صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

خشونت علیه خبرنگاران افزایش بی سابقه ای یافته است

خشونت علیه خبرنگاران افزایش  بی سابقه ای یافته است

همزمان با گرامیداشت روز بین المللی ختم معافیت جرایم علیه خبرنگاران، نهادهای مسوول می گویند که میزان جرایم علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه یی افزایش یافته است و اکثر عاملان آن، از مجازات معاف بوده اند.
دیروز (دوم نوامبر)، از سوی سازمان ملل متحد به عنوان روز بین المللی پایان دادن به معافیت جرایم علیه خبرنگاران نام گذاری شده است و از این رویداد، در کشورهای مختلف جهان گرامی داشت به عمل می آید.
به این مناسبت، دیروز مراسمی با حضور شماری از مقام های حکومتی، مسوولان نهادهای مدافع خبرنگاران و رسانه ها و خبرنگاران، در مرکز رسانه های حکومت در کابل برگزار گردیده بود.
نجیب شریفی رئیس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گفت که در سال جاری میلادی(۲۰۱۶) تعداد ۱۱ خبرنگار و فعال رسانه یی، در مناطق مختلف کشور جان خود را از دست داده اند، که در سال های اخیر بی سابقه بوده است.
وی با ابراز نگرانی از بروز این رویداد ها، گفت که  دید و پالیسی طالبان علیه خبرنگاران تغییر یافته و باید بالای راهکارهای توقف این وضعیت کار شود و به معافیت از مجازات عاملان کشتار خبرنگاران و فعالان رسانه یی، پایان داده شود.
شریفی افزود که حکومت وحدت ملی نیز در این راستا دستاوردهایی داشته است؛ از جمله طرزالعمل مصونیت و امنیت خبرنگاران را به همکاری فدراسیون خبرنگاران و رسانه ها تهیه و تصویب کرده؛ اما در عمل کارهای جدی صورت نگرفته است.
نادرنادری سفیرحمایت از آزادی بیان و مشاور رئیس جمهور در امور عامه و استراتژیک گفت: "در ظرف ۱۵ سال گذشته متاسفانه خانواده رسانه های افغانستان، رنج های فراوانی را متحمل شده اند؛ از اثر همین فرهنگ معافیت دچار ضرب و شتم شدند، اهانت شدند وبه قتل رسیدند."
به گفته وی، با صدور فرمان رئیس جمهور، در ظرف یک سال اخیر۶۷۶ پروندۀ خشونت علیه خبرنگاران و فعالان رسانه یی در څارنوالی افغانستان ثبت شده است.
نادری تصریح کرد که یک کمیته مشترک به ریاست معاون رئیس جمهور، این پرونده ها را بررسی کرده است که نشان دهنده ارادۀ قوی برای پایان دادن به فرهنگ معافیت از جرایم علیه خبرنگاران است.
مشاور ارشد رئیس جمهور در امور ارتباط عامه و استراتژیک خاطرنشان کرد که در چوکات طرز العمل مصونیت خبرنگاران، رئیس جمهور به تمام قول اردوها و نهادهای امنیتی هدایت داده است تا اگر حادثه خطرناک رخ می دهد، امکانات انتقال خبرنگاران را به ساحه امن فراهم کنند.
وی افزود: "به اساس هدایت رئیس جمهور، یک خانه امن در کابل برای خبرنگاران تعیین شده و هفته آینده به مسوولین نهاد های خبرنگاری سپرده می شود تا خبرنگارانی را که نیاز دارند از ولایات بیایند در این خانه بمانند."
پرنیلا کاردل معاون دفتر یوناما(معاونت سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان) گفت در بیشتر از یک دهه اخیر، حدود ۸۰۰  خبرنگار در مناطق مختلف جهان از جمله در افغانستان کشته شده اند.
وی با بیان اینکه خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان به یک چالش متداوم تبدیل شده است، گفت: "وضعیت کنونی در افغانستان برای خبرنگاران یک خطر بزرگ است؛ بویژه برای کسانی که فساد را افشا می کنند؛ این خانواده باید حمایت عملی شوند و با این کار علیه معافیت عاملین خشونت مبارزه  شود."
بر پایه آمار مرکز خبرنگاران افغانستان، از سال ۲۰۰۱ میلادی(۱۳۸۱ خورشیدی) تا امسال(۲۰۱۶)، ۶۴ خبرنگار و فعال رسانه ای در رویدادهای مختلف امنیتی و جنایی کشته و یا عمداً هدف قرار گرفته و جان خود را از دست داده اند.
این نهاد گفته است که ۴۵ تن ازاین قربانیان، شهروندان افغانستان و ۱۹ تن دیگر شهروندان کشورهای مختلف عمدتا اروپایی بوده اند، که در این مدت جان خود را از دست داده اند؛ اما عاملان اکثر این رویداد از مجازات معاف بوده اند. (پژواک)