صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

رئیس جمهور: کاهش کمک‌های امریکا تأثیر مستقیم بر بخش‌های کلیدی دولت نخواهد داشت

رئیس جمهور: کاهش کمک‌های امریکا تأثیر مستقیم بر بخش‌های کلیدی دولت نخواهد داشت

افغانستان‌ما: محمد اشرف غنی، رئیس جمهور کشور، در واکنش به قطع یک میلیارد دالر از کمک‌های امریکا به افغانستان، گفت که کاهش کمک‌های امریکا تأثیر مستقیم بر بخش‌ها و سکتورهای کیلدی دولت نخواهد داشت.
آقای غنی دیروز (سه شنبه، پنجم حمل) در پیام ویدیویی با حضور امرالله صالح و سرور دانش، معاونین ریاست جمهوری، خطاب به مردم افغانستان گفت که تلاش خواهد کرد که با استفاده از روش اقتصاد ریاضتی و منابع بدیل، این خلا را پر کند.
رئیس جمهور در این پیام ویدیویی گفت که "برای ما حفظ جان ملت، حفظ قمیت‌ها، ارائه و عرضه خدمات و فعال نگهداشتن دستگاه دولت و جمهوریت مهم و حیاتی است. در این بخش‌ها هیچ تأثیر در زندگی مردم رو نما نخواهد گردید." 
دوشنبه شب، ساعاتی بعد از بی‌نتیجه ماندن تلاش مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا برای حل اختلافات میان رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه سابق، وزارت خارجه امریکا با نشر اعلامیه‌ای گفت که امریکا یک میلیارد دالر از کمک‌هایش به افغانستان را قطع می‌کند.
وزارت خارجه امریکا در اعلامیه خود گفت ادامه اختلافات میان آقایان غنی و عبدالله "متاسفانه بی‌احترامی به افغان‌ها، امریکایی‌ها و تمامی شرکای ائتلاف" جنگ افغانستان است که طی سالهای گذشته برای برقراری صلح در این کشور در کنار یکدیگر همکاری کرده‌اند .
در اعلامیه وزارت خارجه امریکا همچنین آمده است: "از آنجا که ناکامی در رهبری حکومت تهدیدی مستقیم برای منافع ملی امریکا است، دولت ایالات متحده محدوده همکاری های خود با دولت افغانستان را به طور فوری مورد بازبینی قرار خواهد داد. و در کنار اقدامات دیگر، اعلام می‌کنیم که از میزان کمک خود یک میلیارد دالر می‌کاهیم و آماده‌ایم که که برای سال ۲۰۲۱ هم یک میلیارد دیگر کاهش دهیم. ما همچنین در تقاضای خود برای جلب کمک‌های مالی از سوی کشورها در کنفرانس‌های آتی مربوط به کمک به کابل، تجدیدنظر خواهیم کرد ".
رئیس جمهور غنی در پیام ویدیویی دیروز خود گفت که "من بخاطر جبران کمبود کمک‌های ایالات متحده تمام ابعاد بودجه ریاضتی را مطالعه نموده و به زودترین فرصت به شما اطمینان خواهم داد."
او افزود که "دولت‌ها همیشه برای حالات احتیاطی برنامه می‌داشته باشند. ما نیز برای حالات غیر مترقبه از قبل برنامه‌های مدون و اساسی را طرح کرده بودیم."
آقای غنی همچنین از کمک‌های امریکا به مردم و دولت افغانستان تشکر کرد و افزود که "چنانچه در اعلامیه ایالات متحده امریکا آمده است آنها هنوز این کمک ها را قطع نکرده بلکه مشروط ساخته اند. تلاش خواهیم ورزید از راه گفتگو و مذاکره قناعت شان را فراهم سازیم . "
گفتگوی سازنده با وزیر خارجه امریکا
رئیس جمهور غنی در پیام ویدیویی دیروز مذاکراتش با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه امریکا را مثبت و سازنده توصیف کرد.
