صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

کرزى بار ديگر در امضاى پيمان امنيتى با امريکا، بر شرايط خود تاکيد کرد

کرزى بار ديگر در امضاى پيمان امنيتى  با امريکا، بر شرايط خود تاکيد کرد

روى سند پيمان امنيتى ميان افغانستان و امريکا، حدود يک سال بحث ها صورت گرفت و سرانجام لویه جرگۀ مشورتی که در اواخر ماه عقرب سال روان در کابل تدوير يافت، ضمن ارايه برخى پيشنهادات، از رييس جمهور حامد کرزى خواست تا اين سند را امضا کند.

اما حامد کرزى در ختم لويه جرگه، ضمن تاکيد بر برگزارى شفاف انتخابات رياست جمهورى و شوراهاى ولايتى سال آينده گفت، تا زمانى که مذاکرات صلح با مخالفين مسلح، عملا آغاز نشود وعمليات نيروهاى خارجى بر منازل مسکونى خاتمه نيابد، اين سند را امضا نمى کند.

موصوف که دیروز در يک نشست خبرى در کابل صحبت مى کرد، يکبار ديگر بر شرايط خود تاکيد نموده افزود:  مى خواهيم مطمئن باشيم که بعد از قرارداد، دچار حالت ملوک الطوايفى نمى شويم.

وى علاوه کرد که تجارب چندساله او نشان مى دهد که خارجى ها براى ايجاد حکومت ملوک الطوايفى و ضعيف در افغانستان تلاش دارند.

به گفته وى، خارجى ها در انتخابات سال ١٣٨٨ نيز به دليلى مداخله مى کردند تا در افغانستان نظام ملوک الطوايفى به وجود آيد.

اما وى گفت اجازه نخواهد داد که در انتخابات سال آينده، با قانون اساسى افغانستان بازى صورت گيرد و زيرپا شود.

رابرت گیتس وزیر دفاع پیشین امریکا، در بخشی از کتاب خاطراتش نوشته است که امريکا تلاش کرد تا حامد کرزى را در انتخابات ١٣٨٨ رياست جمهورى، از قدرت کنار بزند. 

گیتس، در کتاب خاطراتش نوشته است که ریچارد هالبروک نماینده ویژه امریکا برای افغانستان، به امید کشاندن انتخابات به مرحله دوم و کنار زدن حامد کرزی، از رقیبان او در انتخابات حمایت می‌کرد.

کرزى آغاز برنامه صلح را يکى از مهمترين پيش شرط ها براى امضاى پيمان امنيتى با امريکا خواند و گفت:  از ايالات متحده امريکا و متحدين غربى شان تکراراً مى خواهم که براى امضاى قرارداد، پروسه صلح را در افغانستان آغاز کنند و ثابت کنند که به صفت يک دوست متحدى که با پاکستان است، در راه آوردن صلح اقدام کرده و کوشش مى کنند.  

وى مى گويد  که آغاز صلح، به اين معنى است که در افغانستان هيچ خارجى نتواند از نبود صلح و ادامه ناامنى ها و جنگ در افغانستان، براى تضعيف افغانستان استفاده کند.

به گفته وى، هيچ ثبوتى وجود ندارد که امريکا در اين راستا کارى را انجام داده باشد.

رييس جمهور کشور افزود که تجربۀ وى نشان مى دهد که صلح افغانستان رابطه مستقيم با امريکا و پاکستان دارد.

وى خواهان اقدامات مخلصانه اين دو کشور در راستاى تامين امنيت در افغانستان گرديد و گفت که هر کدام اين کشورها،بايد از کارکردهاى شان در اين راستا افغانستان را در جريان قرار دهند.

به گفته کرزى، رويدادهاى هفته گذشته، ثابت ساخت که افغانستان در حضور خارجى ها و پايگاه هاى آنها، ده سال ديگر يک روز زير بمباردمان امريکا و ناتو خواهند بود و روز ديگر مردم اين کشور زير نام طالب کشته خواهند شد.

به تاريخ ٢٥ جدى سال روان، در عمليات مشترک نيروهاى افغان و آيساف در ولسوالى سياه گرد پروان،به افراد ملکى تلفات وارد گرديد. يک هيئت موظف گفته است که در اين عمليات ١٤ غيرنظامى و پنج طالب کشته شده است.

همچنان به تاريخ ٢٨ جدى در يک حمله انتحارى بر هوتل لبنانى ها در کابل،٢١ غيرنظامى کشته شد.

حامد کرزى گفت:  ما با امريکا روابط مى خواهيم، ولى اين روابط نمى تواند منفعت آنها را به قيمت حيات مردم افغانستان تضمين کند و نمى تواند خير آنها به قيمت حيات مردم ما باشد.  

همچنان وی افزود:  امريکا و ناتو، از ما توقع نداشته باشند که افغانستان براى ابد در حالت نيمه جنگ و ناامنى زندگى کنند؛ ما حق داريم که مثل ساير کشورهاى دنيا در صلح زندگى داشته باشيم و پيشرفت کنيم.

وى گفت که در بدل امضاى پيمان امنيتى، خواهان امنيت و عزت مردم افغانستان مى باشد؛ در غير آن بهتر است که نيروهاى خارجى از افغانستان خارج شوند تا مردم افغانستان، از اين حالت سردرگمى نجات يابند.

