صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

دوشنبه ۱۷ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تظاهرات ده ها هزار شهروند در خیابانهای کابل

تظاهرات ده ها هزار شهروند در خیابانهای کابل

در اعتراض به کشته شدن هفت مسافر گروگان گرفته شده در زابل که به دست طالبان به قتل رسيدند، به خيابان هاي کابل ريختند و در مقابل ارگ رياست جمهوري تقاضاهاي شان را مطرح کردند. طالبان سرهاي همه اين مسافران ربوده شده را بريده اند که در ميان آنها يک کودک دختر 9 ساله و زنان همه هستند. پيکرهاي شهداي فاجعه زابل، روز سه شنبه در غزني تشييع شد، و به شام روز سه شنبه به کابل رسيد. شب چهار شنبه صدها تن از مردم عزادار کابل در کنار تابوت هاي شهدا بيدار ماندند و صبح روز چهار شنبه، تظاهرات ابتدا از مصلاي شهيد مزاري در غرب کابل با تشييع پيکرهاي شهدا آغاز شد و به زودي صدها هزار تن از شهروندان کابل و ديگر ولايات از تمام اقشار و اقوام مردم به يکديگر پيوستند و راه دراز رسيدن تا دروازه ارگ را پياده طي کردند.  در ميان تظاهرات کنندگان، جاي رهبران بسياري از احزاب سياسي خالي بود، اما شمار زيادي از وکلاي ولايات مختلف افغانستان از پنجشير گرفته تا قندهار و فارياب و ديگر ولايات حضور داشتند. به عقيده بسياري از مردم تظاهراتي با چنين وسعت و ابعاد فرهنگي و جتماعي و سياسي حد اقل در سه دهه گذشته در افغانستان سابقه نداشته است. تظاهرات با آرامش برگزار شد، و باران ممتد نيز مانع پيوستن مردم به جمعيت معترض نگشت.

مظاهره کنندگان با شعارهاي ارگ ارگ – مرگ مرگ، ما همه شکريه ايم، اشرف غني- عبد الله استعفا استعفا، ما همه برادريم – ما همه برابريم، دولت بي کفايت – استعفا استعفا، مسير رسيدن به ارگ را پيمودند.

تظاهرات در مقابل ارگ در حالي که اجساد شهدا بر دوش مظاهره کنندگان بود، براي ساعت ها دوام کرد. مظاهره کنندگان از ابتدا اعلام کردند که اگر به خواسته هاي شان نرسند، پاياني براي تظاهرات متصور نيست. در ساعت هاي پاياني روز، محافظان ارگ بر روي شماري از کساني که تلاش داشتند وارد ارگ شوند، شليک کرد. در نتيجه فير گلوله هشت تن به شمول يک خبرنگار زخمي شدند که در ميان آنها دو زن نيز وجود داشت. در نبود امکانات صحي از قبيل داکتر و آمبولانس، مجروحين توسط مردم و پاي خودشان به شفاخانه هاي اطراف محل برده شدند.

سرانجام مظاهره کنندگان وارد محوطه ارگ رياست جمهوري شدند. و به گفته مردم، سي تن از معترضين به عنوان نماينده تظاهرات کنندگان در به ساختمان ارگ داخل شدند، شماري که در نهايت در صحبتي رو در رو با رياست جمهوري و سران دولت وحدت ملي قرار گرفتند، حرفهايشان را گفتند و جواب هاي دولتمردان را نيز شنيدند ولي تا لحظه نوشتن اين خبر به نتيجه اي نرسيدند.

همچنان جنرال مرادعلي مراد، معاون ستاد مشترک ارتش کشور که در جمع معترضان حضور يافته بود، تظاهرات ديروزي  را به مثابة درس آزادي براي تمامي جهانيان خواند و خطاب به معترضان گفت که با حکومت يکجا شده و خانه به خانه قاتلان اين مسافران را جستوجو کنند.

آقاي مراد با تعهد بر اينکه مانند کندز، از اين معترضان نيز دفاع خواهد کرد، ميگويد که حکومت در برابر خواستههاي مسؤول است و اگر حکومت خواستههاي اين معترضان را نپذيرد، او از سمتش کنارهگيري خواهد کرد.

مظاهره کنندگان تعهد کرده اند که تا رسيدن به درخواست هاي شان ارگ را ترک نخواهند کرد. معترضين شب را در ارگ ماندند.

از سويي نيروهاي امنيتي در بعد از ظهر روز مظاهره، با تدابيري از محلق شدن بيشتر مردم به محل مظاهره جلوگيري کردند. شماري از مظاهره کنندگان گزارش دادند که پوليس از رسانيدن غذا و پتو به مظاهره کنندگان جلوگيري کرده اند، در حالي که مظاهره کنندگان به غذا و امکانات گرم کننده بعد از يک روز مظاهره در هواي سرد، شديدا ضرورت داشته اند.