آقای غنی گفت که "بحث‌های ما با وزیرخارجه امریکا در محور صلح و تقویت نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان در فضای مثبت و سازنده صورت گرفت. ایالات متحده امریکا به عنوان شریک بنیادی و مهم افغانستان از پیچیدگی‌های روند صلح واقف است و ما مشوره‌های نزدیک و دوامدار خویش را بخاطر تقویت و کامیابی این روند ادامه خواهیم داد."
او افزود که "صلح خواست فرد فرد ملت افغانستان است. کسانی بر ضد صلح اند که به جای آتش بس تاکید بر کشتار دارند . "
آقای غنی یکبار دیگر از طالبان خواست به درخواست علمای دینی برای اعلام آتش‌بس پاسخ بدهند و توافق کنند تا دولت بتواند مردمی را که در مناطق تحت کنترول طالبان زندگی می‌کنند، از خطر ویروس کرونا، نجات دهد.
او گفت که افرادی که در مناطق تحت کنترول طالبان زندگی می‌کنند شهروندان افغانستان هستند و او به عنوان رئیس جمهور مسئولیت سلامتی و رفاه آنها را به عهده دارد.
رئیس جمهور اما تأکید کرد که در صورتی که طالبان به آتش‌بس تن ندهند، اگر فاجعه‌ای رخ بدهد، مسئول آن طالبان و حامیان خارجی آنها خواهند بود.
عبدالله خواستار تغییر قانون اساسی است
رئیس جمهور غنی در پیام ویدیویی دیروز خود به اختلافش با عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه سابق، بعد از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری نیز اشاره کرد و گفت که او خواستار تغییر قانون اساسی کشور است.
آقای غنی در این پیام ویدیویی گفت که روز دوشنبه، با آقای عبدالله برای حل اختلافات مذاکره کرد. او گفت که برای آقای عبدالله نقش اساسی در روند صلح و برای اعضای تیمش سهم در کابینه، در نظر گرفته بود، اما آقای عبدالله بر تغییر قانون اساسی تأکید می‌کرد، آن هم به صورت یک شبه و بر اساس یک تفاهم بین من و خودش. او  افزود که عبدالله عبدالله ساختار و تشکیلاتی را می‌خواست که کاملا مغایر قانون اساسی بود.
رئیس جمهور تأکید کرد که صلاحیت تغییر قانون اساسی را بر اساس خواست هیچ فرد و گروهی ندارد و افزود که باب گفتگو در مورد خواست‌های معقولی که در آن قانون اساسی نقض نشود، باز بوده و همچنان باز است.
آقای غنی تأکید کرد که تعهدش برای ساختن حکومت فراگیر که متشکل از تمام جناح‌های سیاسی، قومی، زبانی، مذهبی، جنسیتی و سمتی باشد، پا برجا است و با معاونانش روی آن کار می‌کنند.
او تأکید کرد که "مطمئن باشیدکه تجربه حکومت‌های گروهی و سمتی در افغانستان ناکام است و ما دنبال تجربه‌های ناکام نیستیم . "
پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری و برنده شدن محمد اشرف غنی، عبدالله عبدالله، رقیب اصلی او در این انتخابات، اعلام کرد که این نتایج را نمی‌پذیرد و "حکومت همه شمول" تشکیل می‌دهد.
او بعد از این اعلام، دست به تعیین والی برای شماری از ولایات زد و همچنین همزمان با محمد اشرف غنی، رئیس جمهور، مراسم تحلیف به عنوان "رئیس جمهور دولت همه شمول" برگزار کرد.
روز دوشنبه، وزیر خارجه امریکا برای میانجیگیری میان آقایان اشرف غنی و عبدالله عبدالله به کابل آمد، اما مذاکرات او با این دو نفر بی‌نتیجه پایان یافت و اختلافات همچنان پابرجاست.