صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دومین نشست کاسا یک هزار: تاکیدبرتسریع رونداجرایی آن

دومین نشست کاسا یک هزار:  تاکیدبرتسریع رونداجرایی آن

دومين نشست سران کشورهاي پروژه کاسا -1000 روز پنجشنبه ، 15 سرطان، در دره ورزاب تاجکستان برگزار شد. در اين نشست محمد اشرف غني رئيس جمهور افغانستان، امام علي رحمان رئيس جمهور تاجکستان، محمد نواز شريف  نخست وزير پاکستان و سورونباي جيين بيکوف نخست وزير قرغيزستان اشتراک کرده بودند. مقامات کشورهاي اشتراک کننده در اين نشست بر تسريع روند اجرايي پروژه کاسا- 1000 تاکيد کردند و خواستار رفع تاخير اجرايي آن شدند.
پروژه کاسا يک هزار برق قيرغيزستان و تاجکستان را از طريق افغانستان به پاکستان انتقال ميدهد.
رئيس جمهور غني در اين نشست گفت افغانستان تلاش کرده است که کاسا يک هزار از يک مفکوره به يک پروژه عملي تبديل شود. آقاي غني افزود:« ما تمام مراحل تدارکاتي کاسا را تکميل کرده ايم، قراردادها آمادة امضا بوده و از جانب ما هم تمويل و هم تسهيل صورت گرفته است.»  او تاکيد کرد که بعد از تشکيل حکومت وحدتملي نبايد شکي در اراده دولت افغانستان در بخش تطبيق پروژه کاسا يک هزار وجود داشته باشد.
آقاي غني گفت که هدف افغانستان در زمينه توليد انرژي اين است که در مدت چهار سال توليد داخلياش، ضرورت داخلي را رفع کند. او افزود که نقش افغانستان در ترانزيت برق به همين اندازه اهميت دارد. رئيس جمهور در اين نشست چهار جانبه تاکيد کرد که افغانستان تجارت و ترانزيت را يک اصل مي داند و بر اساس آن خود را عيار کرده است. او گفت که مساوات بين دولتها، بخصوص دولتهاي محاط به خشکه براي دسترسي به بنادر و ايجاد يک فضاي عمومي تجارت، ضروري است.
آقاي غني در زمينه آغاز امضاي قرادادهاي اين پروژه گفت که قراداد بايد همزمان در هر چهار کشور امضا شود، چون کشوري که در وسط قرار دارد تا اطمينان حاصل نکند که سه کشور ديگر قرارداد کرده، نمي تواند به تنهايي کار را شروع کند. او گفت که در اين زمينه يا بانک جهاني ضمانت کند و يا قراردادها همزمان امضا شود.
امام علي رحمان رئيس جمهور تاجکستان در اين نشست بر اهميت اين پروژه براي رفع نياز کشورهاي آسياي جنوبي به انرژي برق تاکيد کرد و گفت که:« ما بايد در راستاي کند شدن تطبيق اين پروژه مجال ندهيم و تطبيق آنرا هر چه بيشتر تقويت بخشيم.» نواز شريف نخست وزير پاکستان نيز بر اهميت اقتصادي اين پروژه تاکيد کرده است و گفته که کشورهاي عضو بايد براي تطبيق کامل اين پروژه تلاش کند. آقاي شريف گفته است که اين پروژه تنها منافع اقتصادي تاجکستان و قرغيزستان را برآورده نميکند، بلکه کمبود انرژي را در افغانستان و پاکستان نيز برطرف ميکند و باعث تقويت تجارت و زمينه اشتغالزايي در اين دو کشور ميشود. طرح پروژه انتقال انرژي از آسياي ميانه به آسياي جنوبي ده سال پيش در کنفرانس همکاريهاي اقتصادي منطقهاي« ريکا» رقم خورد. بر اساس اين طرح هزاران خانه در افغانستان و پاکستان از انرژي برق مستفيد خواهند شد و کارشناسان از آن به عنوان پل انرژي ميان آسياي ميانه و جنوبي ياد کردهاند.
هزينه اجرايي اين طرح بيش از يک ميليارد دالر برآورد شده و نيمي از آن را بانک جهاني پرداخت خواهد کرد. اين طرح قرار است تا چهار سال آينده رسما به بهره برداري سپرده شود. در چهارچوب اين طرح قرار است يک تبديل ولتاژ بلند در شهر پلخمري مرکز ولايت بغلان ايجاد گردد. اين ايستگاه برق مورد نياز افغانستان را که بيشتر از 300 ميگاوات است، تامين ميکند و بقيه آن را به پاکستان انتقال ميدهد.