صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

عذر خواهی از طالبانی که نارضایتی مشروع دارند به روند صلح کمک می کند

عذر خواهی از طالبانی که نارضایتی مشروع دارند به روند صلح کمک می کند

شورای عالی صلح افغانستان سخنان رییس جمهور غنی را در پیوند به عذر خواهی از گروه طالبانی که نا رضایتی مشروع دارند را به روند گفتگو های صلح اثر گذار می داند. سخنان رییس جمهور در بارهء این که باید از طالبانی که به علت شکنجه ها نا رضایتی مشروع دارند عذر خواسته شود، با عکس العمل مثبت شورای عالی صلح افغانستان رو به رو شده است.

اعضای این شورا می گویند که رییس جمهور افغانستان با چنین موضع گیری ثابت ساخته که صلح با طالبان در صدر کار هایش قرار دارد.

محمد امین وقاد یک تن از اعضای این شورا به رادیو آزادی گفت، مسئله معذرت خواهی را که رییس جمهور مطرح کرده است، یک پیام مثبت برای صلح افغانستان خواهد بود.

اما این عضو شورای عالی صلح به طالبان هشدار می دهد که جز صلح راه دیگری ندارند و باید به روند صلح افغانستان بپیوندند:

"این یک پیغام است که ما تا هنوز طالبان را از کمربند عواطف و دوستی بیرون نکردیم، و امیدوار هستیم که آنها هم متوجه شوند، و رییس جمهور هم متوجه شده که یک فرست مناست است برای آغاز تماس تفاهم، و این ضرورت مخالفین مسلح هم است."

این عکس العمل ها پس از آن مطرح شده است که هفتهء گذشته رییس جمهور غنی در یک سخنرانی در موسسه تحقیقاتی انستیتوت صلح در واشنگتن گفته است که طالبان با توجه به شکنجه و بدرفتاری که متحمل شده اند، نارضایتی مشروع دارند و ضرور است تا راهی برای عذر خواهی از این گروه پیدا شود.

با اینحال محمد امین وقاد عضو شورای عالی صلح افغانستان تاکید می کند که برای ایجاد روابط خوب با کشور های منطقه و جهان لازم است تا در افغانستان صلح تامین گردد و طرف ها برای این هدف تلاش ورزند.

از سوی دیگر شماری از کارشناسان سیاسی انتقاد می کنند که در جریان جنگ های افغانستان طرف های درگیر حقوق بشر را رعایت نکرده اند و شماری از باشنده گان کشور را شکنجه نیز کرده اند.

اما عبدالغفور لیوال رییس انستیتوت مطالعات منطقوی افغانستان به رادیو آزادی گفت، برای کامیاب شدن تلاش های صلح عذر خواستن از طالبان لازم است.

وی می گوید، عذر خواهی از این گروه تا اندازهء که حتی غرامت داده شود و تا حد امکان نقش آنها در پروسه سیاسی افزایش یابد می تواند به روند صلح اثرگذار باشد:

"بخاطر ایجاد فضای اعتماد در آینده نه تنها اینکه از واقعات گذشته معذرت خواهی شود و آن هم مطابق فرهنگ افغانستان که این معذرت باید قابل پذیرش باشد، بلکه تلاش شود که در آینده هیچ گونه نقض موازین حقوق بشری در مقابل مخالفین که شامل شرایط کنوانسیون های بین المللی می شوند، صورت نگیرد."

طالبان در این باره تا اکنون اظهار نظر نکرده اند، اما دیدگاه های متفاوت در باره اینکه باید از طالبانی که به علت شکنجه شدن نارضایتی دارند، با مخالفت های همراه است. در حالیکه شماری از کارشناسان این کار را برای روند گفتگو های صلح مثبت می دانند، اما شماری دیگر از این کارشناسان مخالف این دیدگاه رییس جمهور هستند.

آنان تاکید می کنند که مقامات افغان باید در روند گفتگو های صلح کشور های منطقه مخصوصاً پاکستان را در اولویت قرار دهند.

این کارشناسان هشدار می دهند، تا زمانیکه کشور های منطقه مخصوصاً پاکستان در آوردن صلح در افغانستان همکاری های صادقانه نکند، تامین صلح در این کشور نا ممکن است. (رادیوآزادی)