صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

اهدای خون، اهدای زندگی؛ سالانه 57 هزار تن در کشور خون اهدا می‌کنند

اهدای خون، اهدای زندگی؛  سالانه 57 هزار تن در کشور خون اهدا می‌کنند گزارش » علی رضا احمدی

آمبولانسها با سرعت وارد شفاخانه میشوند؛ در چشمان شهروندان میتوان گریه، نگرانی، ناله، عجز و هراس را دید، اما در این میان افرادی هستند که مرهم برای نامیدیها هستند و در چشمان آنها امید و فداکاری موج میزند.
بعد از یک واقعه انفجار به یکی از شفاخانههای شهر کابل سر زدم، همه هراسان و سراسیمه به شفاخانه میآمدند؛ پدری بیخبر از حال فرزندش؛ فرزندی در جستجوی مادرش؛ اما در این میان دو جوان توجهام را جلب کرد.
گوشهای ایستاده بودم، جوانی به سویم آمد و گفت: "زخمیا ره کجا بردن"؟ از او پرسیدم اقوام یا کسی مجروح شده است؟ گفت نه. آمدهایم که اگر خون نیاز دارند، خون بدهیم.
فرصتی نداشت که در این مورد بیشتر با او گپ بزنم. شماره تلفنش را گرفتم که بعدها در مورد انگیزهاش از او بپرسم. بر اثر انفجار آن روز 24 تن زخمی شده بودند.
چند روز بعد با مهدی قرار ملاقات گذاشتم. سیمایش میگفت که مهدی هنوز بار درد و وحشت آن روز را حمل میکند. کمی از آن حادثه سخن زدیم و سپس از او پرسیدم چرا خون میدهی؟ شعر "بنی آدم اعضای یکدیگرند".... را تا آخر خواند و گفت: به این دلیل.
دوباره پرسیدم: چرا شماری محدود این چنین شعرها و یا روایتهای دینی را مد نظر میگیرند و به مردم کمک میکنند؟ انگار زیاد اهل گپ زدن نبود با کمی مکث گفت که هر کسی منطقی دارد. من میببینم که با خون دادن هیچ مشکلی برایم پیش نمیآید، خون میدهم و دوست دارم با این کار ناچیز، جان انسانی را نجات دهم.
مهدی تعداد دفعاتی را که خون داده است به یاد ندارد، اما میگوید که برای اولین به بانک خون سیدالشهدا که در روز عاشورا خون جمع میکرد خون دادم، اما بعد از آن بیشتر در مواقعی که حمله انتحاری و یا انفجار شد، برای اهدای خون رفتم.
حسین انصاری جوانی دیگر است که تاکنون هشت مرتبه به دوستان، اقوام و گاهی هم به قربانیان حوادث خون اهدا کرده است. او دلیل کارش را انسان دوستی میداند.
آقای انصاری گفت که "با خون دادن جان من تهدید نمیشود، چقدر خوب است که جان انسانی که در خطر است را نجات دهم."
او همچنین علاوه کرد که اهدای خون علاوه بر دلایل معنوی، میتواند دلیل مادی هم داشته باشد. او گفت که با هر بار اهدای خون، به صورت رایگان آزمایش خون از من گرفته میشود و پی به سلامتی خود میبرم.
اما در این میان هم افرادی هستند که خودشان به دلایل صحی نمیتوانند خون اهدا کنند، ولی شرایط را برای اهدای خون برای دیگران مهیا میکند.
زهرا یگانه، بانوی است که با شنیدن صدای هر انفجار و انتحار، خود را به شفاخانههایی که مجروحان برده شدهاند، میرساند و از طریق فضای مجازی درخواست کمک میکند.
خانم یگانه میگوید، در چنین شرایط مجروحان دستشان از همه جا کوتاه است و نیاز جدی به کمک و همکاری دارند. به باور او اکثر کسانی که در حملات انتحاری و یا انفجار زخمی میشوند، فقیر هستند و توانایی خرید خون را ندارند.
او گفت که در چنین شرایطی قرار گرفته و در آن زمان با خود عهد کرده است که در حد توان به نیازمندان کمک کند تا هیچ هم نوعی احساس بدبختی و بیچارگی نکند.
خانم یگانه میگوید که برای بهبود وضعیت اهدای خون باید گروههای خیرخواهانه ایجا شود و برای لحظات خاص خون اهدا کنند، شفاخانه های نیز مجهز به بانک خون شوند.
سید عنایت الله هاشمی، بانک مرکزی خون میگوید که بانک خون کشور ظرفیت خوبی را برای جمع آوری و توزیع خون دارا است و سالانه حدود 57 هزار تن در سراسر کشور خون اهدا میکنند که 33 هزار آنان اعضای خانواده بیماران و بقیه رضاکار هستند.
حسین انصاری اما میگوید که دولت و نهادهای مسئول باید با زدن بیلبورد در سطح شهر، تبلیغ توسط عالمان دینی و استادان مکاتب و دانشگاهها فرهنگ اهدای خون را ترویج کند.
او گفت که تعدادی زیادی از شهروندان به دلیل نداشتن آگاهی و یا اینکه میپندارند اهدای خون ضرر دارد، اقدام به این کار نمیکنند که باید آگاهی دهی شود.
موسی مهریار، داکتر داخله اما میگوید که اهدای خون نه تنها مضرر نیست بلکه برای افراد سالم مفید نیست. او تاکید که افرادی که خون اهدا میکنند نباید خودشان دچار بیماری کم خونی و یا بیماریهای مشابه باشند.
آقای مهریار گفت که اهدای خون باعث کاهش آهن بدن، شناسایی عوارض جانبی سلامتی، سوزاندن کالری، کاهش استرس و احساس آرامش میشود.
او علاوه کرد برخی تصور میکنند با اهدای خون سلامت جسمی آنها به خطر میافتد و سیستم عمومی بدنشان دچار ضعف میشود اما این تصور درمورد 90 درصد افراد اشتباه است.
به گفته او، این تصور غلط بیشتر در میان زنان رایج است و همین باعث شده میزان مشارکت زنان در اهدای خون کمتر از مردان باشد.
مسئولان بانک مرکزی خون میگویند که اکنون در بانکهای خون کشور به اندازه کافی خون موجود است. علاوه بر بانکهای خون در ولایتها، هشت مرکز در کابل نیز فعالیت میکنند.
سید عنایت الله هاشمی رئیس بانک مرکزی خون میگوید که به زودی به مناسبت روز جهانی اهدای خون، دو مرکز دیگر نیز در کابل افتتاح خواهد شد تا خدمات بهتر و بیشتری برای شهروندان ارایه شود.
آقای هاشمی گفت که میانگین مصرف خون در کشور حدود 80 هزار سیسی است که با حملات انتحاری و یا انفجاری بیشتر میشود.
گفتنی است که شماری از شهروندان کشور همه ساله در دهم ماه محرم به مناسبت روز عاشورا و شهادت امام حسین اقدام به اهدای خون میکنند. بانک خونی نیز با نام سیدالشهدا نیز تاسیس شده است.