صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

منتظران شش میزان؛ اشتیاق شهروندان برای شرکت در انتخابات

منتظران شش میزان؛ اشتیاق شهروندان برای شرکت در انتخابات

انتخابات به عنوان یک روند برای انتقال قدرت از یک فرد به فرد دیگر در جوامع دموکراتیک از ارزش بالایی برخوردار است، این روند اکنون در اکثر نقاط کشور نیز به بحث جدی مبدل شده است.
بحث و جدل در مورد انتخابات و حمایت از فرد و یا تیم خاص آنقدر در بین جوامع و شهروندان کشور داغ شده است که حتی این بحث ها در محافل خوشی و مهمانیها نیز نقل مجلس است.
شب سوم عید قربان؛ محمد، شماری از اقوام و آشنایان خود را برای شام دعوت کرده بود. او شاید هدفش این بود که در این محفل خودمانی و کوچک، کمی از این فرصت استفاده کند و خاطرات دوران کودکی اش را زنده کند، اما بحث انتخابات از سر شام شروع شد.
هر کدام از افرادی که دور دسترخوان نشسته بودند، نگاهی متفاوت به نامزدان انتخابات ریاست جمهوری داشتند و هر کسی نامزد مورد نظر خود را توجیه میکرد.
احمد که مسنتر از همه مهمانان بود بدون اینکه از نامزد خاصی طرفداری کند، فقط از برگزاری انتخابات و مزایای آن میگفت و تاکید می کرد که همه باید در انتخابات شرکت کنند.
او گفت: "بیش از شصت سال میشه که از خدا عمر گرفتم، تازه در همی یک و نیم دهه گذشته فهمیدم که ما هم در همی ملک سهیم هستیم و حق انتخاب داریم."
احمد اضافه کرد، پیش از شهروندان کشور به اندازه "کاه" ارزش نداشت؛ انتخابات به صورت درست انجام نمی شد و نمایندگان به صورت انتخابی نبود و یا هم اگر بود، شهروندان در انتخابات آن سهیم نبودند.
او همچنین علاوه کرد، زعیم کشور که پادشاهی بود و مردم به عنوان رعیت حق نداشتند از حکومت چیزی را بخواهند و یا اینکه نظری را در مورد بهبود وضعیت محل زندگی شان بدهند.
موعظهها و پندهای احمد طولانی شده بود، یکی از مهمان خواست سخنان او را قطع کند که احمد گفت: "اینکه نامزدان، یا اعضای تیم آنان برای گرفتن رای به محل و شهرتان میآید ارزش دارد."
شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در نقطه نقطه کشور دفترهای کمپاین/کارزارهای انتخاباتی خود را باز کرده اند و برای پیروزی در انتخابات مبارزه می کنند.
جواد برای تیم دولت ساز کمپاین می کند علاوه بر اینکه حرف های احمد را تایید کرد و گفت این بسیار مهم است که شهروندان به طور آزادانه رئیس جمهور خودشان را تعیین کنند.
او بر این باور است که باید در انتخابات شرکت کرد و به نامزد مورد علاقه خود رای داد چون با این کار، نهال دموکراسی تقویت میشود.
در این مهمانی شماری به تحلیل کارکردها و وضعیت نامزدان نیز پرداختند و جو را از حالت مهمانی خودمانی به یک محل سیاسی مبدل کردند.
بحث جالب در این مهمانی این بود که نظرات بسیار متفاوت و مختلف بود. برای انتخاب رئیس جمهوری آینده حتی پدر با پسر و یا همسر موافق نبود.
همسر احمد نیز که مسن ترین در بین زنان بود، میگفت که به فردی رای می‌‎دهم که برای توسعه و پیشرفت زنان برنامه داشته باشد. او بر این باور بود که زنان به عنوان مادران باید مورد توجه قرار داشته باشند.
گفتنی است برای راه یابی به ارگ، ۱۸ تن: محمداشرف غنی، عبدالله عبدالله، گلبدین حکمتیار، محمدحنیف اتمر، رحمتالله نبیل، احمدولی مسعود،  فرامرز تمنا، عبداللطیف پدرام، نورالحق علومی، زلمی رسول، حکیم تورسن، سید نورالله جلیلی، عنایتالله حفیظ، محمدشهاب حکیمی، محمد ابراهیم الکوزی، شیدا محمد ابدالی، غلامفاروق نجرابی و نوررحمان لیوال خود را نامزد کردهاند.
زلمی رسول اما حدود ده روز پیش به نفع تیم دولتساز کنار رفت و اکنون 17 نامزد برای رقابت وجود دارند. گزارشهای تایید نشدهای از پیوستن تیم محمد حنیف اتمر به تیم دولتساز نیز وجود دارد اما اعضا تیم تاکنون به صورت دقیق این موضوع را بیان نکردهاند.
محمد محقق، معاون دوم در تیکت انتخاباتی محمد حنیف اتمر اما در صفحه فیسبوکش به صورت گلایه نوشته بود به دلیل "ناجوانی های یاران همسفر" مبارزات انتخاباتی به حالت تعلیق در آمده است.
در شهر هرات نیز این تیم، تاکنون دفتری را به عنوان کمپاین افتتاح نکرده است و شماری از طرفداران تیم صلح و اعتدال در حالت بی سرنوشتی به سر می برند.
باقر اما هنوز امیدوار است که تیم صلح و اعتدال به رقابتهای انتخابات برگردد. اما تیم صلح و اعتدال به دلیل اعمال آنچه که این تیم "غیرقانونی" می‌‌خواند، انتخابات را تحریم میکند. از سوی دیگر منابعی معتبر از داخل تیم صلح و اعتدال میگویند که اختلافاتی بر سر تغییر نظام از ریاستی به صدارتی بین حنیف اتمر و یونس قانونی به وجود آمده است.
برخلاف این تحریمها و گفتههای شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، کمیسیون مستقل انتخابات گفته است که انتخابات ریاست جمهوری را با حضور حتی "دو نامزد" نیز برگزار میکنیم.
طبق تقویم انتخاباتی، قرار است شش میزان سال جاری خورشیدی انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود.
کمیسیون انتخابات گفته است که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 149 میلیون دالر هزینه دارد که 90 میلیون دالر آن را حکومت و مابقی آن را جامعه جهانی تامین کرده است.
گفتنی است که پیش از این پییر مایدون، سفیر اتحادیه اروپا برای افغانستان گفته بود که انتخابات یک نقطه کلیدی است و هیچ نکتهای مبنی بر برگزار نشدن انتخابات ریاست جمهوری وجود ندارد. او گفت که "ما میخواهیم که انتخابات برگزار شود" و انتخابات برگزار نیز میشود.