صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۴ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

معترضين باتاکيد برانتقال برق ازباميان به حرکت هاى مدنى هشداردادند

معترضين باتاکيد برانتقال برق ازباميان به حرکت هاى مدنى هشداردادند

هزاران تن ازمعترضين دیروز دريک گردهمايى درشهرکابل يکبارديگربر احداث خط انتقال برق "توتاپ" از طريق باميان تاکيد نموده وهشداردادند که  درصورتى پذيرفته نشدن اين خواست ها، به حرکت هاى مدنى شان ادامه مى دهند.
دراين گردهمايى محمد کريم خليلى معاون پيشين رياست جمهورى ويکتن ازرهبران سياسى ، شمارى ازنماينده هاى مردم درشوراى ملى ويکتعداد از فعالين مدنى نيزشرکت کرده بودند.
توتاپ، پروژۀ برق ترکمنستان ازبکستان و تاجکستان به افغانستان و پاکستان است. انتقال برق اين پروژه به ولايت بغلان و از آنجا به کابل، جزء اين پروژه می‌باشد.
دولت، بر اجرای طرح احداث خط انتقال برق اين پروژه از طريق سالنگ ولايت پروان تاکيد داشته گفته است که مسیر سالنگ، نسبت به باميان کوتاه است و اجراى اين پروژه از اين طريق هزينۀ کم مى برد.
افزون برآن مقام‌هاى حکومت می‌ گویند که قرار است براى رفع نيازمندى به نيروى برق باميان، خط ديگر انتقال برق از طريق ولايت پروان به اين ولايت کشيده شود.
اما درپى تاکيد معترضان بر عملى شدن خواست شان (انتقال برق از طريق باميان، ولايت عمدتاً هزاره نشين)  و راهپيمايى تاريخى ٢٧ ثور که درآن هزاران تن ازمعترضين شرکت داشته و خواستار اجراى اين پروژه از طريق باميان شدند ، حکومت کميسيونى را به هدف بررسى موضوعات تخنيکى پروژۀياد شده موظف ساخت .
اين کمیسیون بررسی پروژه لین برق ۵۰۰ کیلو ولت توتاپ به تاریخ ۲۰ ثور به کار اش آغاز کرد و به به روز سه شنبه هفته گذشته فیصله نهایی اش را اعلام نمود .
کميسييون ياد شده بادرنظرداشت منافع ملی و مصالح علیای کشوربرمسير پروژه انتقال خط برق ۵۰۰ کیلو ولت را ازطريق سالنگ تاکيد کرد وهمچنان حکومت را مکلف ساخت که یک خط برق ۳۰۰ میگاوات را به ولایت بامیان انتقال دهد.
کریم خلیلی دراين همایش بزرگ مردمی "جنبش روشنایی" طى صحبتى ضمن حمايت ازخواست معترضين گفت: "هیچ راهی به حکومت وحدت ملی وجود ندارد جزء رسیدن به خواست بر حق مردم."
وی ادعای را که گویا برخی کشور ها و افراد در عقب "جنبش روشنایی" دست دارند، رد کرد و گفت که حرکت بیست و هفتم ثور که تا امروز ادامه دارد، کاملا یک حرکت مستقل است و به هیچ کشور و شخصیت سیاسی ارتباط ندارد.
وی درادامه صحبتهايش گفت : ( خیزش مردمی "جنبش روشنایی"  جزءعدالت دیگر هیچ را نمی خواهد، نه اشوب را قصد دارد و نه آشوب گری میخواهد، و هرکسیکه به این خیزش مدنی مردم بر چسپ می زند، کور و کراست نه حرکت را میبیند و نه شعار های مردم را می شنود.)
خلیلی، فیصله کمیسیون بررسی پروژه انتقال لین برق ۵۰۰  کیلو ولت را یک فیصله غيرعادلانه خواند و گفت: "آقای رئیس جمهور و رئیس اجرائیه، این فیصلۀ حکومتی توست، نه فیصله یک کمیسیون ملی، کمسیون حکومتی که خود شما انتخاب کرده بودید، خیلی جانب دارانه فیصله کردند."
