صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۱۲ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بیش از ۳۷ ميلیارد متر مکعب آب کشور هدر ميرود

بیش از ۳۷ ميلیارد متر مکعب آب کشور هدر ميرود

وزارت انرژی و آب میگوید که در سراسر کشور ۵۷ ميلیارد مترمکعب آب سطحی وجود دارد که از آنجمله بیش از ۳۷ ميلیارد مترمکعب آن، به خارج از کشور میرود.علی احمدعثمانی وزیرانرژی و آب ميگويد که از مجموع این آب، مقدار کم آن درکشور استفاده می شود؛ اما ازمتباقی آن سایر کشورها استفاده می کنند.

وی که دیروزدر برنامۀ آموزشى تحت عنوان "ژورنالیزم آب" درکابل سخن ميگفت، افزود که آنها برنامه ریزی بزرگی دارند که چگونه آب را کنترول و ذخیره نمايند.

وزير انرژى وآب علاوه نمود که کنترول آب، نیاز به زمان و بودجه دارد و شاید نتوانند همه را همزمان کنترول و نیاز جامعه را رفع کنند.

مقامات وزارت قبلاً گفته بودند که براى مهارکردن تمام آب هاى افغانستان، به ٣٠ ميليارد دالر امريکايى و حداقل ٢٥ سال وقت و براى مهار کردن حداقل آب هاى کشور، به ١٠ ميليارد دالر امريکايى نياز است و در اين راستا، روى دو دوره پلان پنج ساله کار جريان دارد.

این در حالی است که کارشناسان ميگويند که جامعه جهانى دربيش از يک دهۀ گذشته، ميلیاردها دالر به افغانستان کمک کرده؛ اما برای تمویل پروژه‌هاى زيربنايى به شمول مهارکردن آب هاى کشور، کار ناچیزی صورت گرفته است.

در حال حاضر، یکی از موضوعاتی که سکتورهای رشد اقتصاد ملی کشور، از جمله سکتورهای زراعت و مالداری، انرژی و صنایع نوپای کشور را با چالش مواجه کرده، عدم دسترسی به آب مطمئن است.

شاخه هاى منابع آبى که ازکوه هاى پغمان و ميدان وردک به درياى کابل وصل ميشود، با دریای لوگر یکجا شده و سپس دریای پنجشیر در ولسوالى سروبی با اين منابع آبى یکجا گرديده وبا جريان پيدا کردن از ولايات ننگرهار وکنر، سرانجام به دریای پاکستان می ‌ریزد.

منابع ديگرآبی که ازجنوب کوه باباوسفید کوه سرچشمه می گیرد، دریای مهم آن دریای هلمند(هيرمند)است. دریای هلمند طولانی ترین دریای افغانستان است که بيش ازيکهزار کیلومتر در داخل کشور جریان داشته ودرنهايت با عبور ازولايت نيمروز به ایران می ریزد.

مردم نيمروز ميگويند که ايران درسرحدات با اين ولايت، کانال ها ايجاد نموده و آب درياى هلمند را براى نوشيدن و آبيارى زمين هاى زراعتى خود هدايت ميکند وزمانى که سطح آب بالا برود، کانال ها را بسته ميکند که ضربه آن به مردم نيمروز ميرسد.

اين خطرات تاحدى بود که دوبار شهر زرنج مرکز نيمروز در سالهاى ١٣٧١ و ١٣٧٣زير آب گرديد و خسارات هنگفتى وارد شد.

دریای مرغاب که ازسفید کوه وبند ترکستان سرچشمه می گیرد و به طرف غرب در وادی وسیع جریان دارد. در نزدیک بالامرغاب، رود قیصار ولايت فارياب هم به آن علاوه شده و پس ازطی مسافت ۹۶۰ کیلومتر به درياى آمو ريخته  و درفرجام به ریگستان قراقرم ترکمنستان می ریزد. (پژواک)