صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

هندی‌ها از سرمایه گذاری در معدن حاجیگک صرف نظر کردند

هندی‌ها از سرمایه گذاری  در معدن حاجیگک  صرف نظر کردند

یک کنسرسیوم هندی که قرار بود حدود ۱۱ میلیارد دالر در معدن آهن حاجیگک بامیان سرمایه گذاری کند، از این کار منصرف شده است. روزنامه هندی فایننشال اکپرس (Financial Express) به نقل از منابع خود نوشته است که علت این کار تنها حملات اخیر در کابل نبوده، بلکه وضعیت نگران کننده این پروژه و تمایل به نزدیکی حکومت افغانستان به پاکستان در این تصمیم تاثیرداشته است.

گفته شده است که این تصمیم، نشان دهنده تردید در مورد اجرایی بودن این پروژه از لحاظ تخنیکی و اقتصادی و نگرانی‌های امنیتی می‌باشد.

بر پایه معلومات وزارت معادن، در ماه قوس ۱۳۹۰ بعد از بررسی شش طرح پیشنهادی مربوط به شرکت‌های بزرگ استخراج معدن که بیشتر به شکل کنسرسیوم ارائه شده بودند، کنسرسیوم یا ائتلاف شرکت‌های به رهبری (SAIL/AFISCO) هند، برنده بلاک‌های B-C-D و شرکت کانادایی (Kilo Gold Mines) برنده بلاک A معدن آهن حاجیگک، شناسایی و تثبیت شدند و کابینه دولت افغانستان در ۷ ماه جدی‌‌‌ همان سال، این موضوع را مورد تائید و تصویب قرار داد.

کابینه دولت، کمیته‌ای را که در راس آن وزیر معادن آن زمان قرار داشت، مکلف کرد تا به منظور ترتیب مواد قرارداد با درنظر داشت معیار‌های لازم و منافع دولت و مردم افغانستان، با این دو شرکت مذاکره کنند و بعد از توافق روی مواد قرارداد متن آنرا به کابینه غرض اتخاذ تصامیم نهایی ارسال بدارند.

معدن حاجی گک در بامیان و در ۱۳۰ کیلومتری غرب کابل موقعیت دارد و از نقطه نظر کیفیت و کمیت یکی از بزرگ‌ترین ذخایر آهن در جهان شمرده می‌شود که تا کنون مورد استخراج قرار نگرفته است. وزارت معادن گفته است که در تحقیقاتی که حدود ۵۴ سال پیش صورت گرفت، برآورد شده است که این معدن بیشتر از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن آهن داشته باشد.

منابع بین المللی بعد از اعلام نام برندگان این پروژه، نوشتند که قرار است این کنسرسیوم هندی، نزدیک به۱۱ میلیارد دالر را در روند مطالعات تخنیکی، تفحص و اکتشاف، ایجاد کارخانه تولید فولاد و استخراج سنگ آهن از این معدن سرمایه گذاری کند.

پیش ازاین، دولت افغانستان اعلام کرده بود در صورت آغاز کار این پروژه، بین ۳۰ تا ۳۵ هزار فرصت کاری برای افغان‌ها فراهم می‌گردد و افزون بر آن، سالانه حدود ۳۰۰ میلیون دالر به خزانه کشور واریز خواهد شد.

تا کنون وزارت معادن و پطرولیم در مورد این گزارش روزنامه هندی، واکنش نشان نداده است. (پژواک)