صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

شاروالی کابل؛ ازعرضه خدمات شهری تارنگ کاری خانه های مردم

شاروالی کابل؛ ازعرضه خدمات شهری  تارنگ کاری خانه های مردم

مسوولان شهرداري کابل ميگويند که اين اداره در نظر دارد تا رنگآميزي خانههاي دامنههاي کوه آسمايي در شهر کابل را به ديگر بخشهاي کوهي و غير پلاني کابل گسترش بدهد.
آنان ميگويند که اين طرح در تمامي ساحات کوهي کابل گسترش خواهد يافت و طرح رنگآميزي خانهها در مناطق غير پلاني «اکنون برنامهاش تحت کار است و در آيندهي نزديک کارهاي عملي آن آغاز خواهد شد».
رنگ کردن منازل رهايشي در دامنههاي کوه شهر کابل از سوي ادارهي مستقل انکشاف زون پايتخت طرح شده است و در مرحلهي نخست، در نظر است تا حدود دوهزار خانه در بالاي کوه که موبوط گذر جوي شير و ناحيه دوم شهر کابل مي شوند، رنگآميزي شوند.
مسوولان اداره مستقل انکشاف زون پايتخت ميگويند، هدف از رنگآميزي خانهها در بخشهاي غير پلاني شهر کابل اين است تا تفاوت طبقاتيِ اجتماعي که ميان باشندههاي پايتخت وجود دارد از ميان برداشته شود و «هر کسي که از اين سرکها ميگذرند، ديگر احساس نکنند که اينها شهروندان درجه دوم هستند».
الهام عمر هوتکي، رييس عمومي اداره مستقل انکشاف زون پايتخت ميگويد، کساني که در ساحات پلاني شهر کابل زندهگي ميکنند از آنهايي که در ساحات غير پلاني بود و باش دارند، هيچ برتري ندارند. وي ميگويد: «به افرادي که در ساحات غير پلاني زندهگي ميکنند، نبايد به چشم شهروندان درجه دوم ديده شود؛ چون مشکل از آنها نيست؛ بلکه مشکل از دولت و کمکاري ادارات ذيربط است».
به گفتهي آقاي هوتکي، با رنگآميزي خانههاي دامنههاي کوه ، به باشندههاي اين محلات به لحاظ اجتماعي ارزش گذاشته ميشود. وي ميگويد: «حتا اطفال آنها که در مکاتب درس ميخوانند، با يک تفاوت طبقاتي-اجتماعي درس ميخوانند. به خاطري که به آنها يک ارزش اجتماعي در داخل پايتخت ايجاد شود، ما به رنگ کردن خانههاي آنها شروع کرديم و اين يک تجربهي موفق نيز بوده است».
در کنار رنگآميزي خانهها، ايجاد تسهيلات و غرس نهالها در اين محلات نيز جزء از برنامههاي اداره انکشاف زون پايتخت ميباشد. به گفتهي مسوولان اين اداره، در آغاز سال روان، حدود 6 هزار اصله نهال، جهت سرسبزي محلات غير پلاني غرس شده است و از سوي ديگر سيستم مديريت فاضلآب مناطق کوهي شهر کابل نيز روي دست گرفته شده است.
مسوولان اين اداره از شهرداري کابل ميخواهند که ادامهي اين برنامه را به ديگر بخشهاي شهر کابل نيز گسترش داده و تطبيق کند.
از سويي هم بر بنياد سروي که چندي پيش اداره مستقل انکشاف زون پايتخت انجام داده است، باشندگان ساحات غير پلاني با نظمتر از کساني هستند که در بخشهاي پلاني شهر کابل زندهگي ميکنند. در بخشي از اين سروي گفته شده است: «کساني که در ساحات غير پلاني زندهگي ميکنند، بسيار کم است که بِلهاي برق شان را نپرداخته باشند؛ اما ساحهي شيرپور همهي شان قرضدار هستند».
انتقاد از شهرداري
الهام عمر هوتکي، رييس اداره انکشاف زون پايتخت ميگويد که رياست عمومي شهرداري بايد براي جلوگيري از فساد اداري و مالي، در ادارات تحت رهبرياش سيستم ايجاد کند و از طريق مبارزه با فساد، پروژههاي انکشافي خود را تطبيق کند.
