صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

جشن "ویساک" در کابل آغاز گردید

جشن

اقلیت سیک افغانستان، از ۳۱۸مین جشن سه روزۀ "ویساک" که مشابه جشن نوروز است، با ابراز نگرانی از برخورد تبعیض آمیز دیگر باشندگان کشور، تجلیل به عمل آوردند.
این مراسم، دیروز با حضور ده ها تن از افغان های پیرو مذهب سیک و شماری از مقام های دولتی در "درمسال" کارته پروان در ناحیه چهارم شهر کابل، برگزار شد.
انارکلی هنریار نماینده سیک در مجلس سنای کشور؛ با حضور در این جشن، در مورد سابقه دیرینۀ پیروان این اقلیت در افغانستان و زندگی مسالمت آمیز آنان با دیگر هموطنان صحبت کرد.
وی گفت: "قبل از جنگهای  ۳ دهۀ گذشته، حدود ۱۰۰هزار سیک در افغانستان بودوباش داشتتند و جشن ویساک را در یک مراسم مذهبی خیلی با شکوه در سرخرود ننگرهار برای مدت ده روز بر گزارمی کردند و در روزهای آخر جشن، برای جوانانی که خانواده های شان بی بضاعت بودند، عروسی های دسته جمعی نیز برگزار می کردند."
خانم هنریار اما با اشاره به جنگ های داخلی در کشور گفت: "به دلیل وقوع جنگها، برخوردهای تبعیض آمیز، آزار و اذیت اجتماعی و نبود زمینه تعلیم وتربیه، شمارزیادی ازسیکها به کشورهای دیگر مهاجرشده اند."
این عضو مشرانوجرگه افزود: "درست است که ما هندو هستيم؛ اما تبعه افغانستان و افغان هستیم؛ اما (دیگر افغان ها) با هیچ با ما انس نمی گیرند، بعد ازشام ما ازخانه های خود برآمده نمی توانیم، هرروز یا در هرهفته یک قضیه رخ می دهد که با عث ترس و هراس ما می گردد."
به گفته وی،  تمام مردم افغانستان به صلح و آرامی دوامدار برمبنای عدالت نیاز دارند و باید این شرایط توسط مسوولان امنیتی که در هر گام، مردم هندو از آن حمایت می کنند، فراهم شود.
انارکلی هنریار گفت: "تعلیم، حق اساسی سیک ها است، اطفال آنان تنها در یک مکتب ابتدایی درشوربازار شهرکابل درس می خوانند، لیسه و پوهنتون ندارند؛ بلکه همین اطفالی هم که به مکتب می روند، ازسوی باشندگان شهرکابل مورد اذیت و آزار قرارمی گیرند."
بشیر بیژن عضو نهاد "خدمت گذاران شهر کابل" و از شرکت کنندگان این جشن گفت: "ما همه با هم برادریم، متفرق بودن ما عامل اساسی بدبختی های ماست."
به گفته وی، تا زمانی که مردم افغانستان انسجام نیابند و به یک خانواده مبدل نشوند، از نسلی به نسل دیگر مشکل خواهند داشت.
لوى پاسوال عبدالرحمان رحیمی قوماندان زون ١٠١ آسمايى  کابل خطاب به مردم سیک گفت: "درسالهای گذشته، شما کسانی بودید که درخط اول جنگ ازسرحدات کشورخود محافظت می نمودید، حق شما مساوی با دیگر کسانی است که دراین سرزمین زندگی می کنند."
به گفته وی، اقلیت سیک در تاریخ کهن افغانستان، هیچ گاه در اعمال تخریبی و جرایم ازجمله قتل و سرقت، جنگ، انتحار و انفجار و یا قاچاق سهم نداشته اند.
قوماندان امنیه کابل گفت: "هر چند در طول جنگ های سه دهه گذشته، بزرگترین خسارات به شما وارد شده، مال تان غصب شده، زمینه کار کردن برای تان داده نشده و مهاجر شده اید؛ اما این برای شما جای افتخاراست که در هیچ قضیه جرمی نام شما ثبت نشده است."
این مسوول امنیتی کابل خطاب به اقلیت سیک کشور گفت: "هر گاه بعد ازاین، ولگردی به شما آزار و اذیت رسانید، خودم همراه با یک تولی عسکرآمده عامل قضیه را گرفتار و به سزای اعمالش خواهم رساند تا دیگراین تبعیض هایی که وجود دارد، ازمیان رفته و بالای زخمهای شما مرهم گذاشته شود."
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با تامین صلح سراسری در کشور، سیک ها بتوانند جشن "ویساک" را با شکوه بیشتری برگزار کنند.
ویساک، از شمار جشن های سنتی سالانه سیک‌ها است که تقریباً همزمان با جشن نوروز در کابل و سرخرود ننگرهار برگزار می‌گردد. در ضمن، ویساک مراسم تجلیل از تولد پیشوای بزرگ سیک‌ها - بابا نانک - نیز است که هر سال در روزهای، ۲۳، ۲۴ و ۲۵ ماه حمل از سوی آنان  جشن گرفته می‌شود. دراین مراسم، علاوه بر دعاخوانی و جشن‌های حاشیه‌ای، «گرانت» (به‌معنای هدایت)، کتاب مقدس سیک‌ها نیز خوانده می‌شود. (پژواک)