صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳ میزان ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مواد خام قالین قاچاق می شود؛ صنعت خوشنام افغانستان رو به رکود است

مواد خام قالین قاچاق می شود؛ صنعت خوشنام افغانستان رو به رکود است گزارش : محمد امیری

شماری از شرکت‌های قالین‌بافی و انجمن تولیدی و صادراتی قالین، می‌گویند مواد خام که برای ساخت قالین در داخل افغانستان استفاده می‌شوند به خارج از کشور صادر و یا قاچاق می‌شوند.
قربانعلی جمشیدزاده، رئیس انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل، می‌گوید مواد خام قالین افغانستان در حالی به بیرون از کشور صادر و یا قاچاق می‌شود که شرکت‌های قالین بافی در داخل کشور با کمبود مواد خام مواجه است.
جمشیدزاده، در گفتگویی با روزنامه «افغانستان‌ما» گفت، تارهای دست‌ریش افغانستان که در سطح جهان بی‌نظیر است و برای ساخت قالین‌های دست‌باف افغانی از آن استفاده می‌شود به شکل قانونی و غیر قانونی به خارج از کشور صادر می‌شود.
او افزود، اگر حکومت جلوی صادرات و قاچاق این تارها را نگیرد صنعت قالین‌بافی در کشور با رکود مواجه خواهد شد.
رئیس انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل همچنین گفت کشورهای نظیر هند، پاکستان و ایران که از رقبای جدی قالین دست‌باف افغانی است با استفاده از این تارها می‌تواند جایگاه قالین‌ افغانی را در بازارهای جهانی تصاحب کند.
شاه‌ولی یوسفی، مسئول شرکت قالین‌بافی یوسفی نیز می‌گوید که به دلیل قاچاق و صادرات تارهای دست‌ریش افغانی به کشورهای دیگر، نرخ این تارها در داخل کشور نیز افزایش یافته است.
یوسفی افزود که شماری از تاجران برای منافع شخصی‌شان دست به صادرات و قاچاق تارهای قالین به بیرون از کشور می‌زنند که این ضربه جبران ناپذیر برای صنعت قالین بافی در داخل کشور است.
او همچین گفت:»اگر حکومت جلو قاچاق تارهای قالین به کشورهای خارجی را گرفته نمی‌تواند حداقل جلو صادارت آن را بگیرد».
در همین حال وزارت تجارت و صنعت ضمن تأیید صادرات تار قالین به کشورهای دیگر می‌گوید که در سال روان خورشیدی این وزارت توانسته به ارزش بیشتر از 250 هزار دالر، تار به بیرون از افغانستان صادر کند.
سعدیه سیرت نظری، مسئول روابط عامه وزارت صنعت و تجارت می‌گوید که وزارت تجارت و صنعت مسئولیت دارد که زمینه را برای محصولات تجارتی افغانستان فراهم کند و «این مربوط تاجران است که چرا مواد خام قالین را به کشورهای بیرون صادر می‌کنند.»
خانم نظری همچنین گفت:»وزارت تجارت نمی‌تواند جلو تاجر را بگیرد که چه صادر کند و چه صادر نکند.»
بی مهری حکومت در برابر صعنت قالین ‎
شرکت‌های قالین بافی و انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل، همچنین مدعی‌اند که حکومت تاکنون هیچ‌گونه سرمایه گذاری در قسمت رشد صنعت قالین در کشور نکرده است.
قربانعلی جمشیدزاده، رئیس انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل، با انتقاد از حکومت می‌گوید که تا کنون از طرف حکومت توجه خاصی روی سکتور قالین در افغانستان نشده و حکومت بارها وعده همکاری به آنها داده، اما تاکنون به وعده هایش عمل نکرده است.
آقای جمشیدزاده گفت که آنان طرح‌ها و پشنهادهای زیاد برای رشد صنعت قالین بافی در کشور به حکومت دادند، اما تا به حال به پیشنهادات آنان توجهی صورت نگرفته است.
رئیس انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل، می‌گوید که به دلیل بی توجهی حکومت در برابر صنعت قالین بافی در کشور، این صنعت از سال 1390 خورشیدی به این‌طرف میزان تولید قالین دست‌باف رو به کاهش است.
او همچین گفت:»من به تازه‌گی از یک نمایش قالین از کشور جرمنی/آلمان آمدم. در آن نمایشگاه در غرفه‌های ایرانی، پاکستانی و هندی هم قالین افغانی به نمایش گذاشته شده بود، و این به این معنی است که بازارجهانی قالین افغانی را می‌پسندد».
محمد رسول کاظمی، رئیس شرکت قالین بافی کاظمی، می‌گوید که حدود 70 درصد قالین‌های دست‌باف افغانی بدون پروسس و با قیمت ناچیز به پاکستان می‌رود و بعد از پروسس بنام قالین پاکستانی وارد بازارهای جهانی می‌شود.
آقای کاظمی افزود که حکومت باید جلو صادرات و قاچاق بی‌رویه قالین افغانی به پاکستان را بگیرد و تاجران را تشویق کنند که دیگر قالین‌های پروسیس ناشده را به پاکستان صادر نکنند.
به گفته او بیشتر از مردم افغانستان، پاکستانی‌ها از نام و فروش قالین افغانی سود می‌برند.
این درحالی است که سعدیه سیرت نظری، مسئول روابط عامه وزارت صنعت و تجارت می‌گوید که افغانستان سالانه با صادرات بیشتر از یک میلیون متر مربع قالین در بین کشورهای جهان جایگاه ویژه دارد.
خانم نظری افزود که این وزارت از اوائل سال جاری تا کنون  به ارزش بیشتر از 2 میلیون دالر قالین به کشورهای مختلف جهان صادرات داشته است.
او همچنین گفت که وزارت صنعت و تجارت در تلاش است تا راه های مختلف را برای معرفی و صادراتی قالین دست باف افغانی به سایر کشورها ایجاد کند.
صنعت قالین‌بافی یکی از شغل‌زاترین حرفه در افغانستان
صنعت قالين‌بافی در افغانستان پيشينه درخشان و دور و درازی دارد و یکی از شغل‌زاترین حرفه در افغانستان است.
قربانعلی جمشیدزاده، رئیس انجمن تولیدی و صادراتی قالین کابل می‌گوید صنعت قالین‌بافی در افغانستان پس از زراعت یکی از شغل‌زاترین حرفه است که صدها هزار نفر در سراسر کشور به این حرفه رو آورده اند.
به گفته او قالین مهم‌ترین کالای صادراتی افغانستان را تشکیل می‌دهد و اکثر خانواده‌ها از طریق قالین‌بافی، مصارف زندگی خود را تامین می‌کنند.
در وضعیت کنونی اما افزایش قالین‌های ماشینی، نبود بازار فروش و عدم توجه دولت از جمله مشکلاتی است که صنعت‌کاران قالین با آن رو به رو هستند.