صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۳ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کار کميته گزينش اعضاى کميسيون هاى انتخاباتى شفاف نيست

کار کميته گزينش اعضاى کميسيون هاى انتخاباتى شفاف نيست

جبهه ملی نوین و برخى نهادهای ناظر بر انتخابات، کار کميتۀ گزينش اعضاى کميسيون هاى انتخاباتى را شفاف نمى دانند و مى گويند که در صورت ادامۀ اين روند، انتخابات آينده شفاف و عادلانه نخواهد بود.
کميتۀ پنج نفری گزينش اعضاى کميسيون هاى انتخاباتى که شامل نمایندگان کمیسیون مستقل حقوق بشر، کمیسیون مستقل نظارت بر تطبیق قانون اساسی، قضا و دو عضو دیگر از جامعه مدنی از جمله نهادهای ناظر انتخابات و مدافع حقوق زنان می باشد؛ روند بررسى اسناد داوطلبان براى عضويت در کميسيونهاى انتخاباتى را به تاریخ ١٣ ميزان سال روان، براساس فرمان رییس جمهور محمد اشرف غنی آغاز کرد.
اين کميته که به تاريخ ١٢ عقرب، روی مرحلۀ نهایی گزینش اعضای کمیسیون های انتخاباتی، کار را آغاز کرده بود، چهارشنبه گذشته (١٩عقرب) به کارش پايان داد و ليست ٢١ نفرى برای عضویت کميسيون مستقل انتخابات و ١٥ نفرى براى کميسيون شکايات را براى ریاست جمهوری فرستاد.  رييس جمهور از اين ميان، هفت تن را براى کميسيون انتخابات و پنج تن را براى کميسيون شکايات انتخاباتى بر مى گزيند.
در همین حال اعضای کمیته گزینش، با شفاف خواندن کار این کمیته می گویند که در معرفی اعضای کمیسیون های انتخاباتی، هیچگونه مداخله صورت نگرفته است.
اما انوارالحق احدی رییس جبهه ملی نوین افغانستان، دیروز در یک نشست خبری در کابل که نمایندگان نهادهای ناظر بر انتخابات، اعضای جامعه مدنی و کارشناسان مسایل سیاسی در آن حضور داشتند، گفت اقدامات حکومت برای آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی، قابل قبول مردم افغانستان نیست و با این وضعیت انتخابات آیندۀ کشور پر از تقلب خواهد بود.
احدی با غیرقانونی خواندن فرامین تقنینی رییس جمهور در مورد اصلاح نظام انتخاباتی، از شورای ملی خواست که صلاحیت مداخله در امور تقنینی را به قوه اجراییه ندهد.
احدی تصریح نمود: «کمیسیون های انتخاباتی از ابتدای تشکیل تا به حال، هیچ گاه مستقل نبوده و هر دو کمیسیون انتخابات و شکایات، یک دفتری از ارگ بوده؛ هر امری که از طرف ارگ می شد، آن ها تحمیل می کردند و ارگ کسی را انتخاب نمی کند که اوامر آن ها را قبول نکند.»
به باور او، تا زمانی که در افغانستان شفافیت انتخابات تضمین نشود، صلح تامین نگردد و مبارزه جدی در برابر فساد اداری نشود؛ استقلال سیاسی و دموکراسی به میان نمی آید.
موصوف افزود که جبهۀ ملی نوین افغانستان، برای جلب توجه حکومت، جهت آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی و جلوگیری از تقلب، تلاش های زیادی نموده؛ اما حکومت برای بحث حاضر نیست.
محمد نعیم ایوب زاده رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان گفت که قبل از رفتن به سوی پروسه های دموکراتیک، باید نظام سیاسی اصلاح شود؛ زیرا اصلاح مدیریت سیاسی می تواند بزرگترین راهکرد برای تحقق دموکراسی برای مردم افغانستان باشد.
وی در رابطه به انتخابات گفت که در زمان ایجاد کمیته گزینش، حکومت تلاش نمود تا افراد خود را دخیل سازد و صدور فرمان سومی در خصوص اصلاح نظام انتخاباتی را به نحوی انحصار قدرت از سوی حکومت دانست.
ایوب زاده همچنان خاطرنشان کرد که در کار کمیته گزینش، شفافیت وجود نداشته و اطلاعات کامل را در اختیار ناظرین قرار نمی دادند؛ چون دفتر این کمیته در ادارۀ امور ریاست جمهوری موقعیت داشت و راه یافتن به آن جا، خیلی دشوار می باشد و برنامه های آن از سوی دارالانشای اداره امور ترتیب می شد.
به گفته او، تصمیم گیری در این کمیته علنی نبوده، میکانیزم شکایات وجود نداشته و شماری از افراد شایسته که توانایی مدیریت و برگزاری انتخابات را داشتند، از سوی این کمیته رد شده اند.
او درحالی می گفت تمام افراد معرفی شده به رییس جمهور، ٢٠ درصد تجارب کارى آنها را رهبری و مدیریت انتخابات را تشکيل نمى دهد، افزود که در فهرست نهایی، نام های بیش از چهارتن شامل می باشد که در تقلب انتخابات گذشته دست داشته اند.
همچنان ایوب زاده، مدعى است که از نقطه نظر ظرفیتی، افراد معرفی شده دارای ظرفیت پایین تر از اعضای کمیسیون های فعلی انتخابات می باشند.
حبيب الرحمن ننگ رييس اجرايى شبکه نهادهای جامعه مدنی افغانستان، برای تحکیم روند انتخابات (اکسين) با تایید سخنان محمد نعیم ایوب زاده رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان گفت: «تا اکنون ما شاهد هستیم که کمیته گزینش، سیاسی برخورد نموده و هیچگونه معلوماتی را در جریان یک ماه با نهادهای جامعه مدنی شریک نساخته اند.»
موصوف افزود که اعضای کمیته گزینش، خلاف تعهد حکومت با نهادهای مدنی، از سوی حکومت انتخاب و به کار آغاز نمودند.
وی گفت که صدور فرمان تقنینی، به صورت مهندسی شده بود، که از سوی ولسی جرگه رد شود تا برای بار سوم صادر گردد.
اما محمد یوسف رشید سخنگو و عضو کمیته گزینش اعضای کمیسیون های انتخاباتی، ادعاهای جبهۀ نوین و نهادهای يادشدۀ ناظر بر انتخابات را نادرست خواند و عنوان نمودن تمامی اين ادعاها را بر خاسته از غرایض شخصی آنان دانست.
موصوف افزود: «ناظر بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، از تمامی مراحل کار کمیته گزینش نظارت داشته و روزانه کتباً نظر می داد؛ اما اینکه جناب ایوب زاده صاحب، خلاف نظر ناظرش صحبت می کند، فقط دید شخصی اش است.»
به گفته وی، کمیته گزینش تصاویر و ویدیويی از ایوب زاده در اختیار دارد که صراحتاً گفته است از کارکرد کمیتۀ گزینش، هیچ نوع تشویش و نگرانی ندارد؛ اما حالا که به چه اساس صحبت می کند، آشکار نیست.
او همچنان گفت که دارالانشای اداره امور، هیچ گونه مداخله در امور کاری کمیته نداشته تا روند را صدمه بزند و هرگاه سندی در اختیار دارند، اعضای این کمیته پاسخگو هستند. (پژواک)