صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

غنى: اصول ما در توسعه آب مبتنی بر منافع مردم، کاهش فقر و قوانین بین المللی است

غنى: اصول ما در توسعه آب مبتنی بر منافع مردم، کاهش فقر و قوانین بین المللی است

ريیس جمهور کشور در چهارمین کنفرانس ملی آب، بر مديريت درست آب تاکید کرد و از همسايه ها خواست که از ايجاد بندها و شبکه هاى استفاده از منابع آبى در افغانستان، نگران نباشند و از آن پشتيبانى کنند.  
ريیس جمهورمحمد اشرف غنى، در چهارمین کنفرانس ملی آب تحت عنوان «آب و انکشاف پایدار» که دیروز در ارگ رياست جمهورى تدوير يافته بود، گفت: «انکشاف آبهای افغانستان به نفع مردم ما و منطقه است؛ چون اصول رهنمودی ما را منافع مردم، نجات مردم از فقر و قوانین بین المللی مرتبط با آب تشکیل می دهد. »
وى  افزود که آب، عامل مهم برای همکاری های منطقه يى است و می توان با تدوین چارچوب های حقوقی و قراردادهای مبتنی بر نفع دو جانبه، زمینه استفاده بهترازمنابع آبی را فراهم کرد تا هر دو کشور بالاى آب و پایین آب، به خوبی از آن مستفید شوند، و بر این مبنا زمینه همکاری هایی که میان همسایگان لازم است توسعه پیدا کند.  
غنى افزود: «توقع ما از همسایگان ما این است که از ایجاد بندها و شبکه های استفاده از منابع آبی نگران نباشند، و بلکه از آن پشتیبانی کنند؛ زیرا استفاده درست از آب تنها در صورتی امکان پذیر می شود که آب ها پیشبینی پذیر شوند.»
موصوف گفت که افغانستان از طريق اداره درست منابع بزرگ طبيعى خود، مى تواند که در ٢٠ سال آينده در جهان، به يک کشور متوسط رفاه اقتصادى مبدل شود و از فقر بيرون گردد.
به گفته او ضرورى است که به اين هدف خود را رساند؛ زيرا اتکاى دوامدار به کمک ديگران اشتباه است.
رييس جمهور گفت که آب منبع تولید انرژی است، و مدیریت درست آن می تواند نیاز افغانستان را به واردات انرژی کاهش ببخشد و حتی به مرز خودکفایی برساند.
به گفته وى، آب نقش کلیدی در زراعت دارد، به خصوص برای کشورى که هشتاد فیصد زندگی مردم آن به زراعت متکی است، و مدیریت درست آب در این عرصه می تواند افغانستان را از کشور واردکننده اقلام زراعتی، به کشور صادر کننده آنها تبدیل کند.
او گفت: «تجربه تاریخی در فرهنگ و تمدن ما برای استفاده درست از منابع آبی و به خصوص قوانین شرعی برای تقسیم آب، گویای نکات آموزنده ای در این باب است، آب دارايى عظيمى است که الله تعالى به افغانستان داده، آن نعمات طبيعى است که [اگر] استفادۀ درست نشود، مشکلات پيدا مى شود. »
غنى افزود: « در نتیجه ناامنی ها و سرازير شدن سيلاب ها خشکسالى ها بيشتر شده است، از اثر ناامنى ها و جنگ هاى دوامدار درچند دهۀ اخير، فرهنگ قديمى توزيع آب که بنياد ملى و اسلامى داشت و عدالت اصل آن را تشکيل مى داد، صدمه رسيده است. »
به گفته او به اساس فرهنگ ملى و اسلامى، به توزيع عادلانه سرآب و پايان آب توجه شده است؛ اما متاسفانه درحال حاضر، مثال هاى زيادى ديده مى شود که در کشت هاى سرآب، بى اندازه آب مصرف مى شود؛ اما کشت هاى پايان آب، به دليل کم آبى خشک مى گردد.
او در ادامه گفت که براى رفع اين مشکل، يک مديريت علمى و قوى نياز مى باشد.
وى در حالىکه مى گفت  آب منبع حيات است، وسيله اى براى کشت و زراعت مى باشد و به وسيله آن پاکى و نظافت تامين مى شود؛ از مردم خواست که در استفاده آب، زياد دقت داشته باشد و پس از گرفتن آب، نل را باز نگذارند.
وى افزود: « باید کاری کرد که ارزش آب از نو تعریف شود، و نه تنها از اسراف و مصرف بی جای آن جلوگیری صورت بگیرد، بلکه فرهنگ استفادۀ نیکوتر از آن، چنان تعمیم بیابد که در زندگی روزانۀ فرد فرد ما متبارز باشد. فرهنگ و قانون در کنارهم می توانند مسیر جدیدی را در این زمینه در جامعۀ ما ترسیم کنند. »
به گفته او نياز است که از طريق مساجد و منابر، مکاتب و رسانه هاى خبرى؛ در مورد تنظيم عادلانه آب و جلوگيرى از مصرف بى جاى آب، به مردم آگاهى داده شود و فرهنگ توزيع عادلانۀ آب تقويت گردد.‌(پژواک)