صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۲۷ جوزا ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کارآفرینی؛ زنی که 10 هزار افغانی را به 600 هزار رساند

کارآفرینی؛ زنی که 10 هزار افغانی را به 600 هزار رساند گزارش : عادله حسینی

زنی با 10 هزار افغانی سرمایه گذاری در بخش‌های صنایع دستی (تکه و دستکول)، ساخت زیورآلات، پروسس عسل و زعفران، سرمایه‌اش را در مدت سه سال به بیش از 600 هزار افغانی رساند .
وحیده شیرزاد، کارآفرین، سه سال پیش زمانی که بیش از ده هزار افغانی نداشت، دست به کاری بزرگ زد. او با این سرمایه اندک، کار روی صنایع دستی را آغاز کرد و سپس گسترش داد .
خانم شیرزاد به روزنامه‌ "افغانستان‌ما" گفت که اکنون در بخش‌های صنایع دستی، ساخت زیورآلات، پروسس عسل و زعفران فعالیت می‌کند و بیش از 600 هزار افغانی سرمایه دارد .
این بانوی کارآفرین افزود که اکنون حدود 25 تن در مرکز تولیدی او در کابل کار می‌کنند که 10 خانم در بخش صنایع دستی و 5 خانم و 5 آقا در بخش ساخت زیورآلات همکاری می‌کنند. در بخش ساخت زیورآلات، بانوان طراحی و مردان برش و پالش آن را انجام‌‌ می‌دهند .
وحیده علاوه کرد: بانوان روی سنگ‌های صدف دریایی، عقیق، فیروزه، سنگ مرجان، زیورآلات مثل گردنبند، دستبند، گوشواره، چوری و لاکت را می‌سازند .
وحیده علت کارکردن‌اش را کمک کردن به اقتصاد خود و خانواده‌اش عنوان کرد. او زنان دیگر را نیز تشویق می‌کند که برای بهتر کردن وضعیت اقتصادی خانوده‌های‌شان دست به کار شوند.
از نظر وحیده خانواده‌هایی که 10 عضو دارند، مرد خانواده نمی تواند که به تنهایی مصارف یک خانواده را فراهم کند و زنان نیز درکنار مردان باید کارکنند.
وحیده چالش جدی در مقابل کارش را نبود مکان فروش برای بانوان فروشنده، جنگ، ناامنی و جنجال‌های انتخابات عنوان می‌کند.
وحیده افزود: «پیش از انتخابات روزانه 3 هزار الی  5 هزار فروشات داشتم و بعد از انتخابات روزی شده که 100 افغانی، فروشات نداشتم». او می‌گوید که در مدت  3 سال از بخش وزارت امورزنان کسی حمایتش نکرده و محصولات او را به نمایش نگذاشته است .
صبرینا ابراهیم خیلی باشنده کابل ‌می‌گوید: "صنایع تولید شده داخل کشور را استفاده می‌کنم؛ چون هم کیفیت دارد و هم تولید خودما است و با فرهنگ ما همخوانی دارد".
او شهروندان دیگر را هم به خرید محصولات داخلی کشور تشویق می‌کند.
پرورش اوریا خیل، معاون اتاق تجارت و صنایع زنان افغانستان در مورد سرمایه‌گذاری و کارآفرینی زنان می‌گوید که با گذشت هر روز به تعداد سرمایه گذاران زن افزوده می‌شود و فعلا نیز این رقم چشم‌گیر است.
خانم اوریا خیل به روزنامه «افغانستان‌ما» می‌گوید: «1هزار و 4صد خانم در بخش تجارت فعال‌اند که بیشتر از 81 میلیون دالر سرمایه‌گذاری کرده‌اند». او این رقم را قابل ملاحظه توصیف کرده می‌گوید که این رقم رو به رشد و در حال تغییر است.