وی ادعا کرد که شورای وزیران درفیصله ١١ ثور ، مسیر انتقال لین برق ٥٠٠ کیلو ولت را کاملا سیاسی، بر مبنای ستم، بی عدالتى و تبعیض آمیز تصویب کرده است.
خیلی تصریح کرد: "رییس جمهور و رییس اجرائیه باید فرياد مردم را بشنويد، مردم به هیچ وجه فیصله ١١ ثور کابینه ات را نمی پذیرند که بر مبنای ستم، ظلم و تبعیض  صورت گرفته است."
وی از تمامی باشنده گان کشور که تا کنون به"جنبش روشنایی"  نپيوسته اند، خواست  تابا این خیزش یکجا شده و برای عدالت خواهی  و تبعیض دادخواهی کنند.
اسد الله سعادتی نماینده مردم دایکندی در ولسی جرگه دراين گردهمايى گفت که "جنبش روشنایی" نه تنها برای انتقال برق از مسیر بامیان دادخواهی می کند، بلکه به  سايرولایات مرکزى که از نعمت برق محروم ميباشند ، نیز دادخواهی می کند.
وی افزود: "ما فیصله ظالمانه کابینه و کمیسیون ضد ملی را هرگز نمی پذیریم و خواستار عدالت استیم و انتقال پروژه توتاپ از مسیر بامیان خط قرمز ماست."
سید نادر شاه بحر نماینده مردم غور درولسی جرگه نیز گفت که برخی مسایل در راه است تا جنبش روشنایی را از مسیر اصلی اش منحرف سازد.
وى ادعا کرد که برخى ها میخواهند "جنبش روشنایی" را مطلق به کسی دیگری جهت دهند، در حالیکه اين جنبش به مردم تعلق دارد و حکومت قبلی و هیچ کدام شخصیتى ديگرى در راه اندازی  ا ين خيزش مردمى نقش ندارد.
اوگفت ، هر کسیکه در مقابل جنبش روشنایی قرار می گیرد، باید بداند که  اين جنبش یک کتله میلیونی است در مقابل آن قرار نخواهد گرفت.
وی از تمامی باشنده گان ولایات مرکزی خواست تا بخاطر برآورده کردن خواست و تحقق عدالت با جنبش روشنایی یکجا شده و برای  عدالت و انکشاف متوازن و انتقال ٥٠٠ میگا ولت  برق از طریق بامیان به دادخواهی  بپردازند.
درعين حال شکریه ندا یکتن از فعالان مدنی دراين گردهمايى گفت: "امروز امدیم تا بر انتقال پروژه توتاپ از مسیر بامیان تاکید کنیم و هرگز فیصله کمیسیون فرمایشی ارگ را قبول نخواهیم کرد."
وی افزود که ارگ و قصر سپیدار باید بدانند که هرگاه به خواست آنان توجه نشود،مبارزات عدالت خواهانه آنها در داخل و خارج کشورادامه خواهد يافت.
دراين گردهمايى قطعنامه نيزبه خوانش گرفته شد .
در قطعنامه ضمن تاکید بر دوام مبارزات مدنی جنبش روشنایی و فعالیت اعتراضی در داخل و خارج کشوراز امادگی برای یک تظاهرات میلیونى در شهر کابل نيزخبرداده شد .
افزون برآن، دراين قطعنامه جنبش روشنايى ازهواداران خود درسايرولايات خواست تا در آینده های نزدیک برای تحقق خواست شان به حرکت هاى مدنى بپردازند .
همچنان در قطعنامه آمده است : ( هرگاه حکومت دست از لجاجت بر ندارد و بخواست مردم تمکین نکند، باز هم به جاده ها میایم و همان جا میمانیم تا از حکومت پاسخ دریافت کنیم . )
درقسمتى ديگراين قطعنامه ازهواداران جنبش روشنایی در خارج از کشور خواسته شده تا نشست ها را که رهبران حکومت وحدت ملی در آن شرکت می کنند، به چالش در بیاورند و برای کنفرانس وارسا و بروکسل رهبران حکومت را در حضور جامعه جهانی به استیضاح بکشانند. (پژواک)