صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دريک نشست ملی، بر رفع چالش های فرا راه صادرات افغانستان تاکید شد

دريک نشست ملی، بر رفع چالش های فرا راه صادرات افغانستان تاکید شد

در نشست ملی صادرات، بر رفع چالش های فرا راه صادرات افغانستان تاکید شد و وزیر اقتصاد کشور گفت که اگرصادرات و واردات به گونۀ خوب تر تنظیم نشود فقر در کشور بیشتر خواهد شد. هیات رهبری اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان به همکاری ادارۀ حرکت، دیروز در کابل نشست ملی صادرات، «گفتمان عامه ‏و سکتور خصوصی و صادرکنندگان برتر سال  ۱۳۹۸» را با اشتراک مقام های رهبری دولت، وزرای سکتوری، هیات رهبری اتاق ‏تجارت و سرمایه گذاری برگزار کرد.
سید زمان هاشمی رئیس عامل اتاق تجارت افغانستان در نشست امروزی گفت که ایجاد دهلیزهای هوایی)هندوستان، امارات، عربستان، اندونیزیا، اروپا، ترکیه وچین)، ایجاد دهلیز های زمینی( چابهار، لاجورد، حیرتان)، تسهیل پروسه های صادراتی و گمرکی، تدویر نمایشگاه ها و کنفرانس های بین المللی و ایجاد بازارهای مناسب در کشورهای منطقه از جمله اقداماتی چهار سال اخیر است که باعث رشد صادرات کشور گردیده است.
به اساس معلومات اداره احصاِئیه و معلومات، در سال ۱۳۹۸ واردات کشور بیش از شش عشاریه هفت میلیارد دالر امريکايى و صادرات ۸۶۳.۸ میلیون دالر امریکایی بوده است. به اساس معلومات هاشمی در سه سال اخیر بیش از ۱۱۵۰۰ تُن مواد که ارزش مجموع آن به ۲۷۰ میلیون و ۶۳۴ هزار دالر امریکایی می رسد،از طریق نزدیک به ۱۱۰۰ پرواز از دهلیزهای هوایی صادر شده است.
به گفتۀ او اقلام عمدۀ صادراتی افغانستان را چون میوه جات خشک و تازه، خسته باب، زعفران، مساله جات آشپزی، ابریشم، کشمیره، پوشاکه، صنایع دستی، سنگ مرمر، جواهرات، و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی تشکیل می دهد.
هاشمی،نبود سیستم کنترول کیفیت و کنترول مصوونیت غذایی،نبود زون های اقتصادی که مشمول تمام پروسه های صادراتی باشد در سطح ولایات بندری، تکس های گزاف شاروالی ها و موجودیت ترازوهای غیر ضروری در مسیر شاهراه ها و معضل ارایه بیلانس سالانه شرکت های صادراتی را به عنوان چالش های اساسی فرا روی صادرات کشور یاد کرد.
او همچنان نبود سردخانه ها و محلات نگهداری برای محصولات زراعتی در بنادر، نبود امکانات قرضه های بانکی با تکتانه امتیازی، نبود سهولت های اخذ ویزه برای تاجران صادر کننده و سرمایه گذاران را به عنوان چالش های دیگر فرا راه صادارت کشور ياد کرد.
هاشمی  درادامه صحبت هايش همچنان گفت، نبود بازارهای بدیل برای محصولات صادراتی افغانستان، عدم موافقت نامه های دو جانبه تجارتی،گمرکی و ترانزیتی، نبود شیپنگ لاین یا شرکت های کشتی رانی و نبود ستندرد سازی تولیدات افغانستان به ستندرد اروپایی برای صادرات به آن کشورها را نیز از جمله چالش های منطقه یی و بین المللی فرا روی صادارت افغانستان خواند.
اوگفت که حکومت باید در راستای ایجاد لابراتوارهای مجهز و معیاری، ساده سازی ارایه بیلانس و کاهش مالیات بر عایدات از بابت محصولات صادراتی وبرگزاری نمایشگاه ها برای معرفی محصولات افغانی اقداماتی داشته باشد. مصطفی مستور وزیر اقتصاد در نشست امروزی گفت که سال آینده به دلیل ویروس کرونا در کشور و جهان یک سال پر دست آورد از نگاه صادرات به افغانستان نخواهد بود.
وی افزود، لازم است که تمام تجار و سکتور خصوصی نسبت به  سالهاى قبل بیشتر، بهتر و هماهنگ تر کار نمایند. مستور همچنان گفت ،اگر حکومت صادرات و واردات کشور را به گونه خوب تر تنظیم نکند فقر در کشور بیشتر و بیکاری هم از ۲۴ در صد به ۳۵ در صد ازیاد خواهد یافت.
عبدالهادی ارغندیوال سرپرست وزیر مالیه در نشست خبری امروز گفت که این وزارت در عرصه فراهم کردن سهولت ها برای صادرات افغانستان و تجار تلاش خواهد کرد. وی افزود، به هر قیمتی که باشد باید سکتور خصوصی پیشرفت نماید. او از تمام تجار و سکتور خصوصی خواست که کارهای تجارتی شان را در چوکات قانون انجام دهند.
او گفت:« فساد نمی کنیم هر کسی که به فساد آغشته باشد در هر قدرتی که باشد در کنار ما نخواهد بود.» ارغندیوال می گوید بخاطر تقویت تولیدات داخلی ممانعت های جدی را وضع خواهد کرد تا کالای هایی که زیاد ضرورت نباشد از کشورهای دیگر وارد افغانستان نشود.
وی بر صادرات میوه های افغانستان تاکید کرد و افزود، اجازه نخواهد داد که میوه جات کشورهای دیگر وارد افغانستان شود. در پایان این برنامه عبدالرازق سلطان زاده رئیس شرکت مصطفی سلطان زاده لمتد به عنوان صادرکننده برتر سال ۱۳۹۸ انتخاب و در ضمن شماری دیگری از شرکت های  سکتور خصوصی و تاجران از سوی اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان تقدیر شدند.