اوریا خیل می‌گوید که اتاق تجارت زنان افغانستان برای تشویق و راهنمایی زنان تاجر برنامه‌های آموزشی و برگزاری سیمنیارها را در سال گذشته میلادی راه اندازی کرده  که بیشتر از 7صد خانم در این برنامه‌ها شرکت کرده بودند.
او افزود: 700 خانم تجارت پیشه در 96 برنامه آموزشی، سیمینارها، کنفرانس‌های اتاق صنعت و تجارت زنان، در سال 2018 اشتراک کرده است و برای بهبود کار زنان تجارت پیشه، کمپاین حضور زنان در تجارت بود که در این کمپاین، وزارتخانه‌های دولت، محصولات زنان تجارت پیشه را خریدار کند .
اوریا خیل گفت: کمپاین تحت عنوان "حضور بیشتر زنان" به بانوان است که  گونه‌ای غیر رسمی کار می‌کند. وقتیکه تولید شان میرسد، مفاد اش به چند طبقه تقسیم می‌شود، در صورتیکه این بانوان کارشان را قانونی نمایند، و از اتاق صنعت و تجارت جواز اخذ نماید، مفاد شان به چند بخش تقسیم نمی‌شود . و بخاطرخانم‌هائیکه محصولات شان به فروش برسد، برنامه‌های آموزشی داریم تا کیفیت محصولات شان را بالا ببرد .
مسوولین  اتاق صنعت و تجارت گفت می‌گوید که انجمن سکتور زنان را در سال 2019 ایجاد کرد که هدف این نهاد منسجم کردن بانوان در یک مکان واحد ‌می باشد و با طرزالعمل این نهاد بانوان تجارت پیشه کارهای تدارکاتی خود را با دولت پیشی می‌برد . و مشکلات بانوان تجارت پیشه،نداشتن  دسترسی  به منابع مالی، پیدا نکردن  قرضه آسان، زیربنای می‌باشد که این اتاق تا حد توانسته این مشکل را حل کند .
معاون اتاق صنعت گفت: بعد از سال‌ها کوشش، این اتاق توانسته، قرضه بانکی را برای بانوان تجارت پیشه فراهم نماید که هیچ‌گونه تکتانه‌ای اخذ نمی‌شود.
کسرا رحیمی مسوول بخش روابط عامه اتاق صنعت و تجارت زنان افغانستان: قرضه بانکی500 دالر الی 300 هزار دالر که توسط بانک افغانستان تمویل می‌شود و در مقابل یک ضمانت خط به یکی از اعضای خانواد زن تجارت پیشه، به زنان تجارت پیشه اهدا می‌شود.
اوریا خیل همچنان افزود: یک قرضه را در بخش بازاریابی و یک قرضه محیط زیست برای خانم‌ها فراهم کرده است .
اوریا خیل افزود در "کمپاین حضور زنان" فرصت‌ها برای  محصلین که از دانشگاه‌ها فارغ می‌شود، داد می‌شود تا در بخش سرمایه‌گذاری بتوانند کارهای شان را پیش ببرد و بانوان که گلایه می‌کند محصولات شات شان به فروش میرسد، تجارت‌‌های کوچک دارد ویا کم تولید می‌کند .
کسرا رحیمی گفت: 200 خانم در اتاق صنعت و تجارت عضویت دارند و 1500 تن دیگر جواز این اتاق را دارد که در بخش‌های تولید صنایع دستی، زیورآلات، لباس، خدمات لوژستیک  مصروف کار می‌باشد .
او افزود: اتاق صنعت و تجارت برای بهبود بانوان تجارت پیشه، محصولات شان را در نمایشگاه های ملی و بین اللمللی به نمایش میگذارد، و بازار جمع و بازار روز در بخش‌های مختلف شهر فعالیت دارند و هر هفته یک نمایشگاه برای زنان تجارت پیشه برگزار می‌کند .
اتاق صنعت و تجارت برنامه اگاهی دهی در بخش‌های حقوقی، مالیاتی و پالیسی کشور مصروف می‌باشد که در شورای عالی اقتصادی افغانستان نیز شامل می باشیم .