزمایشات مثبت می بود اما اکنون که بیشتر مراجعین مسافرین اند، حدود چهار درصد شان مثبت می باشند.
موصوف در پاسخ به این که چرا برای بیماران و افراد مشکوک به ویروس کرونا، ضمن این که راه جداگانه ورودى به شفاخانه در نظر گرفته نشده، بل استفاده ماسک و دستکش نیز اجبارى نيست، گفت: «ضمن این که راه جدا است، ماسک را نیز رایگان توزیع می کنیم؛ اما مریضان از آن استفاده نکرده و پالیسی را تطبیق نمی کنند.»
احمدزی تعهد سپرد که پس از این پالیسی را بالای همه تطبیق می کند و بدون ماسک و دستکش به هیچکس اجازه وارد شدن به شفاخانه را نمی دهند.
رئیس شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس، در حالی هزینه آزمایش ویروس کرونا را ۴۵۰۰ افغانی به خبرنگار پژواک عنوان کرد اما در گذشته به رسانه ها گفته بود که هزینه هر آزمایش ۷۶۰۰ یا ۱۰۰ دالر امریکایی می شود.
اين در حاليست که در مکتوب شماره ۵۰۱۴۷۰ مورخ ۱۳۹۹/۰۴/۱۱ که از سوی ریاست تنظیم و هماهنگی سکتور خصوصی صادر شده؛ در آن آمده است: ((شفاخانه معالجوی سیتی میدیکل کمپلکس، پس از بررسی از سوی هیئت۹۸ نمره اخذ کرده است، بناً وانمود می گردد که معیارات حداقل را بخش لابراتوار شفاخانه معالجوی سیتی میدیکل تکمیل نموده و روی همین ملحوظ جهت آغاز معاینات می توانند معاینات(PCR )، را انجام بدهند.))
در اخیر مکتوب وزارت صحت عامه چنین اصدار حکم کرده است، متن پیشنهادی منظور است، ریاست هماهنگی سکتور خصوصی برای لابراتوار متذکره اجازه اجرای معاینات (PCR )، بخاطر تشخیص مریضان کوید-۱۹، دا ده شد تا عرضه خدمات صحی را برای هموطنان انجام بدهند.
خبرنگار پژواک درشفاخانه فرانسوی ها نيز با چند تن از مراجعین دراين مورد صحبت نموده است؛ اما به دلیل رخصت بودن بخش اداری این شفاخانه، هيچ مسئول اين شفاخانه حاضر نشد که به شکایات مراجعین پاسخ ارائه کند.
امروز نیز مکرراً با رئیس شفاخانه تماس گرفته شد اما مبایل او خاموش بود سپس با علی سفری مسئول یکی از بخش ها در این شفاخانه نیز تماس گرفته شد، او گفت که رئیس و معاون شفاخانه ممکن صحبت نکنند؛ اما به عبدالصمد ابراهیمی مسئول مارکيتنگ شفاخانه هدایت داده شده تا در این خصوص صحبت کند. سپس بیش از ده بار با عبدالصمد ابراهیمی مسئول مارکيتنک و سایر همکارانش تماس گرفته شد؛ اما آنها نیز پاسخ ندادند.
دیدگاه داکتران در مورد مواد لازم تشخیص ویروس کرونا و هزینه آن: عبدالغفار نورزاد، داکتر بخش انستیزی که شرکت دوا فروشی نیز دارد، به پژواک گفت که برای تشخیص ویروس کرونا استریپ و کیت نیاز است که این دواز ۳۵۰ تا ۷۰۰ افغانی در باراز به فروش می رسد.
وی، مالکان شفاخانه های خصوصی تشخیص ویروس کرونا را خیلی بی احساس خوانده و گفت، در حالی که فقر دامنگیر همه مردم شده است، مالکان شفاخانه ها به تجارت می پردازند.
چگونگی آزمایش ویروس کرونا: آزمایش کرونا تفاوت چندانی با آنفلونزای معمولی ندارد. برای تشخیص ویروس کرونا، مقداری از ترشحات بینی و حلق را جمع میکنند و به آزمایشگاه میفرستند تا ببینند مواد ژنتیکی ویروس در آن یافت میشود یا خیر.
سپس نمونه ها را در کیسه می گذارند و سرش را می بندند و بعداً آن را به آزمایشگاه می فرستند و در آنجا با تکنیکی به نام واکنش زنجیره ای پلیمراز آن را تکثیر و بررسی می کنند و ديده مى شود که شخص مطلوب مصاب په کرونا است يا خير.
