صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

يازده طرح اقتصادى به کنفرانس لندن ارائه مي شود

يازده طرح اقتصادى به کنفرانس لندن ارائه مي شود

افغانستان، يازده طرح مهم اقتصادى به شمول طرح احیاى "راه لاجورد" را، به کنفرانس لندن ارائه مى کند.  اين مطلب را عتيق الله نصرت رييس عامل اتاق تجارت و صنايع افغانستان، دیروز در نشست خبرى مشترک با وحيدالله ويسى رييس عمومى همکارى هاى اقتصادى وزارت امور خارجۀ کشور، به شرح ذیل بیان کرد:

  • رشد سیستم آبیاری سنتی و ارتقاى سیستم(آبیاری) مدرن پایدار؛
  • توسعه سیستم خطوط آهن کشور؛
  • توسعه زیربناهای کمکی(از جمله جاده و برق) در مسیر منابع معدنی به خاطر تسهیل روند استخراج و انتقال این مواد؛
  • -ایجاد یک مرکز در زمینه ارائه خدمات به مردم محل با سیستم مجهز الکترونیکی در راستای ثبت، جواز دادن و تجدید جواز، مالیات، پرداخت های گمرکی، و دیگر ضرورت های کسب و کار در کابل و هفت مرکز دیگر تجارتی کشور؛
  • کاهش قیمت و بلند بردن سطح تهیه پول به وسیله گسترش تضمین های اعتباری موجود و ترتیب قرضه های کوچک؛ 
  • ایجاد استراتيژی برای شهرک های صنعتی؛
  • تایید عاجل قانون در زمینۀ انرژی برق، و قوانین فرعی و یک رهنما در این زمینه؛
  • ایجاد یک برنامه برای بالا بردن ساختار ها بخاطر ٢٠٠ هزار دانش آموز/محصل بر اساس نیاز بازار
  • حمایت از سرمایه گذار و سرمایه گذاری؛
  • ساخت یک پالیسی ملی و یک چارچوب قانونی برای همکاری های شخصی محلی و ایجاد یک راه جایگزین ترانزیتی از طریق آسیای مرکزی؛ ١١ طرحی می باشند که حکومت افغانستان در نشست لندن پیشکش می کند.

اما نشست خبرى دیروز، تنها بر راه لاجورد متمرکز بود و در مورد ساير طرح ها جزئيات ارايه نگرديد.

راه لاجورد، افغانستان را از طریق ترکمنستان، آذربایجان و گرجستان، به بحیره سیاه و پس از آن با عبور از ترکیه به بحیرۀ مدیترانه و اروپا وصل مى کند.

عتيق الله نصرت رييس عامل اتاق تجارت و صنايع گفت که افغانستان، در١٣ سال گذشته در بخش تجارت و ترانزيت دچار مشکلات بود.

وى افزود: "دولت افغانستان همواره براى رفع اين مشکلات تلاش کرده و اکنون مى خواهيم که راه هاى بديل را براى مشکلات ترانزيتى خود پيدا نماييم که يکى از اين راه هاى بديل، راه لاجورد است." 

اما موصوف گفت که براى احياى اين راه، به منابع مالى نياز است و به همين دليل، افغانستان طرح احياى اين راه را در کنفرانس لندن به حيث يکى از اولويت هاى مهم ارايه خواهد کرد.

قرار است کنفرانس بين المللى لندن، به تاريخ ١٢ و ١٣ قوس تدوير گردد. مقام هاى افغان اميدواراند که در اين کنفرانس، تعهدات مالی جامعه جهانى تجدید شود و حمایت های بیشتر اقتصادی برای حکومتداری و ادامه بازسازی این کشور به دست آید.

وحيدالله ويسى رييس عمومى همکارى هاى اقتصادى وزارت امور خارجه افغانستان، گفت که طرح احياى راه لاجورد، يک سال قبل ازسوى وزارت امورخارجه پيشنهاد شده بود که مورد تاييد دولت و کشورهاى که به اين راه ارتباط دارند، قرار گرفت.

وى افزود که جستجوى راه هاى بديل ترانزيتى يکى از سياست هاى خارجى افغانستان است؛ زيرا منافع ملى کشور در آن نهفته مى باشد.

به گفته او، راه لاجورد راه تجارتى را کوتاه مى سازد، قيمت کرايه را کاهش مى دهد و از طريق اين راه، روابط تجارتى ميان کشورهايى که درمسير اين راه قرار دارند نيز افزايش پيد امى کند.

خانجان الکوزى معاون اتاق تجارت و صنايع، در نشست دیروز گفت که احياى اين راه، براى مشکلات ترانزيتى افغانستان حياتى مى باشد. وى اظهاراميدوارى کرد که براى احياى آن پول به دست آيد.

وى گفت که براى احياى راه لاجورد، بانک انکشاف آسيايى بيش از ١٣٠ ميليون دالر امريکايى وعده همکارى نموده؛ اما کافى نيست و يک مقدار پول ديگر نيز نياز است.

او مشخص نکرد که براى احياى اين راه، در کُل به چه مقدار پول نياز مى باشد.

به گفته وى، افغانستان درحال حاضر از خط آهن استفاده نمى کند؛ درحاليکه ارزانترين و کوتاه ترين راه مى باشد و به همين دليل، يکى از اولويت هاى دولت افغانستان، احياى راه ابريشم است که راه لاجورد بخشى از آن  است.

موصوف گفت که چين، براى احياى راه ابريشم ٤٠ ميليارد دالر مصرف مى کند و هفته آينده، تيم تخنيکى چينايى ها به افغانستان مى آيند، راه ابريشم در واخان بدخشان را بررسى مى کنند و به زودى تمام کارهاى تخنيکى آن آغاز مى شود. 

افغانستان و چين در منطقه واخان بدخشان، ٨٥ کيلومتر مرز مشترک دارند. ولسوالى هاى زيباک و واخان بدخشان افغانستان را با پاکستان، تاجکستان و چين وصل مى کند.

جاده ابریشم، راه تجارت زمینی چین به آسیای جنوبی و غربی، اروپا و افریقا از راه آسیای مرکزی در قدیم بود. جاده ابریشم به افغانستان، ازبکستان، ایران و شهر "اسکندریه" مصر در غرب امتداد می یافت. راه دیگر این جاده نیز از پاکستان و کابل در افغانستان، به خلیج فارس و از کابل به طرف جنوب یعنی شهر کراچی پاکستان امتداد پيدا مى کرد. (پژواک)