صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شماری از احزاب سیاسی: نتایج مراکزی که رای دهندگان بایومتریک نشده‌اند قابل قبول نیست

شماری از احزاب سیاسی: نتایج مراکزی که رای دهندگان بایومتریک نشده‌اند قابل قبول نیست

شماری از احزاب و جریانهای سیاسی یک روز بعد از ختم روند برگزاری هفدهمین دور انتخابات مجلس نمایندگان، اعلام کردند که نتایج مراکزی که بایومتریک نشده، قابل قبول نیست.
محمد ناطقی، عضو حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان دیروز ( دوشنبه، 30 میزان)، در یک نشست خبری مشترک با نمایندگان چند حزب دیگر، گفت که عمدآ تلاش شده که از سیستم بایومتریک در برخی از مراکز رایدهی استفاده نشود، اکنون مراکزی که بایومتریک نشده باشد، نتیجه آن برای ما قابل قبول نیست.
آقای ناطقی انتخابات مجلس را همراه با تقلب خواند و افزود که اگر از سیستم بایومتریک به صورت درست استفاده میشد، تقلب در آن بسیار کم میبود. او، تاخیر در بازگشایی مراکز رایدهی، نبود فهرست رایدهندگان و اجازه ندادن به ناظران احزاب را از دیگر چالشها، فراروی انتخابات دو روز پیش خواند.
کمیسیون مستقل انتخابات، هفدهمین دور انتخابات مجلس نمایندگان را در 28 و 29 میزان سال جاری برگزار کرد و طبق آمار مقدماتی بیش از 4 میلیون تن از آرای خود استفاده کردهاند.
احزاب با استقبال از حضور مردم در پای صندوقهای رای و تقدیر از مردم؛ این اقدام مردم را "موفقیتی برای مردم و اصل مردم سالاری" خواند اما از کارکردهای کمیسیون انتقاد کرد.
خان محمد وحدت، نماینده حزب جنبش اسلامی، گفت که کمیسیون خواست اصلاحی و مشروع احزاب، مبنی بر ابطال آرای تکراری، مشمول رای اول، بیاعتبار شناختن مراکزی رایدهی که در آن رای دهندگان بایومتریک نمیشوند و اجباری نکردن عکس رایدهنده؛ زمینه تقلب گسترده را فراهم کرد و اکنون باید به شرکای انتخاباتی پاسخگو باشد.
آقای وحدت که اعلامیه احزاب را میخواند، افزود، انتخابات 28 میزان به شدت ناقص و همراه با تقلب است و اگر کمیسیون انتخابات و حکومت به خواستههای احزاب توجه میکرد، این انتخابات بدون تقلب و عادلانه برگزار میشد.
احزاب در اعلامیه خود نوشتهاند که "گشودن مراکز با تاخیر و عدم گشودن شماری از مراکز رای دهی در 28 میزان، کاری برنامه ریزی شده در راستای مهندسی انتخابات مجلس محسوب میشود." آنان مدعی هستند که بر اثر باز نشدن صدها مرکز، صدها هزار شهروند از استفاده رای خود باز ماندند.
کمیسیون پیش از این نیز پذیرفته بود که شماری از مراکز در پایتخت و ولایات، بنا به دلایلی دیر باز شده و به همین دلیل انتخابات به 29 میزان نیز کشیده شد. کمیسیون بعد از ختم روند برگزاری انتخابات، آن را یک "دستاورد" خواند و گفت که شفاف بوده است.
همایون جریر، نماینده حزب اسلامی با انتقاد از مسئولان کمیسیون، گفت که "آیا شفافیت با انبوه تقلب و تخلف امکان دارد؟ او نیز از نبود فهرست رای دهندگان، دیر یا باز نشدن مراکز رای دهی، اجازه ندادن به ناظران انتقاد کرد و گفت که کمیسیون باید در این زمینه پاسخگو باشد.
اسدالله سعادتی، نماینده حزب وحدت اسلامی نیز با اشاره به دیر باز شدن مراکز رایدهی گفت که در کابل که مشکل حمل و نقل/ ترانسپورتی وجود ندارد، چرا به 45 مرکز مواد و کارمند به موقع نرسیده است؟
آقای سعادتی علاوه کرد، چرا در کابل، برخی از مناطق به صورت خاص هدف قرار گرفته بود و مراکز به موقع باز نشده بود. او به صورت مشخص این مراکز را معلوم نکرد اما در روز برگزاری انتخابات، شماری از رسانهها گزارش داده بودند که بیش از ده مرکز در غرب کابل مسدود است و یا اینکه دیر باز شده است.
احزاب این انتقاد را در حالی مطرح میکند که پیش از برگزاری انتخابات نیز شرط گذشته بودند که باید انتخابات به روش بایومتریک برگزار شود و ناظران آنان وجود داشته باشند وگرنه نتیجه انتخابات را نخواهند پذیرفت.
کمیسیون مستقل انتخابات در پی فشارهای احزاب و ائتلاف بزرگ ملی، استفاده از دستگاه بیومتریک را در روند رایدهی هفدهمین دور انتخابات مجلس نمایندگان پذیرفت اما به دلیل بلد نبودن کارمندان از نحوه استفاده دستگاه بایومتریک باعث بروز مشکلاتی شد. انتخابات مجلس در 32 ولایت کشور، بدون غزنی و قندهار برگزار شده و نزدیک به چهار میلیون رای دهنده در 4567 مرکز، از حق رایشان استفاده کردند که از این میان 33 درصد زنان و باقی آن را مردان هستند.