صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۱۵ اسد ۱۴۰۵

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کودکان حين تمثيل جنگ هاى مسلحانه ١٨٣ تن را زخمى کرده اند

کودکان حين تمثيل جنگ هاى مسلحانه ١٨٣ تن را زخمى کرده اند

کودکان با استفاده از اسباب ­بازى­هاى جنگى در تمثيل جنگ ­هاى مسلحانه در روزهاى عيد سعيد فطر در سه ولايت کشور، ١٨٣ کودک را زخمى کرده­ اند.کودکان در عيدهاى گذشته نيز از همچو وسايل و تخنيک­هايى جنگ که از سريال ­هاى خارجى وغيره ياد گرفته اند در تمثيل جنگ ­هاى مسلحانه در کابل و ولايات ديگر کشور استفاده می‌کردند، اما در عيد فطر امسال همچو بازى­ هاى کودکان افزايش يافته بود.

اسباب بازى­ هاى جنگى چون تفنگ، تفنگچه و غيره در تمام نقاط شهر کابل با قيمت ارزان يافت می‌شوند و اکثريت والدين در حالى مانع خريد و استفاده آن از سوى کودکان شان نمى ­شوند که به گفته متخصصان صحى اطفالى که از همچو اسباب بازى استفاده مى­ کنند، خشن، جنگجو و کم حوصله بار می‌آيند.

با اين حال، امسال در روزهاى عيد در مناطق مختلف شهر کابل کودکان به شکل گروهى به تمثيل جنگ­ هاى مسلحانه می‌پرداختند. اين درگيرى­ هاى عيدانه کودکان دها زخمى بر جا گذاشته است.

داکتر محمد يوسف برکى رييس شفاخانه نور در پولى­کلينيک مرکزى کابل گفت که در روز اول عيد ٤٢ کودک، در روز دوم عيد ٣٤ کودک و روز سوم عيد ٤٠ کودک در تمثيل جنگ ­هاى مسلحانه زخمى شده اند.

موصوف گفت که يکى از چشمان اين کودکان از اثر شليک مرمى پلاستيکى سلاح ­هاى بازى اطفال زخمى شده است.

او گفت که وضعيت چشم هشت طفل وخيم بود اما از جمع آنها نيز هفت تن بعد از عمليات جراحى مرخص شده و يک تن هنوز هم در بستر مى­باشد.

برکى افزود:"خوشبختانه از جمع اين اطفال کسى نابينا نشده است."

خطر روز افزون

به گفته داکتر محمد يوسف برکى، خطرات ناشى از همچو بازى­ ها در حال افزايش است.

موصوف گفت که سال گذشته در سه روز عيد اضحى در اثر همچو بازى­ ها چشم حدود ٤٠ طفل مجروح شده بود.

برکى چهار برابر افزايش همچو موارد نسبت به عيد گذشته اضحى را نگران کننده خوانده گفت که موجوديت بسيار زياد اسباب بازى­ هاى جنگى دربازارهاى کشور و بى تفاوتى والدين دربرابر فرزندان شان از عوامل عمده افزايش اين واقعات، مى­باشد.

همچنان عبدالرحيم مجيد مدیر برنامه هاى شفاخانه هاى چشم، نيز از افزايش اين واقعات اظهار نگرانى کرد و افزود که امسال درسه روز عيد ١٨٣ طفل حين بازى با همچو وسايل زخمى شده اند.

به­ گفته موصوف، ١١٦ واقعه درشفاخانه نور پولى کلينيک مرکزى کابل، ١٤ واقعه در شفاخانه نور دارلامان کابل، ٣٤ واقعه درشفاخانه نور مزار شريف و ١٩ واقعه در شفاخانه نور هرات ثبت گرديده است.

به اساس معلومات وى، درسه روز عيد سال گذشته، در شفاخانه هاى دولتى نور ١٧٣ همچو واقعه ثبت شده بود.

اما موصوف مى ­گويد که در مورد ثبت همچو زخمى ها درشفاخانه هاى شخصى را در اختيار ندارد و  ممکن در شفاخانه هاى شخصى نيز همچو موارد ثبت شده باشد.

 به گفته وى ، با آن که اکثر اين چنين مجروحين تداوى مى­شوند اما ممکن درآينده همين مجروحيت سبب نابينايى آنان شود.

