صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

حاشیه‌های شانگهای؛ تلاش افغانستان برگسترش روابط سیاسی واقتصادی

حاشیه‌های شانگهای؛ تلاش افغانستان برگسترش روابط سیاسی واقتصادی

هفدهمين اجلاس سران کشورهاي عضو سازمان همکاريهاي شانگهاي در آستانه پايتخت قزاقستان برگزار گرديد. اين نشست با شرکت کشورهاي عضو و کشورهاي ناظر اين سازمان روزهاي پنجشنبه و جمعه، 18 و 19 جوزا برگزار گرديد و در آن روي موضوعات مبارزه با تروريزم، خاورميانه، توسعه اقتصادي و گسترش اين سازمان ، بحث گرديد.
سازمان همکاريهاي شانگهاي با عضويت چين، روسيه، قزاقستان، ازبکستان، تاجيکستان و قرقيزستان در سال 2001 ميلادي و با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمريکا و ناتو در منطقه، ايجاد شد. در حال حاضر افغانستان، بلاروس، ايران، مغولستان به عنوان عضو ناظر در اجلاس اين سازمان شرکت ميکنند.
رئيس جمهور غني که با هئيت عالي رتبه دولتي در اين اجلاس اشتراک کرده بود، در حاشيه اين نشست با شمار زيادي از مقامهاي کشورهاي اشتراک کننده ديدار و گفتگو کرده است. گسترش روابط سياسي و اقتصادي و مبارزه با تروريزم از مهمترين موضوعات ديدارهاي رئيس جمهور با مقامهاي کشورهاي اشتراک کننده در شانگهاي بوده است.
رئيس جمهور غني در ديدار با شي جين پينگ رئيس جمهور چين بر توسعه روابط دو کشور تاکيد کرده است. همچنين شي جين پينگ رئيس جمهور چين نيز بر گسترش روابط دو کشور تاکيد کرده و گفته چين همکاريهاي خود با افغانستان را ادامه خواهد داد.
همچنين سفير افغانستان در چين و مسئول شرکت چينايي« پل» دو تفاهمنامه همکاري در عرصه خط آهن و برق امضا کردند. بر اساس اين تفاهمنامه، امکان سنجي، طرح و تحقيق پروژه خط آهن شير خان بندر - هرات از سوي اين شرکت چيني و با مصرف آن، انجام ميشود. اين شرکت همچنين امکان سنجي و طرح تطبيق پروژه برق روي حوزه آب کابل - کنر را نيز انجام ميدهد.
رئيس جمهور در ديدارش با جواد ظريف وزير خارجه ايران نيز برگسترش روابط دو کشور در عرصههاي گوناگون و بويژه مبارزه با تروريزم بحث کردند. رئيس جمهور و آقاي ظريف  در اين ديدار بر مبارزه مشترک با تروريزم تاکيد کردهاند و گفتهاند حوادث و رويدادهاي اخير نشان ميدهد که تروريزم تهديد جدي براي افغانستان، منطقه و جهان است و بايد همه کشورها بدون تفکيک عليه گروههاي تروريستي مبارزه کنند.
همچنين هر دو جانب روي کميتههاي پنجگانه همکاريهاي مشترک ميان افغانستان و ايران بحث کردند و تاکيد کردند که اين کميته ها بايد تشکيل گردد و پلانهاي عملي را روي دست گيرند. براي تشکيل اين کميتهها هيئتي از افغانستان به ايران سفر خواهد کرد.
رئيس جمهور غني در ديدارش با امام رحمان رئيس جمهور تاجکستان روي همکاريهاي مشترک اقتصادي، تجارتي و همچنين مبارزه با تروريزم در مرزهاي دو کشور بحث کردند.
رئيس جمهور تاجکستان گفت که ما آماده هستيم تا در عرصه هاي ترانزيتي به ويژه خط آهن قرغيزستان- تاجيکستان تا شيرخان بندر و همچنان خط آهن چين و ايران همکاري نماييم. او همچنين گفته که کشورش آمادگي همکاري براي تطبيق پروژههاي بزرگ بخصوص پروژه کاسا يکهزار را دارد.
آقاي غني در ديدار با رشيد عالم اف، سکرتر جنرال کنفرانس شانگهاي روي مسايل منطقه و تقويت همکاري ميان افغانستان و کشورهاي اشتراک کننده در اين اجلاس، صحبت کردند.
آقاي رشيد اف گفته اين سازمان خواهان تامين صلح و امنيت در افغانستان هست. او گفت افغانستان ظرفيت مناسب براي آينده درخشان دارد و برگسترش روابط ميان افغانستان و کشورهاي عضو سازمان همکاريهاي شانگهاي تاکيد کرد.
همچنين گفته ميشود که رئيس جمهور غني با نواز شريف نخست وزير پاکستان در حاشيه اين نشست ديدار کرده و هر دو طرف روي روابط دو کشور، وضعيت منطقه و مبارزه با تروريزم گفتگو کرده اند.
روابط افغانستان و پاکستان در اين اواخر پرتنش شده و هر دو کشور همديگر را به پناه دادن به گروههاي تروريستي متهم کردهاند. رياست عمومي امنيت ملي بعد از حمله مرگبار روز چهارشنبه، 10 جوزا، اعلان کرد که مسئول اين حمله شبکه حقاني است و طراحي آن با همکاري سازمان استخبارات پاکستان صورت گرفته است.