صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

زمستان کم‌برف افغانستان؛ آیا خشکسالی در راه است؟

زمستان کم‌برف افغانستان؛ آیا خشکسالی در راه است؟

"آفتابی، ابری، نیمه ابری" اواسط زمستان است اما زمستان امسال اغلب هوای کابل و اکثر ولایت‌ها همین‌گونه گزارش شده است. در زمستان امسال، بسیاری از روزها که برفباری هم پیش بینی شده بود، در عمل مردم کمتر مجبور به پارو زدن و یا حتی شاهد برف باری بوده اند.

این وضعیت اگرچه شماری از مردم افغانستان را نگران یک دور دیگر خشکسالی کرده اما مقامات در این کشور هنوز خوش بین هستند و امیدوار.

'فصل مرگ غریبان'

شمار زیادی افغانها فقیر اند و خرید سوخت زمستان برای آنها مشکل بزرگی است. به همین دلیل از قدیم تا کنون زمستان را در افغانستان "فصل مرگ غریبان" می گویند.

افزون برآن هر سال زمستان برفباری های شدید، باعث بسته شدن راه‌ها و در نتیجه سبب افزایش سرسام آور قیمت مواد غذایی می شد. شاید نباریدن برف و باران زیاد به خصوص در پایتخت این کشور که جمعیت زیادی را در خود جای داده است، فقرا را خوشحال کرده باشد.

گلثوم زنی است ۳۵ ساله که با کار کردن در خانه همسایه هایش، مخارج خانواده ده نفره اش را تامین می کند. او می خندد و می گوید: "خدا امسال دل ما غریب ها را شاد کرد. دید و فهمید که ما سوخت نداریم به این خاطر نه برف آمد و نه باران." اما آمار و ارقام نشان می دهد که اکثر افغانها کشاورز هستند و به نوعی زندگی شان با زراعت گره خورده است.

نباریدن برف و باران نه تنها زندگی این اکثریت را متاثر کرده و آنها را غمگین، بلکه اقتصاد این کشور را نیز ضربه می زند. دقیقا به همین دلیل است که حتی در کابل که حالا بزرگترین شهر افغانستان به حساب می‌آید همان ضرب المثل قدیمی را تکرار می کنند که: "کابل بی‌زر باشد بی‌برف نه" ولی واقعیت این است که برای اکثر مناطق روستایی افغانستان برف یعنی زر، برف یعنی زردآلو، انار، خربزه، گندم و برنج و بی برفی یعنی خشکسالی و گرسنگی.

'خشکسالی در راه نیست'

محمد نسیم مرادی سرپرست ریاست هواشناسی افغانستان تایید می کند که میزان بارندگی و برف در سال جاری نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته است. اما او خوش بین است و می گوید که خشکسالی پیش بینی نمی شود.

آقای مرادی می گوید که افغانستان کشوری محاط به خشکی با اقلیم خشک است و جبهات هوایی سرد که از کشورهای همسایه وارد این کشور می شود، برف و باران را با خود می‌آورد. او گفت: "اگرچه احتمال خشکسالی در ایران هم پیش بینی شده و این موضوع تاثیرمستقیم روی افغانستان دارد اما ما جبهات هوایی سرد را از کشورهای دیگر همسایه مان چون ترکمنستان و دیگر کشورهای شمال افغانستان داریم."

او به برف باری های اخیر در شماری از ولایات در شمال و شمال غرب افغانستان در هفته اخیر اشاره می کند و می گوید که در بعضی از این مناطق میزان برف به یک متر (صدسانتی متر) هم رسید. سرپرست ریاست هواشناسی می گوید که آنها پیش بینی می کنند که بارندگی ها و برف های بیشتری را در زمستان و بهار پیش رو خواهند داشت. او در کاهش میزان برف و بارندگی در افغانستان به گرم شدن کلی درجه حرارت زمین هم اشاره کرد و افزود که هوا در تمام کشورها گرم شده است.

آمار ثبت شده در افغانستان نشان می دهد که میزان بارندگی در این کشور سالانه به ندرت به ۲۵۰ میلی متر می رسد. در حالی که این میزان در کشور همسایه آن پاکستان به ۷۶۰ تا ۱۲۷۰ میلی متر می رسد.

شاید امروز، شاید فردا:

نورالله استانکزی مسئول هواشناسی و سیستم معلوماتی جغرافیایی زراعتی در وزارت زراعت و مالداری افغانستان می گوید که حدود یک و نیم ماه گذشته وضعیت آب و هوا آنها را نگران کرده بود زیرا میزان بارندگی ها بسیار کاهش یافته بود.

اما ثبت میزان قابل قبول بارندگی و برف در دستگاه های باران سنج وزارت زراعت در شماری از ولایات افغانستان در دو هفته گذشته، اکنون آنها را خوش بین کرده است. آقای استانکزی می گوید که "البته اگر هنوز هم بحث بارندگی را در یک زمانی طولانی بررسی کنیم ما از میزان پیش بینی و مورد نیازمان، عقب هستیم." اما به گفته او، وزارت زراعت به بارندگی های کنونی و بهاری که پیش رو دارند، امیدوار است.

بر اساس آمار وزارت زراعت افغانستان، در این کشور حدود ۳،۵ میلیون هکتار زمین آبی است که سالانه ۲،۲ میلیون هکتار آن زیر کشت می‌رود.

افزون براین حدود ۳،۷ میلیون هکتار زمین دیمی نیز دارد که میزان کشت در آن مستقیما به میزان بارندگی بستگی دارد.

آقای استانکزی با وجود تمام خوش بینی ها می گوید که آنها هنوز هم باید منتظر باشند و هر آن ممکن است که وضعیت تغییر کند. (بی بی سی)