اثرات سوء بر شخصيت کودک

عبدالرحيم مجيد، از خانواده­هاى خواست که به طورجدى مانع همچو بازى­هاى اطفال شان شوند، زيرا کودکان با اجراى اين بازى ­ها با جنگ، خشونت، آدم کشى وغيره عادت می‌شوند.

همچنان داکتر فريد احمد انورى متخصص امراض عقلى، عصبى و روانى مى­ گويد، ساعت تيرى با بازيچه ­ها بخشى از زندگى اطفال را تشکیل مى­دهد و احساس تفريح و ساعت تيرى در فطرت اطفال نهفته است، زيرا آنها با اجراى اين کار؛ کارکردهاى آينده زندگى شانرا تمثيل مى­کنند. وى گفت که بازى بالای ذهن، شخصیت و ارتباط اجتماعی طفل اثرمستقیم دارد.

به گفتۀ موصوف، براى اطفال بايد زمينه اى مساعد شود تا از وسايلى در بازى­ هاى خود استفاده کنند که بالاى ذهن و جسم آن ها اثرات مثبت داشته باشد و وسايلى باشد که خشونت را در ذهن طفل تقويه نکند.

داکتر انورى مى­ گويد، کودکانى که از وسايل بازى چون تفنگ، تفنگچه و غيره استفاده مى کنند، خشن، جنگجو و کم حوصله به جامعه تقديم مى­شوند، زيرا استفاده از وسايل جنگى در بازى­ها ذهن آنها را ناارام نگه مى دارد.

وى گفت که ديدن فلم هاى جنگى و مسابقات رزمى چون کشتى کج نيز بالای ذهن اطفال تاثیرات سوء داشته مى­تواند.

او ضمن اين که از ارگانهاى ذيربط تقاضا کرد تا جلو ورود بازيچه هاى چون پتاقى، تفنگ و غيره را بگيرند، از خانواده­ ها نيز خواست که به طور جدى مانع بازى اطفال شان با اين چنين وسايل شوند.

والدين

برخى والدين می‌گویند که کودکان شان آنها را مجبور به خريد اسباب بازى­ هاى جنگى نموده اند.

صديق الله باشنده حصه اول خيرخانه شهرکابل گفت که پسر١٢ ساله اش او را مجبوربه خريد تفنگ پلاستيکى کرد،اما پسرش در روز اول عيد با استفاده از اين تفنگ چشم کودک ديگر را زخمى کرده بود. 

وى افزود:" پس از مجروح شدن پسر همسايه ما، پسر خود را خوب لت و کوب کردم، تفنگش را شکستاندم و در سه روز مانع برآمدنش به بيرون شدم. در آينده هيچ وقت همچو اسباب بازى را به اولادهايم نمى خرم."

احمدشاه باشندۀ قلعه زمانخان شهرکابل گفت :" به بسيار مشکل دو پسرخود را قانع ساختم که تفنگ نخرند و به جاى تفنگ براى شان انواع قلم رنگه خريدارى کردم و آنان را به رسامى تشويق کردم."

وى درحالى که مى­گفت سال گذشته چشم پسرش درموقع ساعتيرى با تفنگ بازى زخمى شده بود افزود:" در روزهاى عيد به عيدى کردن مى­رفتيم وقتى پسرانم در دست ديگر اطفال تفنگ را مى­ديدند، باز مى گفتند که تفنگ براى شان خريد کنم."

جلوگيرى از ورود اسباب بازى­ هاى جنگى 

به باور دو تن يادشده در کنار خانواده­ ها، ارگا نهاى ذيربط مسووليت دارند تا مانع ورود اسباب بازى­هاى جنگى به کشور شوند و هيچ تاجرى همچو وسايل را وارد کشور نکند.

يک کارمند دفتر مطبوعاتى وزارت امور داخله که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، ورود اسباب بازى جنگى کودکان به کشور را نگران کننده دانست و گفت که امسال انواع خطرناک همچو وسايل بازى (تفنگ هاى ساچمه يى) وارد کشور شده است.

اما وى گفت که اين نگرانى را با وزارت تجارت شريک ساخته تا ورود همچو وسايل ممنوع شود.

او گفت که تا حال واردات همچو وسايل ممنوع نشده اما اگرهمچو تصميم اتخاذ شود، وزارت امور داخله در عملى کردن آن اقدام جدى می‌کند.

تلاش نموديم تا در مورد با مسوولان وزارت تجارت و اتاق تجارت کشور گفتگوى داشته باشيم،اما تماس با آن­ها برقرار نشد. (پژواک)