صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نهادهاى ناظر برانتخابات: طرح کوچک ساختن حوزه های انتخاباتی عملى نيست

نهادهاى ناظر برانتخابات:  طرح کوچک ساختن حوزه های انتخاباتی عملى نيست

نهادهای ناظر بر انتخابات مى گويدکه کوچک ساختن حوزه هاى انتخابات برخى از ولايات طرح اشتباه است که نبايد ازسوى حکومت تائيد گردد.
گلاجان عبدالبديع صياد سخنگوی و منشی کميسيون مستقل انتخابات می گويد که کميسيون تا چند روز آينده طرح کوچک ساختن حوزه های انتخاباتی را به منظور تائيد به رياست جمهوری می فرستد.
وى که جزئيات اين طرح را شريک نمى سازد اما مى گويد"ما طرح خود را به رياست جمهوری روان می کنيم؛ اما تا وقتيکه اين طرح  از طرف دولت تائيد نشود، ما جزئيات را شريک ساخته نمی توانيم."
صياد با بيان اينکه روی طرح کاهش بودجه انتخابات نيز کار جريان دارد افزود: "طرح کاهش بودجه نيز ارتباط به قبول شدن طرح ما دارد، هرگاه طرح ما مورد تائيد حکومت قرار گرفت، آنوقت کاهش و يا افزايش بودجه معلوم می گردد."
اما گفته مى شود که کميسيون مستقل انتخابات دراين طرح خود گزينه کوچک شدن حوزه هاى انتخابات را در برخى از ولايات پيشنهاد کرده است که پس از تائيد آن ازسوى حکومت، طرح تهيه فهرست راى دهندگان و جدول زمان بندى انتخاباتى ولسى جرگه و شوراهاى ولسوالى ها را نيز آماده خواهدکرد.
اين درحالی است که اخيرا کميسيون مستقل انتخابات گفته است که رييس جمهور به کشور های کمک کننده وعده سپرده است که انتخابات ولسی جرگه وشورا های ولسوالی در سال آينده برگزار خواهد شد و همچنان کميسيون مستقل انتخابات موظف شده است تا در آينده نزديک طرح را به منظور برگزاری انتخابات به حکومت ارايه نمايد.
اما محمد نعيم ايوب زاده رييس بنياد انتخابات شفاف افغانستان يا "تيفا"، به آژانس خبری پژواک گفت که مطابق به معيارهای تخنيکی هيچ نوع آمادگی برای برگزاری انتخابات شفاف و قابل قبول شهروندان کشور گرفته نشده است.
وی،تهيه نشدن ليست راي دهندگان، معلوم نبودن سرنوشت حوزه های انتخاباتی، ناامنى، عدم استخدام مسوولان ولايتی و مشخص نشدن سرنوشت رييس دارالانشای کميسيون مستقل انتخابات را از چالش های فراروی انتخابات عنوان کرده افزودکه به همين دلايل برگزاری انتخابات در سال آينده ناممکن است.
ايوب زاده، کوچک ساختن حوزه های انتخاباتی را يک مشکل جدی فرا راه مشارکت زنان و برنده شدن نامزدان زن در انتخابات خوانده گفت: "پيشنهاد ما اينست که رييس جمهور، در فرمانش تجديد نظر کند، بخاطريکه در حال حاضر آماده تغيير حوزه های انتخاباتی نيستيم، اگر تغيير کند بجای عدالت، بی عدالتی بيشتر خواهد شد، بناً پيشنهاد ما اينست است که هر ولايت يک حوزه انتخاباتی باشد."
موصوف، با بيان اينکه هفته گذشته نهادهای انتخاباتی، با کميسيون مستقل انتخابات نشست مشورتی داشتند گفت: "کميسيون انتخابات تصميم گرفته که حوزه هاى انتخاباتى را در ولايات بزرگ کوچک سازد؛ اما ديده می شود که در حال حاضر شماری از ولسوالی های کابل، هرات و ننگرهار ناامن است و من فکر می کنم که اين يک طرح اشتباه است."
موصوف، با بيان اينکه تعداد نفوس افزايش پيدا کرده است و بايد در کرسی ها نيز تجديد نظر صورت بگيرد ، اظهاراميدوارى کرد که کميسيون مستقل انتخابات نظر نهادها را شامل طرح خود ساخته و به رياست جمهوری بفرستد.
يوسف رشيد رييس اجراييوی بنياد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان يا "فيفا"، نيز می گويد، اگر طرح پيشنهادی کميسيون مستقل انتخابات هم مورد تائيد حکومت قرار بگيرد، با آنهم راه برای برگزاری انتخابات باز نخواهد شد. (پژواک)