صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۲۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

معاون رئیس جمهور: از گذشتـه درس بگیریـم و اشتبـاهات را تصحیح کنیـم

معاون رئیس جمهور:  از گذشتـه درس بگیریـم و اشتبـاهات را تصحیح کنیـم

سرور دانش معاون ریاست جمهوری کشور که به مناسبت سیویکمین سالروز خروج سربازان شوروی در کابل سخنرانی میکرد، گفت که ما در گذشته پیروزیها و ناکامیهای زیادی داشتیم و اکنون باید از گذشته خود درس بگیریم و اشتباهات خود را تصحیح کنیم.
آقای دانش روز چهارشنبه (30 دلو) در این مراسم، گفت که در یک مقطع تاریخی، مردم ما با دست خالی در برابر قدرت شوروی ایستادند و پیروز شدند؛ ولی در مقطع پساجهاد و پساپیروزی مجاهدین با اینکه احزاب جهادی همه قدرت و امکانات را در اختیار داشتند، اما نه تنها در دولت سازی ناکام ماندیم؛ بلکه بار دیگر افغانستان در یک جنگ ناخواسته دیگر فرو رفت که نتیجه آن ظهور افراط گرایی طالبانی بود که تاکنون هم از پیامدهای سوء آن رنج میبریم.
معاون دوم ریاست جمهوری افزود که برجستهترین درس آموخته شده از تحولات گذشته این است، ما هر زمانی که متحد بودهایم، پیروز شدهایم و هر زمانی که متفرق شدهایم، شکست خوردهایم و ناکام ماندهایم.
او علاوه کرد که در دوره جهاد ما نه تفرقۀ قومی و زبانی داشتیم و نه اختلاف مذهبی و سمتی؛ همگی یک هدف واحد را دنبال میکردیم. اما در دورۀ بعد از پیروزی دچار خودخواهیها شدیم و هر گروهی تنها خود را برحق و همه چیز را تنها و یکجا برای خود میخواست و دیگران را ناحق و دشمن خود میپنداشت و به همین دلیل ناکام ماندیم و ملت را هم از خود آزرده و حتی متنفر کردیم.
آقای دانش تأکید کرد که با آموختن از این دو مقطع مهم تاریخی امروز باید بیش از هر وقت دیگر به وحدت سیاسی و وحدت ملی خود پای بفشاریم و از هر نوع کژتابی و نارواداری دست برداریم و به ثبات سیاسی و منافع ملی خود بیندیشیم.
او گفت: «باید بدانیم که هر نوع حرکت فراقانونی یک نوع ازهم پاشیدگی و بیاعتمادی را در پی دارد و این خود زمینۀ فروپاشی را فراهم میگرداند چنانکه در گذشته بارها چنین شده است.»
آقای دانش این سخنان را در حالی مطرح میکند که شماری از چهرههای سیاسی در پی اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری، دست به اعتراض زدند و اعلام کردند که حکومت «همه شمول» تشکیل میدهند.
عبدالرشید دوستم از چهرههای جهادی و معاون پیشین رئیس جمهوری نیز در یک نشست در بین هواداران خود گفت که حکومتی دیگر را تشکیل میدهد. شماری از احزاب از این گفتههای آقای دوستم حمایت کردند.
سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری در قسمتی دیگر از سخنان خود با اشاره به موضوع گفتگوهای صلح، بیان کرد که ما در حکومت از مذاکرات بین طالبان و ایالات متحده امریکا به منظور امضای یک موافقتنامه به تمام معنا استقبال میکنیم؛ اما بخش اصلی صلح مربوط به صلح بین طالبان و دولت افغانستان میشود.
آقای دانش افزود، ما انتظار داریم که امضای موافقتنامه بین امریکا و طالبان زمینه را برای گفتگوهای مستقیم فراهم کند. معاون رئیس جمهور اما در عین حال تأکید کرد که بعد از امضای موافقتنامه بین امریکا و طالبان، تداوم پروسه صلح و مذاکره باید در مالکیت افغانها باشد و تیم مذاکره باید به رهبری و محوریت دولت افغانستان و به طور همه شمول و فراگیر از همه مردم کشور نمایندگی کند.
وی افزود که صلح واقعی آن است که همه مردم در کشور آزادانه از حقوق شهروندی خود استفاده کنند و طالبان هم مانند سایر شهروندان ما باید از این حقوق خود برخوردار شوند و در حاکمیت سهیم شوند.
آقای دانش اما تأکید کرد که شرایط و مقدمات اساسی و اصلی برقراری صلح این است که خشونتها به گونهای باید کاهش یابد که همزمان با تداوم مذاکرات صلح، به یک آتش بس دایمی و همه جانبه منجر شود.
او با اشاره به شیوههای صلح پایدار گفت: «صلح هم باید همه شمول باشد و نتایج آن مورد قبول تمام مردم افغانستان قرار گیرد. صلح در انحصار و در اختیار یک گروه سیاسی خاص و یا یک قوم خاص و حتی در انحصار تنها حکومت افغانستان نیست.»
در این نشست فضل هادی مسلمیار رئیس مشرانوجرگه نیز بر ایجاد یک میکانیزم منظم برای حفظ دستاوردهای مردم در پروسه صلح تأکید کرد.
آقای مسلم یار گفت که مردم و دولت افغانستان خواهان صلح است و آنچه که خواسته همه است دست یابی به یک صلح عزتمندانه است.
او همچنین بر وفاق و هماهنگی ملی در شرایط حساس حاضر بر کشور تأکید ورزید و از شخصیتهای سیاسی کشور خواست که مصالح ملی را معیار اساسی برای تصمیمهای سیاسی قرار بدهند.
قاضی امین وقاد عضو حزب اسلامی نیز گفت که فساد و بیعدالتی بس است، یک ملت هستیم و یک نظام و یک قانون اساسی داریم و باید همه از قانون اساسی پیروی کنیم. همه کاندیدا ها برای ما محترم است ولی کمیسیون انتخابات براساس قانون آقای اشرف غنی را برنده اعلام کرده است.
ذبیح الله مجددی رهبر جبهه نجات ملی افغانستان نیز به هرگونه ایجاد هرج و مرج انتخاباتی هشدار داد و گفت این گونه واکنشها صدای یک فاجعه است و باید در این مرحله از خرد سیاسی کار گرفته شود.
او افزود که واکنش داکتر عبدالله در قبال اعلام کمیسیون مستقل انتخابات، نقض نظام ما و نقض قانون اساسی کشور است. وی همه رهبران سیاسی را به سعه صدر، همدلی و وحدت دعوت کرد.
نتایج انتخابات ریاست جمهوری روز سهشنبه اعلام شد و محمد اشرف غنی با کسب 50.64 درصد آرا، پیروز انتخابات ریاست جمهوری سال 1398 شد. اما عبدالله عبدالله با کسب 39.52 درصد ارا اعتراض دارد و میگوید که برنده انتخابات است.