صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حکومت افغانستان به تعهداتش درقبال پروژۀ «تاپى» متعهداست

حکومت افغانستان  به تعهداتش درقبال پروژۀ «تاپى» متعهداست

وزارت خارجۀ کشور، پروژه «تاپی» را در انکشاف اقتصادی، تامين امنيت و صلح و ثبات در کشور و منطقه مهم عنوان کرده، می گويد که افغانستان به تعهداتش در قبال تطبيق اين پروژه از جمله تامين امنيت آن، متعهداست.
 عادله راز معين همکاری های اقتصادی وزارت امور خارجه که  روز پنجشنبه در نشست خبری تحت عنوان «نقش پروژه تاپی در انکشاف اقتصادی افغانستان و منطقه»، در کابل صحبت می کرد، گفت که افغانستان با عملی کردن اين پروژه، می تواند نقش محرک را در ادغام اقتصادی منطقوی بازی کند.
او عدم دسترسی به برق و محاط بودن به خشکه  را از موانع عمدۀ انکشاف پايدار افغانستان و منطقه عنوان کرده گفت: «پروژه تاپی، پروژۀ صلح است و صلح چيزی است که ما در منطقه به آن نياز داريم و بايد مساعی ما را مشترکاً به خرج بدهيم تا اين پروژه را تطبيق کنيم و به مسئله امنيت نيز بايد رسيدگی صورت بگيرد.»
خانم راز، نبودامنيت وعدم موجوديت فرصت های اقتصادی را ازچالش هاى اساسى درکشور عنوان کرد و گفت که به هر اندازه ای که اقتصاد رشد کند، به همان اندازه ترس بی ثباتی کمتر می باشد؛ پس به همين دليل پروژه تاپی، در کنار اينکه فرصت های اقتصادی را مساعد می کند، در رسيدگی به چالش های امنيتی نيز افغانستان و منطقه را کمک می کند.
 اين مقام بلند پايه وزارت خارجۀ کشور، پروژۀ تاپی را از اولويت های عمدۀ افغانستان خواند و افزود که  حکومت وحدت ملی، متعهد به وعده های داده شدۀ خويش در خصوص عملی کردن اين پروژه بوده وازآن حمايت مينمايد. عادله راز افزود: «به نمايندگی از دولت افغانستان، اطمينان خاطر می دهم که نهادهای امنيتی ما، کاملاً متعهد هستند تا امنيت را در جريان مرحله عملياتی اين پروژه تامين بکنند و از هر فرصت ديگر، بايد استفاده بکنيم و تاپی را يک مثال همکاری بسازيم. «
اجمل احمدی مشاور ارشد رييس جمهور و رييس بورد تاپی درصحبت هايش، اهميت اين پروژه را بر رشد اقتصادی، تامين امنيت، صلح و ثبات در کشور و منطقه مهم عنوان کرده گفت: «در بخش داخلی اقداماتی را در خصوص تطبيق اين پروژه اتخاذ کرده ايم.»
 درعين حال نرگس نهان سرپرست وزارت معادن و پتروليم گفت که پروژۀ تاپی، اهميت چند بُعدی دارد و اهميت افغانستان را در بخش ترانزيت نشان می دهد.  به گفته موصوف اين  پروژه برعلاوه بر اينکه  فرصت های اقتصادی بزرگ و شغلی جديدی را ايجاد می کند، اهميت استراتيژيک افغانستان را به صفت راه انتقال و ترانزيت انرژی تعيين نموده، برق افغانستان را تامين  وفرصت ها را برای استفاده از منابع طبيعی و ساخت زيربناهای طبيعی  ايجاد ميکند .
 موصوف، افزود که صلح از راه ادغام اقتصادی صورت می گيرد و پروژۀ تاپی نيز نقش مهم را در اين خصوص ايفا خواهد کرد. خانم نرگس نهان درادامۀ صحبت هايش گفت که باتطبيق پروژه تاپی، فقر درکشور کاهش مى يابد، زمينه کار بيشتر مي گردد و افغانستان تلاش می کند که به منظور ايجاد همکاری منطقوی، از پروژه تاپی استفاده بهتر کند.
محمت ميرات امانوف (Muhammetmyrat Amanov )رييس بورد و رييس اجرائيه (TPCL )، نيز تطبيق پروژه تاپی، را در رشد اقتصادی، تامين امنيت و مساعد ساختن زمينه کار در افغانستان و حفظ و ثبات سياسی منطقه مهم خوانده، گفت که پروژه تاپی راه درازی را سپری کرده است، اميد که به زودترين فرصت نهايی گردد.  موصوف، تکميل سروی مکمل راه، ارزيابی محيط زيستی و اجتماعی، استملاک و تامين امنيت را در سال جاری ميلادی ضروری عنوان کرده، گفت: «اين کارها، بايد تا ماه اکتوبر و نومبر سال روان ميلادی، به پايان برسد.»
 وی، از تلاش ها و همکاری حکومت افغانستان، در خصوص تطبيق پروژه تاپی ابراز تشکر کرده گفت اميد که اين پروژه به زودترين فرصت نهايی و به بهره برداری سپرده شود.
از سويی هم خانجان الکوزی معاون اتاق تجارت، گفت که شرکت های داخلی، ظرفيت پيشبرد اين پروژه را دارند و بايد قرارداد اين پروژه با شرکت های داخلی افغانی صورت بگيرد.
وی افزود: «از گذشته تجربه داريم، قراردادهايی که به شرکت های خارجی داده شده است؛ باز هم دست سوم و چهارم با شرکت افغانی تعلق گرفته و بالاخره پروژه را خود افغان ها تطبيق کرده است.» وى تصريح کرد حکومت نيز تعهد سپرده است که نظر به ظرفيت، قراردادها را با شرکت های افغانی خواهند داد؛ اما با آنهم خواهان توجه حکومت در اين خصوص شد.
توافقنامه پروژۀ انتقال گاز ترکمنستان از طريق افغانستان، به پاکستان و هندوستان (تاپى) در ١٣٨٩ توسط مقامات چهارکشوربه امضا رسيد. خط انتقال گاز تاپی که درمجموع حدود ١٨٠٠ کيلومتر است، از منطقه دولت آباد ترکمنستان آغاز و با عبور از طريق ولايات هرات، فراه، هلمند و کندهار افغانستان، تا پاکستان امتداد پيدا میکند و پس از امتداد ٨٠٠ کيلومتر در خاک پاکستان، در منطقه فاضيلکاى هندوستان به پايان مىرسد. ( پژواک)