صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نیروهای ویژه بریتانیا به کشتن افغان‌های بی‌دفاع متهم شدند

نیروهای ویژه بریتانیا  به کشتن افغان‌های بی‌دفاع متهم شدند

بيبيسي دريافته است دژبان سلطنتي ارتش بريتانيا مشغول تحقيقات درباره ادعاي کشتن افغانهاي بدون سلاح به دست نيروهاي ويژه بريتانيايي است.  بيبيسي با مردي گفتگو کرده که ميگويد در سال 2011، چهار عضو خانوادهاش در جريان يک يورش شبانه که نيروهاي ويژه بريتانيايي هم در آن حضور داشتند، کشته شدهاند.
نشريه ساندي تايمز هم گزارشهاي مشابهي از کشتن غيرقانوني به دست نيروهاي ويژه بريتانيايي منتشر کرده است.  اين تحقيقات که درباره شکايات مرتبط با نيروهاي بريتانيايي در افغانستان است از سال 2015 آغاز شده است.
به گزارش وزارت دفاع بريتانيا، در سال 2016 حدود 600 پرونده در اين رابطه در اين وزارتخانه وجود داشته که حاوي شکاياتي در حد فاصل سالهاي 2005 تا 2013 بوده است.  وزارت دفاع بريتانيا ميگويد حدود 90 درصد از اين شکايات «نادرست» شناخته شدهاند اما اکنون دژبان ويژه ارتش بريتانيا مشغول رسيدگي به 10 درصد باقي مانده آنهاست. مردي که خواسته نامش فاش نشود به بيبيسي گفته او يک شب تمام را در حالي که چشمانش بسته شده بوده در يک اتاق محبوس مانده است و در نزديکي صبح وقتي چشمانش را باز کردهاند، سربازان به او هشدار دادهاند که تا زماني که محل را ترک نکردهاند حق خروج از اتاق را ندارد.
«وقتي هلي کوپترها از زمين بلند شدند ما بيرون آمديم. آن لحظه متوجه شدم که آنها پدر، دو برادر و پسرعمويم را کشتهاند.» بيبيسي دريافته که در اين عمليات نيروهاي ويژه بريتانيايي هم حضور داشتهاند.  کريس گرين، از ماموران اطلاعاتي سابق ارتش بريتانيا در افغانستان ميگويد هنگامي که تلاش کرده به اطلاعات مرتبط به اتهامات سوءاعمال نيروهاي ويژه بريتانيا دسترسي پيدا کند، جلوي فعاليتش گرفته شده است.
«سربازان و نيروهاي ويژه بريتانيا دستورالعمل بسيار بسيار جدي دارند که اجازه ورود آنها به يک عمليات و درگيري را بسيار سختگيرانه تبيين کرده اما به نظر مي رسد نيروهاي ويژه اين قواعد را آن طور که بايد اعمال نکردهاند... من آنها را اصلا مسئوليتپذير نيافتم.»
«وقتي هم به دنبال جرئيات بيشتر رفتم ديواري از پنهانکاري در برابرم کشيدند که من دليل موجهي براي آن پيدا نکردم. آنها نه به من اجازه دسترسي به اطلاعات ميدادند و نه اين که دليل قانع کنندهاي درباره محرمانه نگهداشتن آنها ارايه ميکردند.» در همين حال، جرمي کوربن، رهبر حزب کارگر بريتانيا و لرد مکدونالد، مدير سابق دادستاني عمومي هر دو تشکيل کميته مستقل رسيدگي به اين شکايات را خواستار شدهاند.
جرمي کوربن گفته است: «نيروهاي نظامي ما به شجاعت و درستي شهرت دارند... اگر ما به چنين اتهامات حيرتانگيزي رسيدگي نکنيم، اعتبار و خوش نامي آنها در معرض خطر قرار خواهد گرفت و همزمان امنيت داخلي ما و امنيت نيروهاي ما در خارج از کشور صدمه خواهد ديد.» همزمان جنرال ريچارد دانات، فرمانده سابق ارتش بريتانيا هشدار داده که نبايد دراين مورد خيلي زود قضاوت کرد.
او گفته: «نه بايد پنهان کاري شود و نه اين که صحبت از شکار ساحره شود.»
«اگر مدرک و شواهدي دال بر کار خلاف قانون وجود دارد، بايد به آن رسيدگي شود اما خيلي خيلي دقيق به طوري که اين هتک حرمت نيروهاي ويژه ما نيانجامد.» اتهامهاي مشابهي که درباره سربازان بريتانيايي اعزام شده به عراق طرح شده بود اکثرا بياعتبار شناخته شد و پرونده تحقيقات از آن هم مختومه اعلام شد. ( بي بي سي)