وي ميگويد که از فساد اداري در شهرداري بايد جلوگيري شود و چنانچه يکي از مسووليتهاي اصلي شهرداريها ارائه خدمات روزمره براي شهروندان است، «شهرداري کابل بايد براي شهروندان خدمات روزمره ارائه کند».
مسوولان اداره مستقل انکشاف زون پايتخت ميگويند که بودجه انکشافي اين اداره تا پايان امسال 17 ميليون دالر و بودجه عادي آن 1.7 ميليون دالر ميباشد؛ حدود 320 تن در اين اداره مصروف کار ميباشند.
در همين حال، شهرداري کابل ميگويد که رنگآميزي خانهها جزء از طرح بهسازي شهر کابل است که طبق حکم صريح رييس جمهوري افغانستان به اجرا در آمده است و اين طرح به زودي در ديگر مناطق کوهي شهر کابل نيز تطبيق خواهد شد.
عبدالجليل سلطاني، رييس نشرات شهرداري کابل به «روزنامه افغانستان ما» گفت که نخستين هدف از رنگآميزي خانهها زيباسازي شهر کابل است «مردم از اين بخشهاي کابل زماني که مي گذرند، با ديدن اين خانهها از آن لذت ببرند».
وي ميگويد در کنار زيباسازي شهر کابل، هدف دوم از رنگ کردن خانهها اين است که تمام ملکيتها بايد تفکيک شود و پس از شناسايي ساحات غير پلاني و با شنيدن مشکلات مردم، به آنها رسيدهگي صورت گيرد.
رييس نشرات شهرداري کابل ميگويد، پس از پايان رنگآميزي مرحلهي نخست که حدود دوهزار منزل رهايشي از سوي اداره انکشاف زون پايتخت رنگ ميشوند، قرار است خانههاي ديگر نيز که در ساحات غير پلاني ساخته شدهاند، از سوي شهرداري رنگآميزي گردد.
با تطبيق اين طرح از سوي شهرداري کابل، قرار است حدود 28 هزار خانه که 8 هزار آن را اداره انکشاف زون پايتخت رنگ ميکند، در مناطق کوهي شهر کابل رنگآميزي شوند.
پنج رنگ «آبي، زرد، سفيد، بنفش و سرخ» از سوي اداره مستقل انکشاف زون پايتخت براي رنگ کردن منازل در نظر گرفته شده و مسوولان اين اداره ميگويند که خانوادهها خود رنگ دلخواه شان را انتخاب ميکنند.
الهام عمر هوتکي، رييس اداره مستقل انکشاف زون پايتخت در اين باره ميگويد: «رنگهاي خانهها را زنان انتخاب ميکنند؛ چون زنان از زوق و سليقهي خوبي نسبت به مردان برخوردارند».
اما باشندههاي پايتخت باآنکه از اين طرح استقبال ميکنند؛ اما ميگويند که رنگ کردن خانهها در تپههاي کابل براي کوتاهمدت چهرهي شهر را زيبا ميسازد؛ ولي در درازمدت با ريزش برف و باران و تابيدن نور خورشيد، رنگ خاصيتاش را از دست ميدهد و ممکن با هر بار رنگآميزي، هزينهي زيادي بردارد.
حکيم مظاهر يکي از باشندههاي پايتخت به «روزنامه افغانستان ما» گفت: «شهرداري بايد در همآهنگي با رييسان نواحي کابل يک کارگاه آگهيدهي را براي مردم بهخاطر تنظيف کوچهها و محيط شان راهاندازي کنند». اين باشندهي پايتخت همچنان ميگويد کشيدن آب در تپههاي شهر کابل و غرس نهال از سوي شهرداري در آنجا، ميتواند چهرهي کابل را سرسبز و زيبا سازد و از سويي هم در تصفيهي آبوهواي شهر کابل نيز تأثير مثبت ميگذارد.
در اطراف و مرکز شهر کابل، کوههاي زيادي وجود دارد و بخشي از باشندهگان اين شهر، در کنار کوهها براي شان خانه ساختهاند. کوه آسمايي که در مرکزيت شهر کابل واقع شده است، دامنهها و دورادور آن پر از خانههايي است که به صورت خودسر و بدون پلان، توسط باشندهگان پايتخت در گذشتهها ساخته شده و اکنون باشندههاي اين بخش از شهر در نبود جاده و آب، با مشکلات زيادي روبهرو ميباشند.