صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

محمدیوسف غضنفر؛ بلندپایه‌ترین مقام ازبک در دولت افغانستان چه نقشی داشت؟

محمدیوسف غضنفر؛  بلندپایه‌ترین مقام ازبک در دولت افغانستان چه نقشی داشت؟

محمد یوسف غضنفر، نماینده فوق العاده رئیس جمهوری افغانستان در امور توسعه اقتصادی، تجاری و کاهش فقر ارشدترین مقام دولتی افغانستان بود که روز گذشته به دلیل ابتلا به ویروس کرونا درگذشت. مرگ او واکنش گسترده را در شبکههای اجتماعی افغانستان به همراه داشت.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان دیروز(شنبه ۱۴ سرطان) با صدور حکمی کمیسیون ویژهای را برای برگزاری مراسم تدفین و خاکسپاری او تعیین کرد. آقای غضنفر در کشور ترکیه جان باخته و امروز جنازه او به شهر مزار منتقل شد.
آقای غضنفر متولد سال ۱۳۴۳ خورشیدی در شهر مزار شریف مرکز ولایت بلخ است. او از قوم ازبک و ساکن اصلی ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب بود. خانواده او به گفته نزدیکانش تجارت پیشه و پدربزرگش میرغضنفرخان حاکم مناطق شمال افغانستان بوده است. این حاکم ساکن بالاحصار ولسوالی اندخوی بوده است. آقای غضنفر ازدواج کرده، ده دختر و سه پسر دارد.
محمد یوسف غضنفر آموزشهای دینی را در زادگاهاش فرا گرفته و در کنار فراگیری علوم دینی، آموزشهای دوره ابتدایی و متوسطه (راهنمایی) را در مکتب قاضی حمیدالدین و دوره لیسه (دبیرستان) مکتب عالی باختر بلخ به پایان برده بود. آقای غضنفر نماینده فوق العاده رئیس جمهوری افغانستان در امور توسعه اقتصادی، تجاری و کاهش فقربود.
آقای غضنفر در سال ۱۳۶۰ خورشیدی به صفوف نیروهای مسلح افغانستان پیوست و این روند باعث شد که نتواند وارد دانشگاه شود. او در نیروهای نظامی به درجه فرماندهی رسید. به گفته نزدیکانش او در دوران جنگهای داخلی، افغانستان را ترک نکرد، و در دوره پانزدهم انتخابات شورای ملی افغانستان در سال ۲۰۰۵ توانست که به مجلس نمایندگان راه یابد. او عضو کمیته مالی و بودجه مجلس نمایندگان بود.
در سال ۲۰۱۰ افراد مسلح ناشناس بر کاروان حامل خودروهای او حمله کردند که یکی از محافظان او کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند. آقای غنضفر در آن زمان گفته بود که حمله کنندگان» تروریست» بودند. محمد یوسف غضنفر پنج خواهر و هشت برادر دارد که هرکدام دردولت و بخش خصوصی کار کردهاند. حسن بانو غضنفر، وزیر پیشین امور زنان نیز از جمله خواهرانش است.
محمد یوسف غضنفر از بازرگانان افغان بود. بنیاد خیریه «بنیاد غضنفر» نیز مربوط به او است که به گفته دوستانش در زمینه کمک رسانی مواد اولیه به آسیب دیدگان حوادث طبیعی، آوارگان داخلی، ساخت و سازسازی جادهها، مکاتب، پل و پلچه، حفر چاههای عمیق آب آشامیدنی، ساخت مساجد و پارکهای تفریحی سهم میگیرد.
بازسازی بعضی از مکانهای تاریخی اندخوی همانند حوض مدرسه بابا ولی و ترمیم مرقدهای داخلی مدرسه و افتتاح چهارراهی مخدوم قلی شاعرترکمن در بندر تجارتی آقینه ولسوالی اندخوی نیز توسط او انجام شده است. از بزرگترین سرمایه گذاریهای او میتوان به ساخت نیروگاه تولید برق به ظرفیت ۵۰ مگاوات به ارزش ۷۵ میلیون دلار در بلخ و ایجاد تاسیسات نفتی در این ولایت اشاره کرد.
برادران غضنفر همچنین بانک خصوصی غضنفر را در سال ۱۳۸۸ در کابل تاسیس کردند، اسماعیل غضنفر، برادر غضنفر اکنون مدیرعامل این بانک است که در شماری از ولایتهای دیگر افغانستان نیز فعالیت دارد. آقای غضنفر در انتخابات ۱۳۹۸ در کنار محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در تیم اشرف غنی قرار گرفت و از او بعد از دو معاون رئیس جمهوری افغانستان یاد میشد.
آقای غنی در روز مراسم تحلیف در اولین فرمانش محمد یوسف غضنفر را به عنوان نماینده فوقالعاده رئیس جمهور در امور توسعه اقتصادی، تجاری و کاهش فقر منصوب کرد. قبلا آقای غنی او را به عنوان نماینده بخش خصوصی در دولت یاد کرده بود.
منبع: بی بی سی