صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

برنامه کمک غذایی «دسترخوان ملی» به بیش از چهار میلیون خانواده آغاز شد

برنامه کمک غذایی «دسترخوان ملی» به بیش از چهار میلیون خانواده آغاز شد

حکومت افغانستان دیروز برنامه «دسترخوان ملی» را برای کمک به بیش از چهار میلیون خانواده با هزینه بیش از ۲۴۴ میلیون دالر آغاز کرد. محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان دیروز (شنبه ۲۸ سرطان) در افتتاح این برنامه گفت که «یک گام دیگر در راستای قراداد اجتماعی میان دولت و ملت برداشته میشود.»
او گفت دولت تصمیم داشت در این برنامه پول را مستقیما به خانوادهها بپردازد، اما برای این کار نیاز به احصائیه (آمار) دقیق خانوادهها است که اکنون وجود ندارد. اقای غنی گفت برنامه کمک غذایی از طریق موسسهها و شوراهای محلی مردمی اجرا میشود.
آقای غنی مشکلات احتمالی پیشرو در اجرای این برنامه را تایید کرد اما گفت در شرایط اضطراری که خطر گرسنگی مردم را تهدید میکند باید خطر «ضایعات» را نیز بپذیریم. اما، او با تاکید گفت که نظارت دقیق از این برنامه ملی صورت خواهد گرفت و با متخلفان برخورد جدی خواهد شد.
پیش از این دو برنامه دیگر در چند ماه گذشته از سوی دولت برای رساندن کمک به مردم اجرا شد که توام با ادعاهای فساد و انتقاد از موثریت آن بوده است. برنامه توزیع گندم در اوایل روزهای قرنطینه کرونا در افغانستان روی دست گرفته شد و در پی آن برنامه توزیع نان رایگان برای شهروندان کابل که توسط شهرداری کابل اجرا شد.
هدف برنامه دسترخان (سفره) ملی کمک به خانوادههای نیازمند و آسیبدیده از کرونا است. پیش از این دولت برنامه توزیع نان به خانوادههای نیازمند را اجرا کرده بود. بنا به این برنامه قرار است به نیازمندان آرد، برنج، لوبیا، روغن و صابون دستشویی کمک شود.
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری که مسئولیت کمیته اضطرار مقابله با کرونا را نیز برعهده دارد، میگوید دولت در شرایطی که تحت فشار جنگ، ناامنی و اوضاع نامطلوب اقتصادی است، آمادگی برای مقابله با شیوع کرونا و وخامت اوضاع نداشت، از روی اجبار قرنطینه عمومی را وضع کرد که بسیاری از مردم را تحت فشار اقتصادی مضاعف قرار داد.
او افزود در چند مرحله کمکهایی به آسیب دیدگان کرونا صورت گرفته، اما بسنده نبوده و برنامه دسترخوان ملی به گونه وسیعتر خانوادهها را تحت پوشش قرار میدهد.
امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری نیز گفته که اجرای برنامه دسترخوان ملی دو مرحلهای خواهد بود. به گفته او، در مرحله اول، این برنامه در ۳۴ ولایت به شمول ۱۲۳ ولسوالی و نزدیک به ۱۳ هزار روستا با مصرف حدود ۸۶ میلیون دالر عملی خواهد شد که ۱.۶ میلیون خانواده از آن بهره مند خواهند شد.
آقای صالح افزود که در مرحله دوم برنامه در ۳۴ ولایت به شمول ۲۳۵ ولسوالی در حدود ۲۲ هزار روستا ۲.۵ میلیون خانواده از کمکها بهره مند خواهند شد. هزینه این مرحله ۱۵۸ میلیون دالر برآورد شده است. او میگوید که با تطبیق هر دو مرحله بیش از ۹۰ درصد تمام نفوس (جمعیت) افغانستان از این برنامه مستفید خواهند شد.
آقای صالح تاکید کرد که اگرچه اجرای این برنامه از سوی دولت صورت نمیگیرد اما دولت بر اجرای برنامه نظارت میکند و از همه مردم میخواهد ناظر اجرای درست این برنامه باشند و «اگر خلاء، کمبود و فساد در اجرای آن دیده شود با متخلفین با جدیت برخورد خواهد شد.»
برنامه دسترخوان ملی در حالی آغاز میشود که آمار رسمی از کاهش شیوع ویروس کرونا در این کشور خبر میدهد اما مسئولان همچنان وضعیت را جدی میخوانند.
وزارت صحت دیروز اعلام کرده که در یک شبانه روز گذشته تنها ۶۰ مورد تازه کرونا شناسایی شده و ۱۷ نفر در نتیجه بیماری کووید ۱۹ جان خود را از دست دادهاند. معاون دوم ریاست جمهوری نیز در نشست دیروز گفت هنوز هم تهدید و خطر کرونا جدی است. او از جامعه جهانی خواست که به کمکهای بشری و صحی به افغانستان ادامه دهند.