صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۲۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عايد ٩ ماهۀ دو معدن زغال سنگ دره صوف به ١.٤ ميليارد افغانى رسيده است

عايد ٩ ماهۀ دو معدن زغال سنگ  دره صوف به ١.٤ ميليارد افغانى رسيده است

عوايد دو معدن زغال سنگ ولسوالى دره صوف بالاى سمنگان در ٩ ماه سال مالى، به بيش از ١.٤ ميليارد افغانى رسيده؛ اما نسبت به زمان مشابه سال قبل، ١١٦ ميليون افغانى کاهش دارد.

محمد صدیق عزیزی سخنگوی والی سمنگان، ضمن بيان اين مطلب به آژانس خبرى پژواک گفت که عوايد يادشده مربوط به معادن دهانه تور و شباشک ولسوالى يادشده می‌شود؛ زيرا معادن گرمک غربی، گرمک شرقی و رسک اين ولسوالى و معدن زغال سنگ ولسوالى روى دوآب اين ولايت، به اساس قرارداد به سکتور خصوصى داده شده است.

وى بروزناامنى­ها در مسير جاده ايبک- دره صوف و خراب شدن سرک يادشده را دليل کاهش عوايد دو معدن يادشده (دهانه تور و شباشک) می‌داند.

به گفته او؛ این نا امنی ها سبب گردیده که تاجران زغال، کمتر به اين ولسوالى سفر ‌کنند تا زغال را به ايبک مرکز سمنگان ولايت هاى بلخ، کابل و غيره انتقال دهند.

انجنیرعبدالجبار رحیمی مسوول نمایندگی تصدی زغال سنگ شمال، با تاييد سخنان عزيزى گفت که مخالفين مسلح دولت، از هر موترحامل زغال سنگ، يک هزار تا ١٥٠٠ افغانى به نام محصول اخذ می‌کند.

اما وى گفت که شمارى از تونل هاى غيرمعيارى استخراج زغال سنگ نيز اخيراً مسدود شده و بر عوايد زغال اثر داشته است.

موصوف بدون ارايه جزئيات افزود که اين تونل ها به دليل جلوگيرى از خطرات و تلف شدن کارگران در اين معادن، مسدود شده است.

مسوولان محلى می‌گویند که در حال حاضر درمعادن زغال سنگ شباشک و دهانه تور بالا، نزدیک به ده هزار کارگر که باشندگان ولایات مختلف  کشوراند، در بیش  از ٢٠٠ تونل استخراجى مصروف کار اند.

به گفته وی؛ يک تن زغال سنگى که توسط کارگران دولتی استخراج می شود، به  ٢٠٠٠ افغانی فروخته می‌شود؛ اما دولت از زغالى که توسط کارگران غيردولتى از تونل هاى شخصی استخراج می شود، ١٥٠٠ افغانى محصول می‌گيرد.

آنها می‌گویند که دو صد تونل يادشده، درمعادن دهانه تور و شباشک وجود دارد که استخراج از طريق چهار تونل از سوى کارگران استخدام شده دولت و متباقى از سوى کارگران غيردولتى صورت می‌گيرد.

معدن زغال سنگ دره صوف در سال ١٣٤٥ توسط افراد محل کشف شده و قرار سروی متخصصین شوروی وقت وآلمان در سال ١٣٤٦، بيش از ١٥٠ ميلیون تن زغال در دره صوف تخمین گردیده است. 

معادن زغال سنگ، به شکل کمربند در طبقات مختلف سلسله کوه های هندوکش واقع شده که از ولایت بدخشان شروع  تا تخار، بغلان، سمنگان، بامیان و سرپل امتداد یافته وبه معدن سبزک هرات منتهی می شود.(پژواک)