صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۲۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

آغاز نشست چهارجانبه روند صلح افغانستان در اسلام‌آباد

آغاز نشست چهارجانبه روند صلح افغانستان در اسلام‌آباد

نشست چهارجانبه گفت‌وگو در مورد روند صلح افغانستان، روز دوشنبه، ١١ جنوری، در شهر اسلام‌آباد آغاز به کار کرد. در این نشست نمایندگانی از کشورهای افغانستان، پاکستان، آمریکا و چین حضور دارند.

دولت افغانستان امیدوار است اشتراک‌کنندگان این نشست به توافقی در مورد "نقشه راه" رسیدن به صلح در این کشور دست یابند.

هیات افغانستان در این نشست به سرپرستی حکمت خلیل کرزی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه این کشور اشتراک کرده است.

ظفر هاشمی، سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان روز یکشنبه به بی‌بی‌سی گفت که یکی دیگر از اهداف اصلی دولت در این نشست توافق بر سر "مکانیسم تثبیت" است که بر اساس آن تعهدهایی که پاکستان در راستای صلح افغانستان می‌دهد، از سوی یک کشور سوم تثبیت (تضمین) خواهد شد.

در همین حال به گفته برخی منابع، دولت افغانستان در تلاش است تا گفت‌وگوهای صلح با سرعت بیشتری انجام شود و تا پایان ماه جنوری گروه‌های مسلحی که حاضر به شرکت در مذاکرات صلح هستند، از گروه‌های آشتی‌ناپذیر تفکیک شوند.

به گفته آقای هاشمی این مساله نیز از موضوعاتی است که در نشست دیروز در اسلام‌آباد بر سر آن بحث و گفت‌وگو شد.

دولت افغانستان پیش از این نیز گفته بود که در پی تفکیک این گروه‌ها از یکدیگر است و با شورشیانی که حاضر به پیوستن به روند صلح نشوند، بر اساس یک تفاهم مشترک با پاکستان، آمریکا و چین برخورد خواهد کرد.

در همین حال سرتاج عزیز، مشاور امور خارجی نخست وزیر پاکستان در مورد خوش‌بینی پیش از وقت هشدار داده و بر ضرورت "ایجاد اعتماد" برای پیوستن طالبان به روند مذاکرات صلح تاکید کرده است.

مقام‌های افغان در چهارده سال گذشته دولت پاکستان و سازمان اطلاعات مرکزی ارتش این کشور را به حمایت و پناه‌دادن به شورشیان مسلح مخالف دولت افغانستان، بخصوص طالبان و شبکه حقانی متهم کرده‌اند اما مقام‌های پاکستان این ادعاها را رد کرده‌ و گفته‌اند کنترلی بر این گروه‌ها ندارند.

با این حال آقای عزیز در بیانیه افتتاحیه نشست دیروز گفت که کشورش آماده "تلاش جدی" برای برقراری صلح پایدار و دایمی در افغانستان است.

او از کشورهای اشتراک‌کننده خواست تا برای تشویق طالبان به پیوستن به مذاکرات صلح، مشوق‌هایی به این گروه داده شود. آقای عزیز همچنین گفت که گفت‌وگوهای صلح باید "مبتنی بر انعطاف‌پذیری و چندمرحله‎‌ای" باشد و در این روند از تعیین اهداف غیرواقع‌بینانه و ضرب‌الاجل خودداری شود.

نمایندگان گروه‌های مسلحی که علیه دولت افغانستان و نظامیان خارجی حاضر در این کشور می‌جنگند، به نشست دیروز دعوت نشده‌اند.

پیشتر جاوید فیصل، معاون سخنگوی ریاست اجرایی حکومت افغانستان به رسانه‌ها گفته بود که دولت پاکستان در نشست دیروز لیستی از نمایندگان طالبان که قرار است در گفت‌وگوهای آینده صلح با افغانستان شرکت کنند، ارائه خواهد کرد.

برخی منابع از سراج الدین حقانی، معاون گروه طالبان، به عنوان یکی از نماینده‎های این گروه در دور تازه مذاکرات صلح نام برده بودند اما روزنامه پاکستانی اکسپرس تریبیون در شماره روز یکشنبه خود به نقل از "رهبران طالبان" نوشته است که این خبر صحت ندارد.

یکی از این "رهبران طالبان" که نامی از او برده نشده به اکسپرس تریبیون گفت که آقای حقانی وقت کافی برای شرکت در هیچ نشستی را ندارد و "امارت اسلامی" نیز برنامه‌ای در این راستا ندارد.

امارت اسلامی عنوانی بود که طالبان بر حکومت خود در زمان حاکمیت بر افغانستان اطلاق می‌کردند.

نخستین دور مذاکرات رودررو میان نمایندگان گروه طالبان و دولت افغانستان در ماه جولای گذشته در مری، منطقه‌ای نزدیک به اسلام‌آباد برگزار شد اما این گفت‌وگوها با افشای خبر مرگ ملا محمد عمر، رهبر پیشین طالبان متوقف شد.

گروه طالبان در ماه‎های گذشته به دو شاخه رقیب تقسیم شده است و این دو گروه در مناطق مختلف افغانستان با هم درگیر شده‌اند. (بی بی سی)