صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

70 درصد مواد ساختمانى مورد نياز افغانستان از خارج وارد می شود

70 درصد مواد ساختمانى مورد نياز افغانستان از خارج وارد می شود

وزارت تجارت و صنایع می گوید که ناکافی بودن سرمایه گذاری در زمینۀ ارتقاى سطح تولیدات داخلی، باعث شده است که سالانه ۷۰ درصد مواد ساختمانی مورد نیاز کشور، از خارج وارد گردد.
عبدالبارى رحمان معين انکشاف بخش خصوصى و امور صنايع وزارت تجارت و صنایع، این موضوع را دیروز در نشست یک روزه که به مناسبت جذب سرمایه گذاری بیشتر و بررسی چالش ها و راه حل هاى آن در کابل برگزار شده بود، بیان کرد.
در این برنامه که با نام «کنفرانس ملی و جلسه گروه کارى بخش انکشاف مواد ساختمانى افغانستان درمورد پلان فعاليت براى سال هاى ٢٠١٧ تا ٢٠٢٠ ميلادى» ازسوى وزارت هاى  تجارت و صنايع و معادن راه اندازی شده بود، شماری از مقام های دولتی و نمایندگان بخش خصوصی شرکت کرده بودند.
رحمان گفت: "در افغانستان ظرفيت سرمايه گذاری به ارزش میلیاردها دالر در بخش تولید مواد ساختمانى از جمله سمنت، سيخ گول، سنگ مرمر وغيره مساعد مى باشد؛ اما متاسفانه که اندازۀ سرمايه گذارى ها در اين بخش بسیار پايین است."
به گفته وی، سمنت افغانستان در سال هاى بسيار قبل، درسطح منطقه اول بود؛ اما با وصف آن در ١٤ سال گذشته، کمتر دراين بخش توجه صورت گرفته است؛ در حال حاضر سالانه به ارزش بيش از چهار ميليون تن سمنت از خارج وارد مى شود.
بر پایه معلومات معین انکشاف بخش خصوصى و امور صنايع وزارت تجارت و صنایع،  هر سال به ارزش بيش از ٣،٥ ميليارد دالر از خارج کشور به ویژه از ايران، پاکستان و روسیه مواد ساختمانى به کشور وارد مى شود.
این مقام وزارت تجارت خاطرنشان کرد که بر اساس برنامه یی که به تازگی در این زمینه ازسوی وزارت تجارت و صنایع و معادن برای سال های ٢٠١٧ تا ٢٠٢٠ ميلادى تهیه شده است، بايد سطح توليد مواد ساختمانى در داخل کشور افزایش یابد.
ميراحمد قاسمى سرپرست معينيت تخنيکى وزارت معادن و پتروليم نیز با اشاره به فرصت هاى سرمايه گذارى در بخش مواد ساختمانى در داخل کشور گفت که حکومت آماده است تا هرنوع سهولت لازم را براى سرمايه گذاران دراين بخش فراهم نمايد.
اما به گفته وی، اگر سرمايه گذاران در زمینۀ تولید سمنت افغانستان سرمايه گذارى کنند، برعلاوۀ خودکفايى، امکان صادارت آن نیز وجود دارد.
قاسمی تصریح کرد که در بخش های دیگر از جمله سنگ مرمر نيز زمينۀ خوب سرمايه گذارى وجود دارد.
احمد ضيا سيدخيلى رئیس تنظيم و انکشاف امور سرمایه گذاری های کوچک و متوسط وزارت تجارت وصنايع گفت که براى رشد سرمايه گذارى دراين بخش، مسوده برنامۀ عمل تهيه شده و قرار است در نشست دیروز ضمن بحث در مورد آن، نظرهای شرکت کنندگان در این زمینه جمع آوری شود.
وی گفت که قرار است با گنجاندن نظرها و پیشنهادهای شرکت کنندگان، به زودى مسوده برنامۀ عمل به منظور طى مراحل قانونی به شوراى وزيران فرستاده شود.
مجيب الرحمان خطير معاون اداره نورم و استندرد نیز گفت این اداره نیز به منظور تشویق و تسریع روند سرمایه گذاری در بخش مواد ساختمانی در کشور، شش کود مواد ساختمانی را آماده کرده وجهت تطبيق به بخش خصوصی خواهد سپرد.
وی خاطر نشان کرد که در این اداره، بخشی ویژه به منظور توزیع تصدیقنامۀ کیفی مواد ساختمانی نیز ایجاد شده است.
اما سخى احمد پيمان رئیس انجمن صنايع افغانستان، با بیان اینکه در ١٤ سال گذشته در بخش توليد مواد ساختمانى کارهاى خوبى صورت گرفته، گفت که سرمایه گذاری در این زمینه کافی نبوده است.
به گفته وی، در بخش ذوب آهن و توليد سيخ گول،  ظرفيت توليد به ٥٥٠ تن در سال رسيده و قرار است در دو ماه آينده، با ايجاد دو کارخانۀ جديد، ظرفيت توليد به ٩٠٠ تن افزایش یابد.
همچنان، پیمان خاطرنشان کرد که افغانستان در بخش توليد پايپ پلاستيکى نیز با ایجاد ٨٢ کارخانه، تقريباً به خودکفايى رسيده؛ اما در زمینۀ توليد کاشى سراميک، سمنت و وسايل برقى آن طور که انتظار می رفت، به دلیل توجه ناکافی حکومت سرمایه گذاری صورت نگرفته است.
رئیس انجمن صنايع افغانستان، از حکومت خواست که جذب سرمايه گذارى ها در امور ساختمانی را در اولویت کاری اش قرار دهد و در عین حال، به مشکلات و چالش های موجود در این زمینه نیز رسیدگی کند. (پژواک)