شرکت های هوایی: زلمی مُبشر سوپر وایزر بخش فروشات شرکت هوایی امارات به پژواک گفت که با هیچ شفاخانه ی قراداد نه کرده اند و شفاخانه هاى خصوصى را وزارت صحت عامه به آنها معرفی کرده است.
وی نپذيرفتن نتیجه آزمایش برخی شفاخانه ها را مشکل در چگونگى سند تشخيص (استعلام) دانسته و می گوید که برخی شفاخانه ها سند تشخيص کرونا را به شکل قلمی به مسافرین می دهند که آن قابل قبول نیست.
موصوف با اشاره به این که با هیچ شفاخانه ای راجستر شده مشکل ندارند، علاوه کرد: «همه شفاخانه های که راجستر باشند و به مراجعین شان سرتفکیت بدهند، براى ما قابل قبول است اما استعلام قلمی برخی شفاخانه ها قابل قبول نیست.» آژانس خبری پژواک دو روز متواتر بیش از ۱۵ بار با شرکت هوایی ترکیش ایرلاین تماس گرفت اما شرکت متذکره پاسخ نداد.
اداره هوانوردی ملکی: پروازهای بین المللی به افغانستان پس از سه ماه، به تاریخ ۴ سرطان ماه روان از سر گرفته شده است. محمد نعیم صالحی سخنگوی اداره هوانوردی ملکی به پژواک گفت که پس از تاریخ ۲۰ سرطان ماه جاری، نتیجه آزمایش (PCR ) و یا ویروس کرونا در پرواز های که کابل- دوبی (امارات متحده عربی)، ترکیه و یاهم ترانزیت، الزامی شد.
وی به پژواک گفت که مسافرین پس از اخذ تکت باید به لابراتوار های که مجوز PCRاز جانب وزارت صحت عامه دریافت کرده اند، مراجعه و نتیجه آزمایش را در هنگام سفر با خود میداشته باشند.
موصوف، با بیان این که در حال حاضر پروازها از سوی ترکش ایرلاین و امارات جریان دارد، می گوید: «قرارداد شرکت های هوایی با شفاخانه های خصوصی بخاطر تشخیص ویروس کرونا، در هماهنگی با وزارت صحت عامه صورت گرفته است و مربوط به آن وزارت می شود.»
دیدگاه وزارت صحت عامه: وزارت صحت عامه می گوید که به دو شفاخانه خصوصی از جمله (شفاخانه سیتی میدیکل کمپلکس و شفاخانه فرانسوی ها) که معیارات تشخیص ویروس کرونا را تکمیل کرده بودند، اجازه آزمایش (PCR ) داده شده است.
اکمل سمسورسخنگوی وزارت صحت عامه به آژانس خبری پژواک گفت که برخی شفاخانه های دیگر نیز خواستار فعال کردن بخش (PCR ) شده اند که پس از ارزیابی تیم مشترک وزارت صحت عامه و سازمان صحی جهان و تکمیل معیارات، برای آنها نیز اجازه داده خواهد شد.
وی با اشاره به اخذ پول گزاف براى تشخيص ويروس کرونا از سوى شفاخانه هاى خصوصى گفت که در گذشته هر شفاخانه به خواست خود نرخ تعیین می کرد اما فعلا نرخ مشخص شده است.
وى افزود: «قبلاً هرشفاخانه به دل خود قیمت تعیین کرده بود و اکنون هزینه تشخیص ویروس کرونا در شفاخانه های خصوصی۴۵۰۰ افغانی تعیین شده است.»
موصوف می گوید که تیم نظارتی وزارت صحت عامه همه روزه از فعالیت شفاخانه های خصوصی نظارت می کنند، با آن هم اگر مراجعین خلاف ورزی آنها را مشاهده می کنند می توانند به بخش شکایات وزارت صحت عامه شکایت درج کنند.
سخنگوی وزارت صحت عامه از آنعده مراکز صحی خصوصی که اجازه تشخیص ویروس کرونا را دارند خواست که مطابق با لایحه تعیین شده از بیماران فیس اخذ نمایند و اضافه ستانی نکنند، در غیر آن با آنان برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
قابل ذکر است که در افغانستان تا کنون ٣٥٢٨٩ تن به ويروس کرونا مبتلا شده که ٢٣٢٨٠ تن دوباره صحت ياب گرديده اما ١١٦٤ تن ديگر ان جان باخته اند.