صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تلاش جاپان برای حذف بت‌های بامیان از فهرست میراث‌های فرهنگی در معرض خطر

تلاش جاپان برای حذف بت‌های بامیان از فهرست میراث‌های فرهنگی در معرض خطر

سفارت جاپان در کابل با کمک 3.8 میلیون دالری به سازمان علمى و فرهنگى سازمان ملل متحد (يونسکو) درصدد آن است که بتهای بامیان را از فهرست «میراثهای فرهنگی در معرض خطر» حذف کند.
توافقنامه این پروژه جدید تحت نام «مدیریت پایدار میراث فرهنگی جهانی بامیان؛ آمادگی برای حذف بامیان از فهرست میراثهای فرهنگی جهانی در معرض خطر» روز چهارشنبه (7 حوت) بین سفارت جاپان و اداره یونسکو در حضور معین فرهنگ وزارت اطلاعات و فرهنگ امضا شد.
متسوجی سوزوکا سفیر جاپان در کابل هنگام امضای این توافقنامه گفت که «این پروژه علاوه بر تکمیل کردن استحکام رواق بودای غربی و راهاندازی تحقیقات و آموزش؛ در زمینههای باستان شناسی، نقاشی دیواری و ایجاد مرکز ملی میراث فرهنگی جهانی با دولت افغانستان همکاری میکند.»
آقای سوزوکا افزود، باور دارم که مردم افغانستان با حفظ و احیای میراث تاریخی خود، دوباره عزت و غرور خود را پس خواهند گرفت.
او اضافه کرد که این پروژه میتواند مدیریت موثر میراث جهانی بامیان و توسعه گردشگر را انجام دهد که در ایجاد شغل و فرصتهای درآمد در افغانستان کمک کند.
بتهای بامیان که قدامت ١٦٠٠ساله دارند و از شاهکارهاى زمان بودایی محسوب میشوند در زمان حاکميت طالبان (١٠ مارچ  ٢٠٠١ ميلادى) توسط شورشیان این گروه، منهدم شدند.
مجسمه بزرگ صلصال با ارتفاع ٥٥ متر و مجسمه کوچک به نام شمامه با ارتفاع ٣٣ متر، در مسير جاده قديمی ابريشم در شمال شهر باميان، در دل کوه تراشيده شدهاند.
همه ساله شماری از شهروندان بامیانی و برخی از فعالان مدنی و فرهنگی با راه اندازی تجمعاتی خواستار بازسازی و توجه به این آثار میشوند.
جوردن نایدو نماینده یونسکو در افغانستان میگوید که دولت افغانستان و اداره یونسکو برای حفاظت بتهای بامیان و حذف کردن آنها از فهرست جهانی میراثهای فرهنگی جهانی در معرض خطر به صورت مشترک تلاش میکنند.
آقای نایدو افزود که پروژه ای که با سفارت جاپان امضا شده است، تداوم همکاری موفق و ماندگار بین دولت و مردم جاپان، دولت افغانستان و یونسکو را در تلاشهای مشترک ما برای حفظ میراث جهانی و توسعه بامیان نشان میدهد.
کشور جاپان تاکنون (در بیست سال گذشته)، از زمان ثبت بتهای بامیان به عنوان میراث فرهنگی جهانی، حمایتهایی را از میراثهای باستانی بامیان کرده است که بیش از هفت میلیون دالر امریکایی میشود. این کمکها در پنج وجه مالی در برنامههای مختلف انجام شده است.
منظره فرهنگی و آثار باستانی دره بامیان در سال ۲۰۰۳ توسط یونسکو به عنوان میراث فرهنگی جهانی شناخته شد و همزمان در فهرست میراثهای فرهنگی جهانی درمعرض خطر قرار گرفت. از آن زمان تاکنون دفتر یونسکو و مقامات دولت افغانستان با یکدیگر همکاری نزدیک دارند تا از این مکان بی نظیر محافظت کنند و این میراث فرهنگی را به عنوان محرک کاهش فقر و توسعه پایدار ترویج دهند.
محمد رسول باوری معین فرهنگ و هنر وزارت اطلاعات و فرهنگ اما به روزنامه افغانستانما گفت که «فهرست خطر، یک اصطلاح خاص است، برای یک تعداد ساحاتی که در میراثهای فرهنگی جهان ثبت است. این اصطلاح معنیاش این نیست که آثار با تهدید بالقوه مواجه است بلکه میعارهایی که باید یک ساحه برای شمولیت در میراثهای فرهنگی داشته باشد و ابقا شود.»
آقای باوری افزود که با این حال ما میخواهیم که بامیان را با معیارهای میراثهای فرهنگی جهان عیار کنیم. یکی از دلایل بازسازی آثار باستانی این است که جذب گردشگر شود، به هر اندازهای در جذب و بازسازی آثار فعالیت کنیم به همان مقدار، گردشگر زیاد میشود.
در ولایت بامیان صدها اثر باستانی وجود دارد که از این میان ۸ اثر به عنوان میراثهای فرهنگی جهانی در سازمان یونسکو ثبت شده است که از این ۸ اثر، تنها پیکره بودای صلصال و شهر تاریخی غلغله با همکاری یونسکو تحکیمکاری شده است.
پیش از این مسئولان ولایت بامیان هشدار داده بودند که اگر تدابیر احتیاطی لازم برای حفظ این آبدات تاریخی- فرهنگی گرفته نشود، تغییرات اقلیمی میتواند «تاثیرات ویرانکنندهای» روی این آثار بگذارد.
لطیفه محسنی معاون والی بامیان به روزنامه افغانستانما اما گفت که بتهای بامیان از ساحات بسیار تاریخی و از جاذبههای گردشگری ولایت بامیان است و نهادهای ملی و بینالمللی متعهد به حفظ و نگهداری این آثار هستند.
خانم محسنی افزود که سالانه هزاران گردشگر از این ساحات دیدن میکنند که نقش بسزایی در توسعه اقتصاد مردم محل و کشور میتواند داشته باشد.
معاون والی بامیان اضافه کرد که ما هر قدر که این ساحات را بیشتر معرفی کنیم، تاثیر خوب و مثبتی را بر تعداد گردشگران خواهد داشت. در سالهای اخیر جشنوارههای زیادی برگزار شده است که این برنامهها و جشنواره تاثیرات مثبتی را در قسمت جذب گردشگر داشته است.
او گفت که گردشگری یک صنعت است که از این طریق میتوان با کمترین هزینه و با یک سرمایه گذاری کم، عواید زیادی داشت. خانم محسنی اضافه کرد، به دلیل اینکه اقتصاد اکثر مردم بامیان متکی به کشاورزی و مالداری است و ممکن است تعدادی از آنان بیکار باشند و درآمدی نداشته باشند؛ از این طریق میتوان زمینه کار را برای مردم آماده کرد.
مسئولان در ولایت بامیان پیش از این گفته بودند که عواید این ولایت در تناسب به یک و نیم دهه گذشته از بخش صنعت گردشگری به بالا ترین سطح قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای این مسئولان، بیش از 400 هزار گردشگر داخلی و نزدیک به یک هزار گردشگر خارجی از ساحات باستانی ولایت دیدن کرده بودند.
ریاست اطلاعات و فرهنگ بامیان گفته بود که افزایش گردشگر باعث شده که بیش ۵۲۵ میلیون افغانی دکانداران، هوتلداران، تولید کنندگان صنایع دستی و در مجموع مردم بامیان نفع ببرند.