صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۲۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

برای نخستین بار استراتیژی تعلیمات تخنیکی و مسلکی عملی می شود

برای نخستین بار استراتیژی تعلیمات تخنیکی و مسلکی عملی می شود

براى اولين بار، کار عملی استراتیژی ملی و تربیوی تعلیمات تخنیکی و مسلکی آغاز گرديد که براساس این رهنمود، تربیه جوانان بصورت مسلکی و حرفه ای، تقویه و انکشاف می یابد.

کار این استراتيژى ملى و تربيوى که برای پنج سال آینده، چگونگی و چوکات عمومی عملی شدن تعلیمات و تربیت تخنیکی و مسلکی را وانمود می سازد، روزگذشته مشترکاً از سوى  وزارت های معارف، کار و امور اجتماعی و کمک اداره فرهنگى ملل متحد (یونسکو)، آغاز گرديد.

وزارت معارف ميگويد که این، اولین بار است که در بخش تعلیمات تخنیکی و مسلکی در سطح افغانستان، چنین استراتیژی مکمل و همه جانبه، براساس مشوره دولت افغانستان، جامعه جهانی، جامعه مدنی و همکاری های انکشافی سکتور خصوصی ترتیب شده  و مورد اجرا قرار میگیرد.

محمدآصف ننگ معین تعلیمات تخنیکی و مسلکی وزارت معارف گفت که اين استراتیژی، در بخش تعلیمات تخنیکی و مسلکی و تربیه کارگران حرفوی، با کمک های جهانی همسویی زیاد دارد و بر اساس آن، تربیه جوانان بصورت مسلکی و حرفوی انکشاف می یابد.

وى افزود که  این رهنمود، تجدید تعهد می باشد و برمبنای اين استراتیژی، سیستم تعلیمات تخنیکی و مسلکی که شامل حکومتداری خوب، دسترسی به کارو حمایت کیفی و مالی است، تقویت می گردد.

ننگ، در رابطه به اينکه چرا در اين ١٢ سال اين استراتيژى را در عمل پياده نساختند؟ به آژانس خبرى پژواک گفت:  تنها تدوين اين استراتيژى، چهار سال را در بر گرفت تا ما به همکارى ١٥ وزارتخانه، ١٥ همکار سکتور خصوصى و جامعه مدنى، چهار چوکات استراتيژى را آماده ساختيم.

معين تعليمات مسلکى و تخنيکى  وزارت معارف ميگويد که در اين استراتيژى پنجساله، تفکيک وظايف و ساحات هر سکتور، استخدام فارغين، تقويت افراد معلول، معيوب و ناتوان، هماهنگى بين سکتورها، ثبات مشخص از طريق تمويل با ثبات دونرها جا داده شده است.

وى  علاوه نمود:  طبق اين پروژه؛ مديريتى که يک بخش مسلکى و تخنيکى است، تدريس شود تا کيفيت بالا برود. در اين زمينه رابطه بين کارگر و دستگاه بايد مستحکم شود تا نيازمندى هاى کارگران رفع گردد؛ دسترسى، بخش ديگر اين استراتيژى است که پيشرفت هاى معنوى را به همراه دارد.

موصوف افزود که همه ساله از کورسهاى تخنيکى و تربيوى، ٣٠٠ جوان فارغ ميشوند که بايد سرنوشت شان از طريق همين پروژه تعيین و مشخص گردد.

وزارت معارف ميگويد که فعلاً در سراسر افغانستان ٨٢ هزار جوان در موسسات تخنيکى و مسلکى مصروف آموزش بوده و ١٣٠ مکتب و ٢٠ انستيتيوت تخنيکى و مسلکى وجود دارد و اين وزارت می خواهد تا در بخش تربیۀ افراد ماهر، تلاش های خود را به صورت منظم دوام بدهد.

مسوولان وزارت معارف مى افزايند که سعی می نمایند که امکانات تعلیمات تخنیکی و مسلکی را در افغانستان گسترش داده و در هشت ولایت، کمپلکس های بزرگ تعلیمات تخنیکی و مسلکی را ایجاد کنند که کار بالاى چنين کمپلکس ها  در ولایات کابل و بلخ، به مصرف پنجاه میلیون دالر جریان دارد.

حسام الدين همراه معين وزارت شهدا و معلولين گفت که مشکل بيکارى و بى شغلى براى مردم يک چالش بزرگ است؛ از هر ٥ تن در کشور ٢ تن آنها بيکاراند و همه ساله ٤٠ هزار جوان از پوهنتون ها وارد عرصۀ کار ميشوند که بايد شامل کار شوند.

وى افزود که آهنگ رشد کاردر کشور، آنقدر وسيع نيست که همۀ آنها به کار جذب شوند؛ اگر جلو مشکل بيکارى گرفته نشود، باعث پديد آمدن مشکلات عديده ميگردد.

همراه علاوه کرد که نبود استراتيژى در تمامى عرصه ها، باعث عقبمانى در کارها ميگردد واظهار اميدوارى کرد که هرگاه همه دست به دست هم بدهند، اين مشکلات را ميتوان حل نمود.

paolo fontani  رئيس اداره فرهنگى ملل متحد يونسکو، تطبيق اين استراتيژى را يک دستاورد بزرگ خوانده گفت:  اين استراتيژى؛ سيستم هاى رسمى، غير رسمى و نيمه رسمى را با هم مدغم مى نمايد و اين پروگرام؛ از آموزش تا کار، يک روند مهمى است که حمايت از اقتصاد و رشد منابع بشرى را در افغانستان تقويه مى نمايد. (پژواک)