صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

یکشنبه ۱۶ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

بیش از ۴۰۰ مرکز رای‌دهی در افغانستان بسته می‌ماند

بیش از ۴۰۰ مرکز رای‌دهی در افغانستان بسته می‌ماند

وزارت‌های دفاع و داخله افغانستان اعلام کردند که آنها قادر به تامین امنیت ۴۱۴ مرکز رای‌دهی به دلیل تهدیدهای امنیتی در روز انتخابات ریاست جمهوری نخواهند بود.

قرار است که انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ۱۶ حمل سال ۱۳۹۳ برگزار شود.

صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت داخله افغانستان در یک نشست مشترک خبری روزگذشته در کابل به خبرنگاران گفت که از ۶ هزار و ۸۴۵ مرکز رای‌دهی که فهرست آنها از سوی کمیسیون انتخابات افغانستان به نهادهای امنیتی داده شده بود، این نهادها قادر به تامین امنیت ۶ هزار و ۴۳۱ مرکز رای‌دهی خواهد بود.

او افزود که این تعداد حدود ۹۶ درصد از کل مراکز رای‌دهی را تشکیل می‌دهد.

آقای صدیقی تاکید کرد که در مقایسه با انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ که در حدود ۹۰۰ مرکز رای‌دهی در افغانستان بسته ماند، کاهش تعداد مراکز که بسته باقی می‌ماند، نشان دهنده افزایش توانمندی نیروهای افغان است.

جنرال مراد علی مراد، فرمانده نیروهای زمینی ارتش افغانستان نیز در این نشست با اشاره به اینکه تهدیدهای امنیتی یک چالش بزرگ در برابر انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود، تاکید کرد که نیروهای امنیتی افغانستان تا آخرین توان تلاش خواهند کرد تا مردم بتوانند بدون ترس به پای صندوق‌های رای بروند و از این حق خود استفاده کنند.

او افزود که برای تامین امنیت ۴۱۴ مرکز رای‌دهی که با تهدید مواجه هستند، نهادهای امنیتی برنامه دارد که یا امنیت این مراکز را تامین کند و یا اینکه از کمیسیون انتخابات بخواهد که این مراکز رای‌دهی را به مکانهای دیگری منتقل کند.

جنرال ظاهر عظیمی سخنگوی وزارت دفاع افغانستان نیز در این نشست گفت که در روزهای اخیر وزارت دفاع تمام فرماندهان نظامی را به کابل فراخوانده بود تا در زمینه رفع تهدیدهای امنیتی انتخابات ریاست جمهوری با آنها صحبت کند.

نهادهای امنیتی افغانستان تاکید کردند که فهرست مراکز رای‌دهی و ارزیابی امنیتی این مراکز به کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان تقدیم ‌شده است.

قرار بود که این گزارش به تاریخ ۱۵ جدی به کمیسیون مستقل انتخابات ارائه شود اما نهادهای امنیتی اعلام کردند که به دلیل وضعیت بد آب و هوا نتوانسته اند که گزارش را در زمان تعیین شده به کمیسیون انتخابات افغانستان بدهند.

نهادهای امنیتی افغانستان می‌گویند که بررسی وضعیت مراکز رای‌دهی را از شش ماه قبل آغاز کرده بودند و مراکزی که در ولایت‌های کنر، نورستان، لوگر، فاریاب و بدخشان با تهدیدهای امنیتی روبرو بودند، با راه اندازی عملیات نظامی میزان تهدیدها را کاهش داده‌اند.

آقای صدیقی نیز درباره چالش‌های انتخابات ریاست جمهوری گفت که طالبان تلاش خواهند کرد تا روند انتخابات ریاست جمهوری را به چالش بکشند ولی نیروهای امنتیی افغان از تجارب لازم برای تامین امنیت برخوردارند.

سخنگوی وزارت دفاع نیز سال ۲۰۱۳ را امتحان بزرگ برای نیروهای امنیتی افغان دانست و گفت که انتفال مسئولیت امنیتی و واگذاری فرماندهی عملیات نظامی به نیروهای امنیتی افغان یکی از چالش‌های بزرگ برای آنها بود ولی در عوض این چالش‌های نیروهای امنیتی افغانستان را توانمند ساخت.

امنیت انتخابات یکی از بزرگترین نگرانی‌ها برای مردم و متحدان بین‌المللی افغانستان است. مخالفان مسلح دولت افغانستان با انتخابات به عنوان یکی از عناصر اصلی قانون اساسی کنونی افغانستان مخالف هستند و همواره تلاش کرده‌اند تا روند برگزاری آن را مختل کنند.

نظر نهادهای مستقل انتخابات

محمد نعیم ایوب‌زاده، رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) درباره اظهارات مقامات امنیتی افغانستان می‌گوید که امنیت انتخابات زمانی می‌تواند تامین شود که نهادهای امنیتی در سطوح مختلف جامعه نفوذ داشته باشند.

هر نوع تصمیمی که مردم افغانستان در این انتخابات بگیرد می‌تواند سرنوشت این سرزمین را تغییر دهد. درحالیکه در انتخابات سال ۲۰۰۹ گزینه های دیگری هم وجود داشت.

او با اشاره به گزارش نهادهای امنیتی به بی‌بی‌سی گفت که مهم این است که نهادهای امنیتی افغانستان واقع‌بینانه در زمینه به مردم گزارش دهد. به گفته او برخلاف اظهارات مسئولان امنیتی ولایت‌های جنوبی و حتی تعداد از ولایت‌های شمالی با چالش‌های زیادی امنیتی مواجه هستند.

آقای ایوب زاده انتخابات ۲۰۱۴ را یک انتخابات حساس و سرنوشت ساز توصیف کرد و گفت که تهدیدهای امنیتی در این انتخابات افزایش یافته و نقش احزاب سیاسی نسبت به سال ۲۰۰۹ نیز کمرنگ تر شده است.

رئیس تیفا تاکید کرد با آنکه نهادهای جامعه مدنی اکنون تقویت شده اما وضعیت امنیتی در سراسر افغانستان نسبت به ۲۰۰۹ بدتر شده است. او گفت:  هر نوع تصمیمی که مردم افغانستان در این انتخابات بگیرند می‌تواند سرنوشت این سرزمین را تغییر دهد. درحالیکه در انتخابات سال ۲۰۰۹ گزینه‌های دیگری هم وجود داشت. (بی بی سی)