صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳ میزان ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سروصدا؛ آلودگی که دیده نمی‌شود

سروصدا؛  آلودگی که دیده نمی‌شود گزارش : عادله حسینی

زردک سیری 70 افغانی، لیمو کیلوی 100 افغانی، سیب سیر 200 افغانی، یک درجن کیله 50 افغانی و صدای جنراتور‌ها؛ صداهایی است که از بلندگوها همزمان به گوش عابرانی می‌رسد که از منطقه کوته‌سنگی می‌گذرند.
روزانه هزاران تن از شهروندان کابل از نقاط مزدحمی چون کوته‌سنگی می‌گذرند و این روند هر روز تکرار می‌شود، اما هیچ‌کس به آلودگی صوتی که در این محل و محلات مشابه آن وجود دارد و تأثیرات آن بالای روان شهروندان، توجه نمی‌کند.
روانشناسان به این باور هستند که آلودگی صوتی خیلی خطرناکتر از آلودگی‌ هوا است و میزان آسیب پذیری انسان در این مورد بیشتر است.
سعیدجعفر احمدی، روانشناس، به روزنامه افغانستان ‎ما درباره آلودگی صوتی گفت که «آلودگی صوتی نسبت به  آلودگی هوا خطرناکتر است.»
آقای احمدی افزود که آلودگی صوتی روی روابط اجتماعی، تمرکز و آرامش انسان تاثیر منفی دارد که می‌تواند باعث سوء تفاهم، استرس و تنش بین افراد شود.
این روانشناس گفت که از سوی دیگر سطح صدا روی فشار روانی تاثیر دارد و در این حالت عضلات منقبض می‌شود که انقباض عضلات در قبال خودش سردردی  به بار می‌ آورد. به باور او، آلودگی صوتی باعث ناشنوایی یا کم شنوایی افراد نیز می‌شود.
آلودگی صوتی علاوه بر اینکه تاثیرات منفی بر عابران می‌گذارد، افرادی که در نزدیکی محل‌های تولید آلودگی‌ هستند نیز متاثر می‌شوند و از آن شکایت دارند.
محمد مقیم که در شهر کابل دکانداری می‌کند می‌گوید که از ساعت 7 صبح تا 6 عصر مجبور است صدای دلخراش جنراتور، بلندگوهای کراچی و هارن موتر را بشنود. این دکاندار مدعی است که صداهای بلندگوها و هارن موترها او را روانی کرده است. او با گلایه از شهرداری کابل گفت که شهرداری اعلان می‌کند که بلندگوها را جمع آوری می‌کند اما تا هنوز موفق نشده است و تمام حرف‌های شهرداری یک قصه مفت بود و به خاطر آلودگی صوتی حتی بعضی شهروندان نزد داکتر رفته است.
امین الله باشنده دیگر کابل که دکاندار است نیز می‌گوید که روزانه مجبور است که هزاران بار صدای بلندگوی یک کراچی کینو فروش که اعلان می‌کند: کینو چارک 50 افغانی- را بشنود.
او علاوه کرد به خاطر صداهای که همه روزه با آن سروکار دارد دو بار نزد داکتر رفته و هر بار 1 هزار افغانی را مصرف کرده است. این دکاندار گفت که داکتر به او توصیه کرده است تا در محیط آرام زندگی کند، اما با این شرایط ممکن نیست.
مسئولان چه کرده‌اند؟
نیک محمد، رئیس نظارت محیط زیستی اداره ملی حفاظت محیط زیست به روزنامه افغانستان‌ما گفت که آلودگی صوتی در کنار دیگر آلودگی‌ها یک معضل است اما این مشکل به حدی نیست که نگران کننده باشد.
او افزود که تالارهای عروسی و کراچی‌‌ها بیشترین آلودگی صوتی را تولید می‌کنند. به مالکان آن‌ها دستور داده شده تا بلندگوهای‌شان را روی 70 دی‌سی‌بل عیار کنند.
مسئولان اداره ملی حفاظت محیط زیست می‌گویند که سالن‌های عروسی، دست‌فروشان و وسایط نقلیه از عامل‌های اصلی آلودگی هوا در شهر کابل هستند و این اداره برای ثبت میزان آلودگی، 2 پایه دستگاه سیار معاینات آلودگی صوتی را در لابراتور این اداره ایجاد کرده‌است. این اداره اما اطلاعات دقیقی از میزان الودگی صوتی در شهر کابل ندارد. به گفته آنان، اداره محیط زیست در تشکیلش کارشناس آلودگی صوتی ندارد و اکنون می‌خواهد که برای بهبود وضعیت، یک کارشناس استخدام کند.
نقاط تجاری و مزدحم شهر که نقش به سزایی در تولید آلودگی صوتی دارد، روزانه‌ معبر صدها هزار نفر است و اما تاکنون نهادهای مسئول نتوانسته‌اند این مشکل را حل کنند.
هر چند شهرداری کابل حدود چهار ماه پیش اقدام به جمع‌آوری بلندگوهای شماری از دست‌فروشان کرد، اما این روند ادامه نیافت و دوباره بلندگوهایی جدید نصب شد.
حسن غلامی، رئیس محیط زیستی شهرداری کابل به روزنامه افغانستان‌ما گفت 10 ساحه در شهر کابل (نواحی یک، پنجم، ششم، دوم، دهم، یازدهم و دوازدهم) متاثر از آلودگی صوتی است.
آقای غلامی افزود که صداهای که بیش از 200 دی‌سی‌بل است، شامل صداهای آلوده کننده صوتی حساب می‌شود. شهرداری به خاطر کاهش آلودگی صوتی بیشتر از یک هزار  قطعه بلندگو را از سر کراچی‌ها و رستورانت‌ها جمع‌آوری کرده است، اما مردم دوباره بلندگوها را نصب کردند.
رئیس محیط زیستی شهرداری کابل اما تاکید کرد که شهرداری  در ناحیه 1، 2، 6، 13 متعهد به تطبیق برنامه‌های خود است . آقای غلامی گفت: شهرداری از آلوده‌کنندگان صوتی خواسته است که وسایل آلودکننده صوتی‌شان را جمع‌آوری کنند، در صورت که این کار را نکنند محل کارشان مسدود می‌شود.
او افزود: زمانی که مردم از ضررهای بلندگوهای کراچی‌ها آگاهی داشته باشند، شهرداری می‌تواند کارش را سرعت بدهد. شهروندان کشور به دلیل جنگ، فقر، آگاهی بسیار اندک در مورد آلودگی صوتی دارند و این امر مستلزم این است که نهاد‌های مسئول در این قسمت توجه کنند.