صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

سه شنبه ۱۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

نگرانی از معامله سیاسی با حقوق زنان در مصالحه با طالبان افغان

نگرانی از معامله سیاسی با حقوق زنان در مصالحه با طالبان افغان

یک نهاد مدافع حقوق زنان در افغانستان نسبت به "قربانی شدن" حقوق زنان در روند صلح با گروه طالبان ابراز نگرانی کرده است.

نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و کودکان با انتشار گزارشی، با اشاره با موانع حضور زنان در این روند، نوشته که "نگرانی جدی این است که حقوق زنان و دستاوردهای دهه جدید قربانی صلح نشود".

این نهاد مخالفت گروه طالبان با مشارکت در روند صلح را از "جدی‌ترین" موانع در این زمینه دانسته و افزوده که این امر باعث این نگرانی جدی شده که ممکن است که "با حقوق زنان معامله سیاسی شود".

در گزارش با توجه به "حاکمیت ذهنیت طالبانی" بر روند صلح، آمده که حتی مسئولان شورای عالی صلح "نگاه همدلانه و دلسوزانه" نسبت به طالبان و گروه‌های مسلح دارند. به باور نویسندگان این گزارش، چنین ذهنیتی "زن‌ستیز" است.

مسئولان نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و کودکان همچنین مشارکت اندک زنان در روند صلح، تلقی مردانه از صلح، عدم اعتماد به توانایی زنان و حمایت ضعیف جامعه مدنی از حضور زنان در روند صلح را از دیگر چالش مهم در این زمینه دانسته‌اند.

زرقا یفتلی از مسئولان این نهاد گفت با آن که ۹ نفر از ۶۹ عضو شورای عالی صلح به عنوان مجری برنامه صلح دولت افغانستان زن هستند، اما در اجلاس چهارجانبه صلح، هیچ زنی حضور نداشت.

این نشست روز دوشنبه با حضور نمایندگان معاونان وزیران خارجه افغانستان و پاکستان و نمایندگان ویژه آمریکا و چین با هدف تعیین نقشه راه صلح در افغانستان، در کابل برگزار شد.

خانم یفتلی تاکید کرد که در نشست‌هایی که به منظور تعیین نقشه راه صلح برگزار می‌شود، حضور زنان لازم است تا آن‌ها بتوانند نظریات خود را بیان کنند.

اما شورای عالی صلح افغانستان رعایت حقوق زنان و حفظ جایگاه آن‌ها در جامعه را "خط قرمز" روند صلح خوانده است.

اسمعیل قاسمیار، مشاور این شورا به بی‌بی‌سی گفت نادیده گرفتن زنان در روند صلح توجیهی ندارد. او افزود که منطقی نیست که گفته شود جنگ امری مردانه است، روند صلح هم مردانه باشد.

هرچند در دو نشست چهارجانبه اسلام‌آباد و کابل، گروه‌های شورشی و از جمله طالبان حضور نداشته‌اند، اما این گروه تا حال در مورد مشارکت زنان در روند صلح اظهار نظری نکرده است.

گروه طالبان در زمان حاکمیت خود در نیمه دوم دهه هفتاد خورشیدی، دختران از رفتن به مدرسه و زنان را از کار کردن در بیرون خانه و حتی بیرون شدن آنان بدون همراهی مرد محرم را ممنوع کرده بود.

مسئولان نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و کودکان در گزارش خود پیشنهاد کرده‌اند که زنان باید در تمامی گفت‌وگوهای صلح حضور داشته باشند و میزان تاثیرگذاری آن‌ها در این گفت‌وگوها مشخص و واضح باشد.

این نهاد همچنین تاکید کرده که شورای عالی صلح ارتباط بیشتری با نهاهای حامی حقوق زنان برقرار کند و جامعه بین‌المللی از مشارکت زنان در روند صلح حمایت جدی کند.

پژوهشگران این نهاد برای این گزارش برای تهیه این گزارش ۴۲ صفحه‌ای با حدود ۵۰ فعال حقوق زن که با نحوی درگیر مسائل صلح هستند، گفت‌وگو کرده‌اند. (بی بی سی)