صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۳۱ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

مسئولان حکومتی: رسانه‌ها باید در قسمت آگاهی‌دهی از امنیت غذایی سهیم باشند

مسئولان حکومتی:  رسانه‌ها باید در قسمت آگاهی‌دهی از امنیت غذایی سهیم باشند

ریاست اجراییه با همکاری وزارتهای صحت، معارف، زراعت و اطلاعات و فرهنگ همایش "آگاهیدهی برنامه ملی امنیت غذایی و تغذیه" توسط رسانهها را برگزار کرد و خواستار سهمگیری رسانهها در آگاهیدهی شد.
در این همایش که روز یکشنبه 23 سرطان در کابل برگزار شد، سخنرانان از مسئولان رسانهها و خبرنگاران خواستند که برنامههای آگاهیدهی در مورد مصؤنیت و امنیت غذایی را در برنامههای خود جای دهند.
نصرالله ارسلایی رئیس عمومی دارالانشای شورای وزیران در این همایش گفت که سطح آگاهی در قسمت امنیت غذایی در جامعه بسیار پایین است و اگر رسانهها با حکومت همکاری نکنند، در قسمت "برنامه ملی امنیت غذایی" به نتیجه قابل قبول نخواهیم رسید.
آقای ارسلایی تاکید کرد که تبلیغات و آگاهیدهیها در جامعه، باید در حدی باشد که تمامی اقشار کشور، به امنیت غذایی حساس باشند.
بنابر تعریف بانک جهانی، امنیت غذایی به معنای "دسترسی همگان، در همه وقت به غذای کافی و متنوع برای داشتن یک زندگی سالم" است.
حکومت وحدت ملی به منظور بهبود نظام تغذیه کشور، حدود دو سال پیش "برنامه ملی امنیت غذایی و تغذیه" را راهاندازی کرد. در این برنامه روی امنیت غذایی شهروندان کشور بحث و آگاهیدهی می شود.
سید فاضل سانچارکی، معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز در این همایش گفت که رسانهها رسالت دارند مسایل مهم ملی را در قالب تبلیغات و سریالها منتشر کنند تا مردم الگو برداری کنند.
آقای سانچارکی افزود که مصونیت غذای در کشور شکننده است و فقر در کشور بیداد میکند. در مناطق روستایی کشور حدود 70 درصد مردم دسترسی به غذا کافی ندارند.
او علاوه کرد، نبود امنیت غذایی یک تهدید بزرگ فراروی جامعه ماست و اگر توجه جدی به این موضوع نشود، خسارات فراوانی در برخواهد داشت.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل (WFP ) حدود 5 ماه پیش اعلام کرده بود که شمار افرادی که در افغانستان امنیت غذایی ندارند به ۱۳ میلیون نفر رسیده است. این رقم در سال 2009 میلادی حدود 9 میلیون تن بود.
این سازمان همچنین گفته بود که از مجموع ۱۳ میلیون نفر، هشت میلیون آن با عدم امنیت غذایی حاد روبرو هستند و نمیدانند که وعده بعدی غذای آنها چطور فراهم خواهد شد.
فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه کشور اما میگوید علاوه بر اینکه عدهای دسترسی به غذای مناسب ندارند، عدهای دیگر نمیدانند چگونه رژیم غذایی خود را ترتیب دهند.
وزیر صحت عامه کشور نیز گفت که مردم باید اهمیت غذا را درک کنند تا دچار انواع مشکل نشوند. آقای فیروز به مشکل تغذیه کودکان اشاره کرد و افزود، اگر کودکان سوء تغذیه تا سن دو سالگی مداو نشوند، در آینده برای آنان مشکلات متعددی رونما خواهد شد.
او نیز گفت که تبلیغات رسانهها در قسمت ترویج فرهنگ تغذیه میتوانند نقش مهمی را ایفا کنند و پیامهای سلامتی را به جامعه برسانند.
این خواستها در حالی از رسانهها میشود که اکثر رسانههای کشور بنیانش بر اساس تجارت گذاشته شده و توجهی درستی در قسمت مسایل ملی و شهروندی ندارند.
عصمت اوغلو، مدیر مسئول تلویزیون آینه به روزنامه افغانستانما گفت که دولت ازهزینههایی برای توسعه جامعه میکند باید قسمتی از این هزینهها را برای رسانهها در نظر بگیرد تا برای جامعه اطلاع رسانی شود.
آقای اوغلو افزود، تلویزیون آینه تلاش میکند، برنامههایی جهت آگاهیدهی شهروندان منتشر کند تا افغانستان به یک جامعه سالم و پویا تبدیل شود.
سید جعفر راستین، رئیس نظارت از رسانههای وزارت اطلاعات و فرهنگ اما میگوید که متاسفانه بیشتر رسانهها به موضوعات سخت خبر میپردازند و توجهی به نرم خبرها ندارند.
آقای راستین افزود که مدیران رسانه و خبرنگاران باید همواره توجهی به خبرنگاری جنگ نداشته باشند و قسمتی از فعالیتهای خود را به خبرنگاری توسعه اختصاص دهند.
او علت اینکه چرا رسانهها و خبرنگاران به خبرنگاری توسعه کمتر توجه میکنند را به نبود کادرهای مسلکی در رسانهها عنوان کرد. راستین بر این باور است که تا زمانی که کادر حرفهای و مسلکی نباشد، نشرات نیز نامتوازن خواهد بود.
لازم به ذکر است که نبود آگاهی باعث شده است که رژیم غذایی اکثر شهروندان کشور مصؤن و امن نباشد و غذاهای اکثر آنان سرخ کردنی و دارای چربی بالا باشد.
وزارت صحت عامه بارها اعلام کرده است که مصرف زیاد شحمیات/چربیها، نمک و سرخ کردن غذا باعث انواع بیماریهای قلبی و عروقی میشود اما این موضوع به صورت درست اطلاع رسانی نشده است.
آمارهایی که وزارت صحت ارایه کرده است، نشان میدهد که نزدیک به ۷۰ درصد جمعیت کشور فاقد امنیت غذایی هستند. بر اساس این آمار بیشتر از ۵۰ درصد کودکان زیر پنج سال در کشور از اختلال در رشد رنج میبرند و بیشتر از ۳۰ درصد آنها نیز کمبود وزن دارند که این هر دو ناشی از عدم تغذیه سالم و مناسب است.