حامد کرزى افزود که از حدود دو سال به اين طرف، براى تضعيف روحيه مردم افغانستان تبليغات صورت مى گيرد که در عقب آن، ناتو و سفارت هاى غربى مى باشند.

به گفته وى، حتى برخى از تلويزيون هاى داخلى نيز اينگونه تبليغات را، راه اندازى مى کند.

موصوف گفت که افغانستان، خواهان دوستى با امريکا است؛ اما اين دوستى بايد صادقانه باشد.

به گفته او، دوستى طورى نمى باشد که دوست براى تضعيت دوست ديگرى کار کند و بر ضد آن جنگ روانى را آغاز نماید.

رييس جمهور حامد کرزى علاوه کرد:  امريکا اگر مى خواهد متحد افغانستان باشد، منحيث دوست عمل کند نه منحيث رقيب.

حامد کرزى افزود که قرارداد ديورند را مطالعه کرده است و دريافته است که عبدالرحمن خان پادشاه وقت افغانستان نيز با عين مشکلى روبه رو بود که در حال حاضر، افغانستان با آن روبه رو است.

وى گفت:  حالى ما به حملات طالبان و پاکستان تهديد مى شويم که اگر قرارداد را امضا نکنيم پاکستان مى آيد و طالبان مى آيند و مى گيرند؛ در آن زمان امير عبدالرحمن خان به روس ها تهديد ميشد که اگر قرارداد را امضا نکند، روس ها مى آيند.

او مى گويد که در حال حاضرنيز مثل زمان عبدالرحمن گفته مى شود که در صورت امضا کردن پيمان امنيتى، کمک هاى مالى براى افغانستان بيشتر مى شود.

اما به گفته کرزى ، تنها تفاوتى که با آن زمان وجود دارد اين است که در آن زمان، تنها عبدالرحمن خان تحت فشار قرار داشت؛ اما اکنون رييس جمهور و تمام ملت از طريق راه انداختن جنگ روانى تحت فشار قرار دارند.

رییس جمهور کرزى که بار بار بر شرايط خود براى امضاى پيمان امنيتى با آمريکا تاکيد مى کرد گفت:  اگر پروسۀ صلح شروع نشود و اگر در افغانستان امن نباشد، پيمان امنيتى با امريکا، پيامدهاى خطرناکى چون عواقب قراردادهاى گندمک و ديورند را خواهد داشت که تا حال مردم افغانستان در آتش آن مى سوزند.

خط ديورند؛ در سال ١٨٩٣ ميلادى، در قلب افغانستان مُهر زده شد و انگليس ها درآن وقت، آنرا سرحد بين افغانستان وهند برتانيوى شمردند؛ اما افغانستان هيچگاه اين خط رابه حيث سرحد جهانى نپذيرفته است.

در سال ١٩٤٧ ميلادى که پاکستان تاسيس شد و ساحات خيبر پشتونخواه و بلوچستان شامل آن گرديد، افغانستان بازهم اين سرحد را به رسميت نشناخت و هنوزهم اين موضوع، منحيث يک معضل بين دو کشور باقى مانده است.

معاهدۀ گندمک در سال ١٨٧٩ ميلادى بين محمديعقوب خان امير افغانستان و نماينده سياسى بريتانيا امضا شد.

صلح دايمى بين دو کشور، عدم مداخله يک کشور در امور کشور ديگرى و رهايى افرادى که به اتهام طرفدارى انگليس ها بازداشت شده بودند، جزء اين معاهده بود؛ اما در آن تذکر داده شده بود که افغانستان در روابط حکومت های خارجی، پابند مشوره با حکومت برتانیه بوده و در صورت حملۀ خارجی، امداد نظامی و اسلحه و پول انگلیس به غرض دفاع طوری که انگلیس مناسب داند، استعمال خواهد کرد.

کرزى يک بار ديگر از رسانه هاى داخلى خواست تا منفعت هاى مردم افغانستان را در نظر داشته باشند و نبايد به نفع بيگانه ها تبليغات کنند.

او مى گويد :  از درسى که از گذشته خود آموختيم، قرادادهايى که در گذشته کرديم و با عواقبى که در گذشته ديديم؛ ابداً افغانستان زير فشار حاضر به امضاى چيزى نيست؛ نه فشار، نه تهديد و نه جنگ روانى عليه مردم ما، ما را مجبور به اين خواهد کرد که ما سند امنيتى را امضا کنيم؛ اگر مى روند خدا حافظ شان، امروز بروند.

وى به مردم افغانستان اطمينان داد که افغانستان صاحب قوت است، نيروهاى امنيتى و هزاران تحصيل يافته دارد و به طرف ترقى در حرکت است.

رييس جمهور کرزى، بر برگزارى شفاف و به وقت انتخابات تاکيد نموده و اظهار خرسندى نمود که نيروهاى امنيتى، از برگزارى انتخابات در بيش از ٩٠ در صد افغانستان اطمينان داده اند.

وى گفت که به خارجى ها بايد اجازۀ مداخله در انتخابات داده نشود.(پژواک)