صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۲

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امسال ۳۰ هزار تن جلغوزه به ارزش صدها میلیون دالر به چین صادر خواهد شد

امسال ۳۰ هزار تن جلغوزه به ارزش صدها میلیون دالر به چین صادر خواهد شد

تاجران در ولایت خوست میگویند که امسال صادرات جلغوزه نسبت به سال پیش بیشتر شده و قیمت آن دو برابر افزايش يافته است.
آنها تخمین میزنند که امسال۳۰  هزار متریک تن جلغوزه به ارزش صدها میلیون دالر، به کشور چین صادر خواهد شد.
آنها عامل عمدۀ این امر را افتتاح دهلیز هوایی بین افغانستان و چین میدانند که از سبب آن، قیمت جلغوزه این ولایت بلند رفته است.
جلغوزه، در یک مارکیت مشخص در غرب شهر خوست، نخست پروسس و بعد از بسته بندی در بوجیها برای صادر کردن به کشور چین، به شهر کابل انتقال داده میشود.
علاوه از خوست، دهاقین ولایات پکتیا و پکتیکا نیز حاصلات جلغوزۀ خویش را به این مارکیت میآورند.
به گفتۀ تاجران جلغوزه؛ قیمت ۵۰ کیلو گرام جلغوزۀ پخته، حدود ۱۲۵ هزار افغانی می باشد.
گل محمد یک تن از دهاقین جلغوزه، به پژواک گفته هرچند قیمت جلغوزه نسبت به سال پار دو برابر بلند شده؛ اما در برخی مناطق از سبب وجود آفتها حاصلات آن کم است.
وی افزود: "امسال در ولایات پکتیا و پکتیکا، حاصلات جلغوزه بسیار کم است. در این ولایات، ژاله و گرمی هوا، به جلغوزه زيان رسانده است. از کسانى که حاصلات شان ده بوجی میشد، امسال به حدود دو بوجی کاهش یافته است."
شهزاده رئیس اتحادیۀ تاجران جلغوزه در ولایت خوست، گفته که بر اساس تخمین، ممکن است امسال از ولایات خوست، پکتیا و پکتیکا حدود ۳۰ هزار متریک تن جلغوزه از طریق دهلیز هوایی، به کشور چین صادر شود.
وی افزوده: "سال پار، ما از طریق دهلیز هوایی، ۱۴ هزار تن جلغوزه به چین صادر کردیم؛ زیرا وقت حاصلات گذشته بود. امسال ممکن است تاهنوز دو هزار تن جلغوزه صادر شده باشد و در مجموع، ممکن امسال تا ۳۰ هزار تن جلغوزه از طریق دهلیز هوایی به کشور چین صادر کنیم."
با این حال، دهاقین جلغوزه نیز ابراز خرسندی مینمایند که بلند رفتن قیمت، علاوه بر وضعیت اقتصادی آنها میتواند بالای وضعیت مردم دیگر نیز نقش مثبت داشته باشد.
ضیاء نور خالدزی یک تن از دهاقین جلغوزه گفته که: "در گذشته ۵۰ کیلوگرام جلغوزه را به پاکستان، ۳۰ هزار کلدار میفروختیم؛ اما به همین اندازه جلغوزه را در کشور چین با ۲۷۰ هزار کلدار میفروشیم، که مفاد چند برابر بیشتر برای ما می ماند."
نواب امیرزی رئیس اطاق تجارت خوست گفت اینکه اکنون جلغوزۀ لوى پکتیا بخصوص جنگلات خوست، از طریق دهلیز هوایی به کشور چین صادر میشود، ضمن مفاد اقتصادی برای دهاقین، عواید دولت نیز بیشتر میشود.
او گفته برای اینکه این سرمایۀ زراعتی را از دست ندهد، دولت باید به همکاری جامعه جهانی برای احداث جنگلات لوى پکتیا که در سال های اخیر، از سبب درگیری متضرر شده است، تلاش های جدی را روی دست گیرد.
وی افزوده: "کمک هايی که از سوی بانک جهانی و ادارات دیگر در بخش زراعت با افغانستان صورت میگیرد، باید بالای جنگلات جلغوزه مصرف شود تا افغانستان در آینده به کشور جلغوزه مبدل شود."
بر اساس معلومات، افغانستان به طور اوسط همه ساله ۴۰ هزار متریک تن حاصلات جلغوزه دارد که از این مقدار، حدود ۳۰ هزار متریک تن را از جنگلات خوست، پکتیا و پکتیکا جمع آوری مینمایند.