صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

رييس جمهور: مدال ويژه به نام اميرعلى شيرنوايى ساخته شود

رييس جمهور: مدال ويژه به نام اميرعلى شيرنوايى ساخته شود

اشرف غنى رييس جمهور ميگويد که مدال ويژۀ دولتى به نام امير على شيرنوايى ساخته خواهد شد؛ چرا که او يک شخصيت بزرگ فرهنگى و سياسى بود، هميشه صداى عدالت و وحدت را بلند ميکرد.
محمد اشرف غنى، دیروز در سمپوزيم بين المللى به مناسبت خدمات اميرالکلام امير على شيرنوايى و بزرگداشت از ٥٧٥مين سال تولد اين شخصيت درکابل گفت: "ما بايد از آثار علمى شخصيت هاى علمى و فرهنگى پيشين خود نفع ببريم و به آنها احترام داشته باشيم. اعلام مى نمايم که يک مدال ويژه به نام امير على شيرنوايى ساخته شود."
نظام الدين اميرعلى شيرنوايى، درسال ٨١٩ خورشيدى در ولايت هرات چشم به جهان گشوده، با زبان هاى درى، ترکى و ازبکى شعر سروده و تعليمات خود را در خراسان و سمرقند انجام داده بود.
موصوف صدراعظم و مُهردار سلطان حسين بايقرا بود که در سال ٨٨٢ هجرى خورشيدى، در هرات چشم از جهان پوشيد و در اين ولايت به خاک سپرده شد.
از موصوف به زبان هاى درى، ازبکى و ترکى، صدها آثار چاپى به ميراث مانده است.
رييس جمهورغنى، درمراسم دیروزى گفت که اميرعلى شيرنوايى، از چهره هاى برجستۀ فرهنگى و سياسى قرن نهم بود که صداى عدالت و اتحاد درمقابل حکماى زمان خود را بلند کرده بود.
موصوف امير على شير نوايى را از شاعران بزرگ زبان هاى درى، ترکى و ازبکى خواند و گفت: "اميرعلى شيرنوايى به فرهنگ زبان هاى درى، ازبکى و ترکى، به همان اندازه خدمات انجام داده، که خوشحال خان ختک به زبان پشتو انجام داده است."
غنى افزود: "اميرعلى شيرنوايى، هميشه از حکما ميخواست که براى برادرى و تحکيم عدالت کار نمايند؛ ما نيز طبق هدايات فرهنگيان خود براى تحکيم عدالت و اتحاد مردم کشور خود، کار خواهيم کرد."
در محفل دیروزى از ترکيه، پاکستان، هند، ازبکستان و تاجکستان نيز هيئت هايى آمده بودند.
دوکتور عبدالرحمن کُندل يکى از فرهنگيان ترکيه که به اين محفل دعوت شده بود، اميرعلى شيرنوايى را سرمايۀ بزرگ عملى خواند و افزود که موصوف علاوه بر زبان هاى ديگر، به زبان ترکى نيز خدمات فراموش نشدنى انجام داده و براى بيدارى تمام امت اسلامى تلاش کرده است.
دکتورعلى کميل قزلباش استاد پوهنتون پنجاب، در نشست دیروزى، از تلاش هاى فرهنگى و سياسى اميرشيرعلى نوايى و علامه اقبال لاهورى ستايش نموده و هر دو شاعر را از مبارزين برجستۀ سياسى و فرهنگى زمان شان خواند.
قزلباش گفت: "نوايى و اقبال، راه مشترک و طرز تفکر مشابه داشته اند، هر دو تلاش هاى فراموش نشدنى در ميدان هاى شجاعت، عشق و سياست انجام داده اند."
دکتورشریف حسین قاسمی استاد ديپارتمنت زبان فارسى پوهنتون دهلى، در نشست دیروزى گفت: "افتخار دارم که در دهلى تدريس فارسى ميکنم، در آنجا بسيار با افتخار ديوان مولانا جلال الدين محمد بلخى و آثار نوايى را تدريس مى نماييم؛ حقيقت ميگويم که خدمات نوايى و کارکردهاى نوايى فراموش شدنى نيست."
دوکتورعبدالله اعظم يکى از فرهنگيان ازبکستان و مهمان برنامه گفت: "امير شيرعلى نوايى، صدراعظم خراسان و صاحب کرامت در زمانۀ خود بود، هميشه مناجات ميخواند و به خداى خود زارى ميکرد."
او افزود که  تمامى آثار نوايى، در موزيم ازبکستان نگهدارى ميشود.
دوکتور انور محمد اديب يکى از مهمانان تاجکستان و فرهنگى نيز نوايى را "پير کامل" طريقۀ نقشبنديه خواند و افزود: "نوايى فقط شخصيت فرهنگى نه، بلکه سياستمدار قوى و عالم دينى بود، هميشه براى وحدت امت اسلامى تلاش ميکرد."
عبدالرشيد دوستم معاون اول رييس جمهور، در سخنانى به اين نشست، از رييس جمهورغنى تشکر نمود که مدالى به نام اميرعلى شيرنوايى را مى سازد.
دوستم خطاب  به ترکتباران گفت: "ای جوانان! قبل ازين، شما را کسى در نزديک کوچه هاى ارگ نمى ماند؛ اما جاى افتخار است که در ارگ همچو تجليل ها برگزار ميشود." (پژواک)