صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۲۹ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

افغانستان برنده جایزه بین المللی اسکار قالین شد

افغانستان برنده جایزه بین المللی اسکار قالین شد

افغانستان برای دومین بار،جایزه بین المللی اسکار قالین در نمایشگاه  آلمان را دريافت نمود.

شرکت تنویر، منحیث یکی از شرکتهای بزرگ مولد و صادرکنندۀ قالین افغانی از جانب افغانستان نیز در این نمایشگاه اشتراک داشت.

در خبرنامه اى که از سوى اتاق تجارت و صنايع به آژانس خبرى پژواک ارسال شده، آمده است که اين شرکت شش قالین دست بافت تولید خود را در دو کتگوری هر یک دیزاینران جوان و دیزاینران محصل در نمایشگاه  بين المللى  دموتکس  آلمان به رقابت گذاشته بود که دو قالین، آن برنده جایزه اسکار صنعت قالین، شناخته شده و برای افغانستان افتخار آفرینی نمود.

به گفتۀ نجلا حبيب يار رييس انکشاف صادرات وزارت تجارت و صنايع ، قالين  افغانستان، اخيراً در نمايشگاه بين المللى در آلمان به نمايش گذاشته شده و  سه تخته قالين که داراى رنگ و کيفيت عالى بوده، در رقابت هاى بين المللى قالين در اين نمايشگاه، نامزد شده بود.

اين دومين بارى است که افغانستان موفق به دریافت جایزه بین المللی اسکار قالین در نمایشگاه بین المللی آلمان شده است.

قالين افغانستان، در آلمان در سال ١٣٨٧ نیز مقام اول را از آن خود کرد.

روح الله احمدزى يکتن از کارشناسان اقتصادى، برنده شدن جايزۀ بين المللى قالين را براى افغانستان، يک دست آورد بزرگ خوانده، به آژانس خبرى پژواک گفت که اين مسابقه همه ساله در ميان هشتاد کشور بنام (دموتکس) در شهر هامبورک  المان داير ميشود.

وى افزود که کشور هايى که در اين نمايشگاه شرکت  ورزيده اند پاکستان ، ترکيه ، ايران ، چين، هند و بعضى از کشور هاى اتحاديه اروپا و کشور هاى غرب مى باشند.

احمدزى علاوه  کرد که در اين کانکور ١٢ کشور از آسيا اشتراک کرده که در بين آنها  يکى از قالين هاى افغانستان بنام( قالين مدرن)جايزه نخست را کسب نموده است.

موصوف ميگويد که روال طورى است که هر سال قالين عنعنوى ، مدرن ، دستباف  و ماشينى که توسط کشور هاى مختلف توليد ميشود در ده کتگورى جا بجا ميشود.

وى گفت:   هم اکنون افغانستان ، ترکيه ، پاکستان ، ايران و چند کشور اروپايى  قالين دستباف دارند که   از ديدگاه رنگ ، ديزاين  و موادى که در بافت آن  بکاررفته و شکل ظاهرى  که در خود قالين وجود دارد حتى گره در فى متر مربع ،توسط هيئت ژورى محاسبه ميشود  که کدام قالين روى کدام دلايل بايد مقام اول را کسب کند که دو قالين افغانى در عرصه قالين ها ى مدرن درجه اول را گرفت.

اين کارشناس اقتصادى ميگويدکه قالين افغانستان در يک دهه گذشته درکنار اينکه در  سطح جهانى مطرح شد؛ اما متاسفانه در عرصه صادرات و توليد آن با مشکلات فرا گيرى رو برو بوده است .

وى مى افزايد که حکومت به عنوان تصميم گيرنده نتوانسته خدمات شايانى را براى مولدين سکتور قالين فراهم کند، يعنى نتوانسته  قيمت ترانسپورت زمينى و هوايى را براى قالين افغانستان به قيمت پايانتر مساعد نمايد.

احمدزى  خاطر نشان کرد که براى موادخام قالين افغانستان مراکز قوى شستشو و  قيچى کارى ايجاد نشده؛ ازهمينرو صادرات کشور ٩٥ در صد از طريق پاکستان و بنام پاکستان تجارت ميشود .

قالين هاى آقچۀ جوزجان و اندخوى فارياب در زمرۀ مرغوبترين صنايع دستى کشور محسوب ميشود، اما اتاق تجارت ولسوالی اندخوی میگوید که صادرات قالین، نسبت به یکسال قبل، سه برابر کاهش یافته  است.

بيشتر توليدات قالين، در بازار اندخوى عرضه مى گردد و قسمت ديگر آن، به کابل متقل ميگردد.

اتاق تجارت اندخوى مى گويد که تا یکسال قبل، هفتۀ یکهزار متر مربع قالین از فاریاب به پاکستان و از آنجا به آلمان، کانادا و کشورهای دیگر صادر می شد؛ اما حالا به چهارصد تا سه صد متر کاهش یافته است.

منبع ، تورید قالین از ایران و ترکیه، تولید قالین در پاکستان توسط  افغانها و صدور آن به اروپا و غرب به نام قالین افغانی، بلند بودن قیمت مواد تولیدی، نبود دستگاه های قیچی، شُست، نبود مارکیت فروش در داخل کشور و عدم حمایت دولت را، از عوامل اصلی کاهش تولید قالین می داند.(پژواک)