صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

٢٠ درصد تولیدات و ۲۰ درصد سرمایه گذاری در بخش صنایع کاهش یافته است

٢٠ درصد تولیدات و ۲۰ درصد سرمایه گذاری در بخش صنایع کاهش یافته است

انجمن صنعت کاران، از حکومت در عملی ساختن تعهدات در راستای رشد صنعت انتقاد نموده و می گوید که به دلیل مشکلات، ۲۰ در صد تولیدات و ۲۰ درصد سرمایه گذاری در بخش صنایع کاهش یافته است.
حکومت، برخى مشکلات صنعت کاران را مى پذيرد؛ اما مى گويد که کارهاى زيادى براى رشد صنعت از جمله کاهش تعرفۀ گمرکى مواد خام در کشور صورت گرفته و کارهاى مهم ديگرى را در اين راستا روى دست دارد.
سخی احمد پیمان رییس انجمن صنعت کاران افغانستان، دیروز در نشست خبری در کابل گفت: "صنایع کشور در سال گذشتۀ میلادی، با رکود مواجه بوده و تمام تعهدات حکومت وحدت ملی، در قسمت صنایع در حد شعار باقی مانده است.
او ایجاد نشدن بانک صنعتی، توزیع نکردن زمین به صنعت کاران، افزایش تعرفه هاى گمرکی بر مواد خام، نبود برق کافى و مشکلات امنیتی را از عوامل کاهش سرمایه گذاری در بخش صنعت در کشور عنوان کرده گفت: "آنچه حکومت در راستای رشدصنایع تعهد کرده بود، گام های عملی را برنداشته و صنايع در کل به فراموشی سپرده شده است."
موصوف بدون ارایه جزییات گفت که حکومت وحدت ملی در ۱۲ مورد با صنعت کاران تعهد کرده بود، که از آن جمله ده مورد آن در توان حکومت است؛ اما  تا حال درهيچ موردى اقدام نکرده است.
به گفته او به همين دليل، سال گذشته ميلادى ۲۰ درصد تولیدات و ۲۰ درصد سرمایه گذاری در بخش صنایع در افغانستان کاهش یافته است.
به گفته موصوف، هفته گذشته تنها ۹۶ فابریکه که در ۱۵ بخش در قندهار فعالیت داشت، بنا بر نبود برق از فعاليت باز ماند.
به باور او در صورت ادامه چنین وضعیت، شماری از فابریکه داران دیگر در کشور نیز فعالیت شانرا متوقف خواهند کرد.
عبدالجبار صافی معاون انجمن صنعت کاران گفت با آن که حدود دو سال پيش قرارداد توليد برق آفتابى براى پارک صنعتى قندهار امضا شده؛ اما تا حال کار عملی آن آغاز نگرديده است.
پيمان از حکومت خواست تا در قسمت رفع مشکل برق پارک صنعتی قندهار، توجه جدی کند و بودجه مشخصی را به منظور رفع این مشکل در اختیار شرکت برشنا قرار دهد.
موصوف افزود که در حال حاضر، دو صد فابریکه صنعتی با استفاده از زمین کرایی تولیدات دارد، ولی حکومت با آن که وعده کرده بود که برای صنعت کاران زمین می دهد؛ این کار را در دو ونیم سال گذشته انجام نداده است.
به اساس معلومات او در افغانستان ۲۱۰۰ فابریکه فعالیت دارد، زمینۀ کار را برای بیش از ۳۰۰ هزار تن مساعد ساخته و افغانستان را در ١٩ بخش خودکفا کرده است؛ اما برخی از اين فابریکه ها در حال ورشکستگی قرار دارد.
رییس انجمن صنعت کاران گفت: "حکومت نباید تنها با صدور جواز به صنعت کاران اکتفا بکند، در قسمت تامین امنیت، توزیع زمین و دیگر مسایل، صنعت کاران را همکاری نماید."
او حکومت را به نداشتن پالیسی مشخص در قسمت انکشاف و حمايت صنایع متهم کرده گفت: "وزارت تجارت و صنایع در بخش صنعت، کدام پالیسی را ساخته است؟ مسوولیت و مکلفیت شان است تا مانند تجارت در بخش صنایع نیز کار بکنند."
پیمان گفت که حکومت بايد در راستاى رفع مشکل صنعت کاران، گام هاى عملى را بردارد؛ زيرا تنها با سخن گفتن مشکل حل نمى شود.
به گفته پيمان، در صورتى که حکومت به خواست های مشروع صنعت کاران توجه نکند، صنعت کاران براى حل مشکلات شان، از گزینه های دیگر استفاده خواهند کرد. او در مورد اين گزينه ها صحبت بيشتر نکرد.
عبدالجبار صافی معاون انجمن صنعت کاران گفت که رییس جمهور، حدود چهار ماه قبل با بیش از ۱۲۰ تن از سرمایه گذاران افغان که در پاکستان مصروف تولیدات هستند، وعده کرده بود که برای آنها در کابل زمین می دهد؛ اما تا حال اين کار را نکرده است.
وی گفت: "توزیع زمین به کسانی که در فابریکه های کرایی به سر می برند و یا خواستار انتقال کار و بار شان از پاکستان هستند، اولویت داده شود."
صافی نیز بر حکومت انتقاد کرده گفت: "دو ونیم سال از ايجاد حکومت وحدت ملى می گذرد؛ اما تاکنون هیچ صنعت کار، کدام قراردادی را که از سوی ادارات حکومتی باشد، به دست نیاورده است."
به گفته او، اين در حالى است که اداره هاى مختلف به البسه، موادغذایی، مواد شوینده، بوت و چاپ نياز دارند.
وی افزود: "قبلا حکومت به منظور رشد صنعت داخلی، به تمام ادارات دولتی هدایت داده بود تا از تولیدات داخلی استفاده بکنند که تاکنون این کار نیز صورت نگرفته است."
مسافرقوقندی سخنگوی وزارت تجارت و صنايع، برخی مشکلات صنعت کاران چون کمبود برق و فعاليت برخى صنعت کاران در زمين هاى کرايى را تاييد کرد؛ اما گفت که نسبت به سال های گذشته در راستای رشد صنعت، کارهای موثر صورت گرفته است.
او افزود که به تازه گی ٩ هزار جریب زمین در اختیار وزارت تجارت و صنایع قرار گرفته و توزیع آن عملا برای صنعت کاران قالین در کابل آغاز شده است.
وی همچنان گفت که طرح جامع در مورد پارک های صنعتی آماده شده و قرار است در جلسه آینده کمیسیون عالی اقتصادی ریاست جمهوری، مطرح شود .
به گفته موصوف، حکومت به تمام اداره ها هدایت داده است که تولیدات داخلی را با افزایش ۲۵ درصد در قیمت، استفاده نمایند تا تولیدات داخلی رشد نماید.
قوقندی افزود که تعرفه گمرکی بالای مواد خام، از هشت در صد به یک درصد کاهش یافته است تا صنعت در کشور رشد نماید .
وی همچنان گفت که طرح تعدیل قانون حمایت از سرمایه گذاری آماده شده و قرار است با تصویب آن، مشکلات دیگری که صنعت کاران دارد رفع شود.
او بدون ارایه جزییات گفت که در سال جاری، صادرات کشور ۲۸ درصد افزایش یافته و این دلیلی است که صنعت داخلی رشد کرده است.
قوقندی در خصوص مشکلات فابریکه داران قندهار و قطع برق آنها گفت که در اين راستا، بحث ها جریان دارد تا مشکل صنعت کاران قندهار، از ناحیه برق رفع شود.‌(پژواک)