صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دیدبان شفافیت خواستار توجه فوری دولت به نیازهای مراکز صحی مبارزه با کرونا شد

دیدبان شفافیت خواستار توجه فوری دولت به نیازهای مراکز صحی مبارزه با کرونا شد

افغانستان‌ما: دیدبان شفافیت افغانستان با نشر یک گزارش تحقیقی، خواستار توجه فوری به نیازهای مراکزی صحی مبارزه با ویروس کرونا شد .
این نهاد در گزارشی که امروز (یکشنبه، ۲۸ ثور) نشر کرده، از دولت خواسته که از مراکز صحی به صورت جدی نظارت و برای رفع نیازهای فوری عملیاتی، دوا، منابع بشری و تجهیزات با شرکای بخش صحت مشورت کند .
در گزارش این نهاد آمده است که مراکز صحی دولتی (کلنیک‌ها و شفاخانه‌ها) با چالش‌های عملیاتی، حفظ و مراقبت، مدیریتِ ضعیف کارمندان، و نظارت غیرموثر توسط وزارت صحت عامه روبرو است .
اکرام افضلی، رئیس اجرایی دید‌بان شفافیت گفته که "سکتور صحت دولتی دارای نکات قوت است از جمله باز بودن تمامی مراکز صحی اما کیفیت خدمات صحی در اثر کمبود منابع و امکانات و ضعف نظارت با مشکل رو برو است ."
او پیشنهاد کرده که برای بهبود این وضعیت باید نقش مردم در ارائه خدمات صحی برجسته شود و وزارت صحت عامه به صورت جدی از مراکز صحی نظارت کنند .
یافته‌های تحقیق
گزارش دیدبان شفافیت با ارزیابی از ۴۱ مرکز دولتی صحی حوزه‌ای، ولایتی، ولسوالی و سطح محل در ۱۳ ولایت تهیه شده است. دیدبان شفافیت می‌گوید که این گزارش مدیریت زیرساخت‌ها، بخش طبی و منابع بشری سیستم صحی افغانستان و میزان تاثیر این بخش‌ها بر ظرفیت مراکز صحی در امر ارائه خدمات صحی را ارزیابی کرده است .
طبق این گزارش، اعتبارنامه‌ها و مدیریت کارکنان صحی به صورت نسبی خوب است و تنها هفت درصد داکتران برای خدماتی که ارائه می‌کنند تصدیق‌شده نیستند .
دیدبان شفافیت گفته که ۸۳ درصد رفتار پرسنل صحی با بیماران خوب گزارش شده و این در حالی است که معیار بخش‌های حفظ و مراقبت و عملیاتی مناسب نیست .
در این گزارش آمده که "۳۹ درصد مراکز صحی آب پاک ندارند، ۵۱ درصد سطوح شیب‌دار برای صندلی‌های چرخی (ویل چِیر) بیماران ندارند، تنها ۲۲ درصد دارای لوازم هشدار آتش و دو درصد دارای دروازه‌ی خروجی اضطراری‌اند ."
یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که بخش رساندن تجهیزات طبی ۵۹ درصد مشکل دارد و همین درصدی در مورد مشکلات سیستم گرمایشی مراکز صحی در زمستان نیز صادق است .
هم‌چنان نیمی از تشناب‌ها در مراکز صحی ناپاک و غیربهداشتی گزارش شده است. طبق گزارش، آمبولانس در اکثر مراکز صحی مورد ارزیابی وجود دارد، اما تا هنوز تعدادی از مراکز صحی یا آمبولانس ندارند و یا شمار آمبولانس‌ها ناکافی است و پاسخگوی تقاضا نمی‌باشد .
نیپا بانِرجی، نویسنده این گزارش گفته است که بعضی از یافته‌های این تحقیق وضعیت مراکز صحی را در جایگاه قناعت بخشی قرار می‌دهد. او از سیستم نلدوانی در اکثر قاطع مراکز صحی به عنوان نمونه یاد کرده است. نویسنده گزارش هم‌چنان افزوده است که در شمار بسیار اندکی از مراکز صحی سیستم نلدوانی فعال وجود ندارد و این موضوع می‌تواند ارائه خدمات صحی را به مشکل جدی رو برو کند .
این گزارش یک "چارچوب سنجش اجراآت" با شاخص‌های مشخصی را برای نظارت از مراکز صحی معرفی کرده است. براساس پیشنهاد گزارش، این چارچوب باید توسط تیم نظارتی وزارت صحت در بازدیدهای برنامه‌ریزی شده برای نظارت از پیش‌رفت این پروسه به کار گرفته شود .
دیدبان شفافیت از کابینه و وزارت مالیه خواسته که باید وجوه مالی اضافی‌ برای سفر، حفظ همکاری‌های فنی مورد نیاز، مشاورت و آموزش پرسنل را برای اجرای بهتر این پیشنهاد در اختیار وزارت صحت عامه قرار دهد .