صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

سران جهادی از تاکید بر وحدت تا نقد حکومت

سران جهادی از تاکید  بر وحدت تا نقد حکومت

روز پنجشنبه (21 ثور 1396) شماري از رهبران و نمايندههاي احزاب سياسي و جهادي کشور در نشست سياسي-مشورتيِ که از سوي حزب وحدت اسلامي افغانستان در کابل برگزار شده بود، روي وضعيت جاري افغانستان در تالار لويه جرگه گردهم آمده و در اين پيوند سخناني را به آدرس حکومت گفتند.
محمدکريم خليلي، رهبر حزب وحدت اسلامي افغانستان و برگزار کنندهي اين نشست سياسي-مشورتي گفت که بعضي دستهاي پيدا و پنهان تلاش دارند تا تخم نفاقافگني و پراکندهگي را ميان مردم افغانستان بپاشند. وي همچنان گفت که وضعيت سياسي فعلي در کشور قناعتبخش نيست و رهبران جهادي و حکومت بايد به همکاري هم کشور را از رفتن به طرف بحران و بيثباتي نجات بدهند.
آقاي خليلي بر وحدت و همدلي ميان مردم تأکيد کرده گفت: «هرچه زمان بگذرد وحدت و همدلي مردم بيشتر ميشود. نبايد گذاشت که افغانستان با سرنوشت سوريه دچار شود. ما هم کاستيهايي داشتيم؛ ولي جهاد مقدس بود و نبايد در حق آن جفا شود و همچنان نبايد اين فصل زرين زير سوال برود».
به گفتهي آقاي خليلي، وحدت و همدلي يك مقولهي ذهني نيست و بلكه وحدت در سايهي عدالت تأمين شده ميتواند. وي گفت، سران جهادي هيچگاه خواهان تضعيف و يا از بين بردن نظام سياسي نيستند و بلکه انتقادهاي آنها براي دولت جنبهي اصلاحي دارند.
آقاي خليلي با اشاره به پروسهي صلح و يکجا شدن گلبدين حکمتيار با اين روند گفت که احزاب سياسي و سران جهادي به سوي همدلي و يکپارچگي به پيش مي روند و در همکاري با حكومت تلاش خواهند کرد تا از تکرار گذشتهي سياه تأريخ افغانستان پيشگيري شود.
حضرت صبغتالله مجددي نيز رهبران سياسي و جهادي کشور را به وحدت و يکپارچگي فراخواند. آقاي مجددي، از عملي نشدن وعدههاي رييس جمهور غني به مردم سخت انتقاد کرد و گفت: «وضعيت کشور با گذشت هر روز به سوي خرابي ميرود. آقاي غني بداند کساني که او را به کرسي قدرت رسانده، اگر بخواهند از اين کرسي عزل نيز مي توانند».
يونس قانوني، معاون پيشين رياست جمهوري، وضعيت کنوني افغانستان را بحراني خواند و  گفت که از چندي به اين سو تلاشهايي براي ايجاد تفرقههاي قومي، سياسي و مذهبي در کشور جريان دارد. وي هرچند از کسي نام نبرد؛ اما گفت که پروژههايي در حال اجرا است تا شيعه و سني را از هم جدا سازند.
به گفتهي آقاي قانوني، تنوع مذهبي و قومي و سياسي در قانون اساسي کشور به خوبي حل شده است و بدون به رسميت شناختن اين تنوع و برخورد روشمند با آن، نمي توان از اين بحران عبور کرد.
وي گفت: «كثرت گرايي در كنفرانس بُن نيز پذيرفته شده بود. از يک طرف ظرفيتهايي نيز وجود دارد كه مشتركا تصميم بگيريم و مشترك عمل كنيم. پيشنهاد ما اين است كه همه سياسيون و نخبگان زير چتر واحد جمع شوند تا به يك نتيجه مطلوب برسيم».
حامد كرزي رييسجمهوري پيشين افغانستان، پير سيدحامد گيلاني، رهبر حزب محاذ ملي و کريم امين نمايندهي ارشد حزب اسلامي نيز از سخنران اين نشست بودند. آنان همچنان بر اتحاد و اتفاق ميان مردم و رهبران جهادي کشور تأکيد کردند.
كريم امين نمايندهي ارشد حزب اسلامي گفت که اين حزب به رهبري گلبدين حکمتيار، به خواست مردم و حُسن نيت رييس جمهوري کشور به پروسهي صلح بينالافغاني لبيک گفته است. وي از گروه طالبان نيز خواست تا سلاح را بز زمين گذاشته و با دولت يکجا شوند.
عمر داوودزي، مسوول کميته سياسي شوراي حراست و ثبات نيز به بدتر شدن وضعيت امنيتي در افغانستان اشاره کرد و خطاب به حکومت گفت که «چرا افغانستان پس از انتقال مسووليتهاي امنيتي از سربازان خارجي به عساکر افغان، ما دوباره نيازمند نيروهاي امنيتي خارجي شديم؟»
به باور آقاي داوودزي، ضعف مديريت در دولت و مداخلههاي بيجاي سران حکومت در نهادهاي سياسي و امنيتي کشور يکي از دلايل اصلي وضعيت بهميان آمده در کشور مي باشد. وي از حکومت خواست که براي آوردن اصلاحات اقدامات جدي را روي دست بگيرد.
حمايت از حکومت وحدت ملي و نقد آن
در همين حال محمد کريم خليلي، رهبر حزب وحدت اسلامي در اين نشست گفت که آنان از حکومت حمايت مي کنند. وي بر ادامهي کار حکومت وحدت ملي نيز تاکيد کرد و گفت که هيچ گزينهي ديگري در اين مورد قابل قبول نيست.
او گفت؛ با تمامي نقاط ضعفي که در حکومت وحدت ملي وجود دارد، اين حکومت بايد تا پايان مهلت قانوني خود به کارش ادامه دهد و تمامي جريانهاي سياسي و رهبران جهادي نيز با همدلي و اتفاق در کنار حکومت قرار گرفته و از آن حمايت کنند.
نشست سياسي-مشورتيِ از سوي حزب وحدت اسلامي افغانستان به رهبري محمدکريم خليلي ديروز در حالي برگزار شد که از چندين سال به اينطرف کنگرهي حزب وحدت براي انتخاب رهبر جديد اين حزب، برگزار نشده است؛ در صورتي که گفته ميشود در يکي از مادههاي اساسنامهي اين حزب آمده است، در هر دو سال يک بار بايد کنگرهي حزب داير گردد و اعضاي آن در ساختار تشکيلاتي تغييرات آورده و بهويژه رهبر جديد حزب را انتخاب کنند.
در مقابل صبغت الله مجددي و هم چنين عمر داوودزي با سخنان نسبتا تندي از دولت انتقاد کرد و وضعيت موجود را غير مطلوب توصيف کرد. عمر داوودزي که گفته ميشود خود را براي انتخابات رياست جمهوري آينده آماده ميکند، خواهان تشکيل يک چتر کلان ملي بر محوريت رهبران جهادي شد. داوودزي در اين محفل به صورت تبليغاتي و کمپايني سخنراني کرد و همچنين خواهان تشکيل يک ائتلاف کلان سياسي شد.